Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Ο Πλάτωνας μαθαίνει για το real estate

Δήμητρα Μυρίλλα


Το θέμα είναι το εξής: όταν μία αρχαιολογική έκταση για διάφορους λόγους (κοινωνικούς, οικονομικούς, τοποθεσίας και κοινωνικής διαστρωμάτωσης) δεν ανήκει στις διασημότητες των τουριστικών προορισμών και ως εκ τούτου έχει ακόμα το περιθώριο να λειτουργήσει ως ένας ήπιος και ελεύθερος χώρος περιήγησης, περισυλλογής, βιωματικής επαφής, ως χώρος για τον λαό και τις ανάγκες τους, τότε κάτι δεν πάει καλά στον κόσμο της ελεύθερης αγοράς. Κάπου στομώνει και η δυσλειτουργία πρέπει να αποκατασταθεί.

Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι μία τέτοια περίπτωση. Ο εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος, που συνδέεται με το Γυμνάσιο της Ακαδήμειας και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πλάτωνος, έχει τη τύχη (ατυχία για κάποιους άλλους) να βρίσκεται στον Κολωνό, δηλαδή σε μία περιοχή που δεν είναι «γκλάμουρ», με κατοίκους εργατικών στρωμάτων και χαμηλών εισοδημάτων. Βέβαια, αυτοί οι κάτοικοι κάθε άλλο παρά αδιαφορούν για τον αρχαιολογικό χώρο της γειτονιάς τους. Το αντίθετο!

Εδώ και δεκαετίες οργανώνονται και διεκδικούν την φροντίδα και προστασία ενός χώρου που ανήκει και πρέπει να ανήκει στο λαό. Αλλωστε, η Ακαδημία Πλάτωνος είναι επί δεκαετίες ο περίπατος των κατοίκων, το παιχνίδι των παιδιών, το ποδόσφαιρο και το κρυφτό, η συνάντηση και ο καφές.

Οι κυβερνώντες (διαχρονικά) όμως, ανατριχιάζουν με όλα ετούτα τα «μπας κλας» και τα παρωχημένα. Αφού πρώτα προσπάθησαν να φυτέψουν ένα mall δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και να τον μετατρέψουν σε αυλή πολυεθνικής, σχέδιο που ευτυχώς δεν ευοδώθηκε, αποφάσισαν το… στρίβειν δια του αρραβώνος μέσω της περίφημης εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», έμπευσης και δημιουργίας, Κώστα Μπακογιάννη, δημάρχου Αθηναίων.

Όταν λέμε «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» αναφερόμαστε σε εκείνο το υβρίδιο που έχει αναλάβει την εργολαβία της πλήρους μεταμόρφωση του κέντρου της Αθήνας σε αγοραία ντίσνειλαντ και real estate Ελντοράντο για την επενδυτική ελίτ. Εκεί, λοιπόν, χωράνε επιχειρηματίες, συμπράξεις Δημόσιου/Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και «υπερήφανοι», «ευπατρίδηδες» χορηγοί διά των οποίων όλες οι διαδικασίες προχωράνε δια των παρακαμπτηρίων οδών και όχι διά των αυστηρά θεσμικών.

Στην Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ παραδόθηκε και η Ακαδημία Πλάτωνος, στην έκταση της οποίας θα κατασκευαστεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλεως των Αθηνών. Η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ ανακοίνωσε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που αποτελεί υλοποίηση δέσμευσης που έχει αναληφθεί στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Υπουργείου Πολιτισμού. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών (συνολικού εμβαδού 14.362 τ.μ.) προβλέπεται να στεγαστούν μοναδικά ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές, που έχουν πραγματοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό

Οι κάτοικοι, όμως, της περιοχής μιλάνε για σχέδιο «πλήρους εμπορευματοποίησης και τουριστικοποίησης όλων των ελεύθερων δημόσιων χώρων». Αφενός με την «ισοπέδωση μεγάλου μέρους του Πράσινου Πάρκου στους χώρους της “Παλαίστρας” και του “Γυμνασίου”, αφετέρου με την απόσπαση επιπλέον 15 στρεμμάτων για τη μελλοντική κατασκευή του Μουσείου της Πόλης και την καταστροφή δυο γηπέδων, ενός ποδοσφαίρου και ενός μπάσκετ τα οποία χρησιμοποιούν σήμερα ομάδες, σύλλογοι και κάτοικοι».

Στο μεταξύ όπως καταγγέλουν «προβλέπεται η εξαφάνιση από το χώρο συνολικά 580 δέντρων κατά την Α’ φάση ανάπλασης και στη φάση ο σημερινός χώρος 45 στρεμμάτων δεν θα έχει δέντρα, θα στρωθεί χαλίκι και τσιμεντόχωμα, θα φτιαχτούν νέα μονοπάτια».

Κι επειδή όλα θέλουν και το χορηγό τους οι συλλογικότητες της περιοχής σημειώνουν ότι «προκειμένου να αποφευχθεί η νόμιμη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών, μελετών και να μην ληφθούν οι απαραίτητες άδειες (δασαρχείο, κ.λ.π), ο δήμος Αθηναίων αποδέχθηκε (!) την πρόταση “υιοθεσίας” του Αρχαιολογικού Άλσους από το Ιδιωτικό Ίδρυμα Λεβέντη στις 13 Μάιου 2022! Το Ίδρυμα θα αναθέσει στο γραφείο Δοξιάδη που κατέθεσε ήδη την προμελέτη, την εκπόνηση της μελέτης». Δηλαδή, ένας αρχαιολογικός χώρος «υιοθετείται», από έναν ιδιώτη!

Με ψήφισμά τους οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι: «το Αρχαιολογικό Αλσος, όρος που αναφέρεται από αρχαιοτάτων χρόνων ως χώρος πράσινος και ελεύθερος στη λειτουργία της Ακαδημίας του Πλάτωνα, αντιμετωπίζεται μόνο ως ευκαιριακή συνθήκη επιχειρηματικής τουριστικής ατραξιόν και ανάπτυξης real estate, χωρίς συνολικό σχέδιο και όραμα. Διαπιστώνουμε πως θα κοπούν 580 δέντρα ζωτικής σημασίας για το πράσινο Πάρκο των 145 στρεμμάτων, θα χαθούν 30 στρέμματα για το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών, θα εξαφανισθούν δύο γήπεδα που καλύπτουν τις ανάγκες αθλητικών σωματείων και κατοίκων, εν ονόματι ότι θα καθαριστούν και θα ενοποιηθούν με μικρές ή μεγάλες ανασκαφές οι χώροι του Γυμνασίου, της Παλαίστρας, του Περιστυλίου περίπου 70 στρεμμάτων». Προτείνουν «να μη γίνει καμία κοπή δέντρου πριν από τη φύτευση νέου, να επαναχωροθετηθεί το Μουσείο της πόλης των Αθηνών στο πρώην οικόπεδο της εταιρείας Reds, που δεν έχει πλέον αρχαιότητες και γειτνιάζει με τις αποθήκες του υπουργείου Πολιτισμού, και να ενοποιηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι με διασύνδεση με τον λόφο του Κολωνού».

Από τις αναπλάσεις στο Κέντρο μέχρι τις αδόμητες εκτάσεις προς ανάπλαση στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας (Ελαιώνας, Βοτανικός, Κολωνός και Ακαδημία Πλάτωνος), τις ιδιωτικοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, τις επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο με κύρια την «εμβληματική» στο Ελληνικό, την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, τον Αστέρα Βουλιαγμένης μέχρι το Σούνιο ως την παράδοση του λόφου του Στρέφη σε ιδιωτική εταιρεία για την ανάπλασή του, τα Εξάρχεια και φυσικά τον σκανδαλώδη Μεγάλο Περίπατο» υλοποιείται ένα θηριώδες σχέδιο δημιουργίας «ελκυστικών περιοχών» για νέες επενδύσεις σε γραφειακές, εμπορικές και τουριστικές χρήσεις, αυξάνοντας τις αξίες της γης και των ακινήτων στην υπό ανάπλαση περιοχή.

Η επικείμενη μετατροπή εμβληματικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ προφανώς και είναι ενταγμένη σε αυτό τον σχεδιασμό, αφού αποκομμένα από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας θα μπορούν να εντάσσουν τον προγραμματισμό τους στο ευρύτερο πλαίσιο της εμπορευματικής λειτουργίας της πόλης υπό την αγοραία λογική του brand name.

Αλήθεια, το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, όποτε και αν υλοποιηθεί από τί νομικό καθεστώς θα διέπεται;

Πηγή:imerodromos.gr



Δήμητρα Μυρίλλα: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου