Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Η υπόθεση Franca Viola: Η γυναίκα που αρνήθηκε να παντρευτεί τον βιαστή της και άλλαξε την Ιταλία
Η νεαρή Franca Viola αρνήθηκε να παντρευτεί τον βιαστή της όπως όριζε η ιταλική παράδοση με την απόφαση της να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

Η Francia Viola μεγάλωσε στη Σικελία και στα 15 της χρόνια αρραβωνιάστηκε τον Filippo Melodia, ανιψιό ενός ηγέτη μαφιόζικης οικογένειας. Η σύλληψη του αρραβωνιαστικού της για κλοπή ήταν ο λόγος που ο αρραβώνας χάλασε με τη Viola να αρραβωνιάζεται ξανά με έναν άλλο άνδρα με τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα της. Ωστόσο, ο Melodia αρνήθηκε να φύγει από τη ζωή της και συνέχισε να απειλεί την ίδια και την οικογένεια της.


Τον Δεκέμβριο του 1965 μαζί με 12 άνδρες μπούκαραν στο σπίτι της και την απήγαγαν μαζί με τον μικρότερο αδερφό της, τον οποίο απελευθέρωσαν μετά από μερικές ώρες. Ο Melodia την οδήγησε σε ένα σπίτι στην εξοχή που ανήκε στην αδερφή του. όπου τη βίαζε κατ’εξακολούθηση επί 8 ημέρες. Σκοπός του ήταν να την αναγκάσει να τον πατρευτεί, καθώς μέχρι τότε οι γυναίκες σε περίπτωση βιασμού ήταν αναγκασμένες να παντρεύονται τους βιαστές προκειμένου να μη θεωρηθούν ατιμασμένες επειδή είχαν χάσει την παρθενιά τους σε εκτός γάμου συνεύρεση.

Ωστόσο η Viola αρνήθηκε να προχωρήσει σε γάμο με τον βιαστή της έχοντας ως στήριγμα την οικογένεια της. Όταν απελευθερώθηκε από την αστυνομία, κατήγγειλε τον βιασμό της και η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο, διχάζοντας την τοπική κοινωνία. Οι γονείς της έγιναν αποδέκτες υποτιμητικών επιθέσεων και απειλών από Ιταλούς, ωστόσο έφτασαν την υπόθεση μέχρι τέλους.

Η δίκη πήρε τεράστιες διαστάσεις με τον Μelodia να καταδικάζεται σε 11 χρόνια φυλάκιση και το δικαστήριο να επιβάλλει εξίσου αυστηρές ποινές στους συντρόφους του που συμμετείχαν στην απαγωγή. Η νεαρή Viola έγινε σύμβολο για τις γυναίκες που είχαν υποστεί βιασμό και αναγκάστηκαν να δεχθούν ανεπιθύμητους γάμους, λόγω των συντηρητικών νόμων της ιταλικής πατριαρχικής κοινωνίας.

Δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον συμμαθητή της Giuseppe Ruisi, ο οποίος ήταν ερωτευμένος μαζί της από τα παιδικά τους χρόνια. Τονίζεται ότι το άρθρο του Νόμου που όριζε ότι ο βιαστής μπορεί να σβήσει το έγκλημα του εαν παντρευόταν το θύμα καταργήθηκε σχεδόν 20 χρόνια μετά το 1981, ενώ η σεξουαλική κακοποίηση ορίστηκε ως έγκλημα κατά του θύματος μόλις το 1996.

Πηγή:thecaller.grΗ Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου