Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ Χωρίς τις αναγκαίες μεταγγίσεις παιδιά και ενήλικες, λόγω ελλείψεων προσωπικού




Τα σοβαρά προβλήματα με την αιμοδοσία αποκαλύπτονται ξανά με τη σοβαρή καταγγελία οικογενειών παιδιών με μεσογειακή αναιμία, που προσερχόμενοι στην αντίστοιχη μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» για να μεταγγιστούν τη μέρα που είχαν ραντεβού, ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους ότι δεν υπάρχει αίμα για τη μετάγγισή τους. Την ίδια απάντηση έλαβαν σύμφωνα με καταγγελίες και οι χρόνιοι πάσχοντες, αν και εξασφάλισαν - με ατομική τους ευθύνη, αντί για κρατική - αιμοδότες που έδωσαν αίμα για λογαριασμό τους.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάγγιση με δύο φιάλες τον μήνα είναι το βασικότερο θεραπευτικό μέσο, καθοριστικό για την πορεία της ζωής των ανθρώπων με μεσογειακή αναιμία, της ασφάλειάς τους και της ψυχοσωματικής τους ευεξίας. Οι πάσχοντες και οι οικογένειές τους ενημερώνονται από τους υπεύθυνους ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με τη μείωση των εισαγωγών αίματος από την Ελβετία και λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν είναι δυνατή η γρήγορη μεταφορά αίματος από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, γι' αυτό και ζητάνε από τους πάσχοντες να εξασφαλίζουν αιμοδότες.

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, που σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Πουθενά η υποχρέωση του κράτους, και όλοι προσπαθούν συνειδητά να συγκαλύψουν την κύρια αιτία, που δεν είναι άλλη από τη συρρίκνωση, υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα Υγείας, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, στη λογική της εμπορευματοποίησης. Αυτή η πολιτική έχει τραγικές συνέπειες και στους χρόνιους πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία, γενικότερα στον καθέναν από εμάς που μπορεί έκτακτα να χρειαστεί μετάγγιση».

Οπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, «οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που χρόνο με τον χρόνο διευρύνονται, όλο το τελευταίο διάστημα με όλες τις κυβερνήσεις, είχαν ως αποτέλεσμα οι περισσότερες Αιμοδοσίες των δημόσιων νοσοκομείων να μην κάνουν αιμοληψίες τα απογεύματα αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο εθελοντής ή ο συγγενής ή ο φίλος που θέλει να δώσει αίμα για δικό του άνθρωπο, όταν είναι εργαζόμενος ή αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί πρωινή ώρα να δώσει αίμα.

Την ίδια στιγμή οι Αιμοδοσίες χάνουν την πιο σημαντική πηγή άντλησης αίματος, τις γειτονιές, τα πανεπιστήμια, τους χώρους δουλειάς, τα στρατόπεδα, τους συλλόγους, γιατί απλά δεν έχουν το στοιχειώδες προσωπικό να οργανώσουν συνεργεία για εξωτερικές αιμοδοσίες. Το ΕΚΕΑ, λόγω της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού, αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του ελέγχου της ποιότητας του αίματος για όλη τη χώρα».


Η ΣΕΑΑΝ αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, «που βήμα - βήμα όλα αυτά τα χρόνια έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση». Και καλεί τους χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειές τους σε ενιαίο αγώνα με τους μαχόμενους υγειονομικούς για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καμία απόλυση επικουρικού και συμβασιούχου. «Είναι ένας αγώνας ζωής, περισσότερο αναγκαίος από ποτέ τώρα στα χρόνια της κρίσης, της ακρίβειας, της πανδημίας που επιμένει κι ας την έχουν εξαφανίσει κάποιοι ταχυδακτυλουργοί, αλλά και του πολέμου που κινδυνεύει να μας καταπιεί».

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου