Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Στο προσκήνιο οι μπίζνες των «ευαίσθητων» ΜΚΟ

Πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος «φωτογραφίζει» μια οργάνωση, αλλά η σαπίλα έχει μεγαλύτερο βάθος


Πόρισμα που περιγράφει ένα πολυπλόκαμο δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με ενασχόληση με τους μετανάστες, που συνδέονται μεταξύ τους με στόχο την «αφαίμαξη» κονδυλίων που τα οικειοποιούνται συγκεκριμένα πρόσωπα, κατατέθηκε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην Εισαγγελία και στα συναρμόδια υπουργεία από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος υπό τον επικεφαλής της, ε.τ. αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χ. Βουρλιώτη.

Τα στοιχεία που βγαίνουν έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που χρόνια τώρα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ, με την Επιτροπή Αγώνα που έχουν συστήσει, και το ΚΚΕ, ότι γύρω από το Προσφυγικό έχει στηθεί μια τεράστια μπίζνα με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων, όπου τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων πέρα από «μπαλάκι» στους ανταγωνισμούς γίνονται και πραγματικό εμπόρευμα. Η νοσηρή αυτή πραγματικότητα υπογραμμίζει την ανάγκη να έχει τη διαχείριση του Προσφυγικού αποκλειστικά το κράτος, παρέχοντας στους πρόσφυγες ό,τι δικαιούνται με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.

Βασική οργάνωση για τη «μόχλευση» χρημάτων, σύμφωνα με το πόρισμα, ήταν η ΜΚΟ «Human Rights 360», που ήρθε στο προσκήνιο μετά τις καταγγελίες της ότι οι ελληνικές αρχές άφησαν στην τύχη τους 38 μετανάστες στον Εβρο τον Δεκαπενταύγουστο, αν και βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, με αποτέλεσμα να πεθάνει ένα παιδί. Καταγγελίες που σχεδόν έναν μήνα μετά σε ανακοίνωσή του ο ιδρυτής της ΜΚΟ πήρε πίσω, κάνοντας λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι οι 38 βρίσκονταν στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, ο ιδρυτής της «Human Rights 360» ζητείται να ερευνηθεί για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης (με ποσά άνω των 120.000 ευρώ), με βασικό αδίκημα την απιστία, ενώ ήδη έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί τόσο του ίδιου όσο και προσφιλούς του ατόμου, της ΜΚΟ αλλά και άλλων προσώπων. Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο πόρισμα της Αρχής, το συγκεκριμένο πρόσωπο, με συνεργούς τους άλλους, φέρεται να είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση με στόχο να ιδιοποιηθεί μεγάλα ποσά από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, στον οποίο συμμετέχουν χώρες όπως π.χ. η Νορβηγία, που χρηματοδοτούν τέτοιες οργανώσεις για μετανάστες.

Οπως αναφέρεται, στήθηκε παράλληλα ένα δίκτυο άλλων συνεργαζόμενων ΜΚΟ με τους φερόμενους ως συνεργούς του, στις οποίες διοχέτευε μεγάλα χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών προς τη δική του ΜΚΟ. Ταυτόχρονα ο ίδιος, ως φυσικό πρόσωπο πλέον, είχε συνάψει σχέση εργασίας με τις εν λόγω ΜΚΟ και φέρεται να εισέπραττε τα χρήματα που πήγαιναν από τη «Human Rights 360» στις συνεργαζόμενες ΜΚΟ, στις οποίες ο ίδιος εμφανιζόταν ως συνεργάτης. Το ποσό φέρεται να ξεπερνά κατά πολύ τα 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, τα έσοδα της «Human Rights 360» από δωρεές το 2017 ήταν μόλις 18.750 ευρώ. Την επόμενη χρονιά, το 2018, ανεβαίνουν στα 430.700 ευρώ, το 2019 φτάνουν τα 679.722 ευρώ, το 2020 τα 1.558.491 ευρώ και το 2021 τα 1.048.280 ευρώ. Και η ανοδική πορεία των εσόδων φαίνεται να συνεχίζεται και το 2022. Στις δημοσιευμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της ΜΚΟ στις 31/12/2021, που δημοσιοποιήθηκαν στις 23/5/2022, αναφέρεται χαρακτηριστικά για το πώς μπορούν να επεκταθούν οι μπίζνες: «Επεκτείναμε και ανανεώσαμε όλες τις χρηματοδοτήσεις μας από το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση της Νορβηγίας, των επιχορηγήσεων της Νορβηγίας στο πλαίσιο του ΕΟΧ, του "Rockefeller Brothers Fund", του "OpenSociety Foundations" (σ.σ. του μεγαλοκαπιταλιστή Σόρος), του "SocialChange Initiative" και του "Kahane Foundation" (Αυστρία)». Στη συνέχεια σημειώνεται ότι η ΜΚΟ έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας για υποστήριξη και από μεγάλα ελληνικά ιδρύματα.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ποινική προκαταρκτική εξέταση στον Αρειο Πάγο από τον αντεισαγγελέα του, Γ. Σκιαδαρέση, ο οποίος είναι ο αρμόδιος εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου για θέματα προσφύγων.

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου