Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΣΥΡΙΑ Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί από τον σεισμό και τις αντίξοες συνθήκες

Kόσμος


Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία, καθώς οι συνεχείς μετασεισμοί, το ψύχος, αλλά και η έλλειψη οργάνωσης, δημιουργούν αντίξοες συνθήκες για τους επιζώντες και τους εγκλωβισμένους.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία και τη Συρία σε πάνω από 5.000.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές, καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται. Μέλη του ΚΚ Τουρκίας από χθες βρίσκονται στις σεισμόπληκτες περιοχές, επιχειρώντας πολλές φορές μόνοι τους για να διασώσουν εγκλωβισμένους.

Πόλεις ολόκληρες, όπως η Αντάκια (Αντιόχεια) παρέμειναν στο σκοτάδι, χωρίς να πραγματοποιούνται επιχειρήσεις έρευνας, καθώς τα συνεργεία δεν είχαν φτάσει, όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στο «Sol Haber» την ενημερωτική ιστοσελίδα του ΚΚ Τουρκίας.



Τραγική είναι η κατάσταση για τα εκατομμύρια των σεισμοπλήκτων: Τραυματίες και άστεγοι βρέθηκαν από χτες τα ξημερώματα να περιμένουν βοήθεια φορώντας μόνο πιτζάμες, εν μέσω πυκνής χιονόπτωσης. Κι αυτό ενώ τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει μέχρι και 5 βαθμούς υπό το μηδέν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αντάκια (Αντιόχεια), μόνο τα μέλη του ΚΚ Τουρκίας, ερευνούν τα συντρίμμια.



Το ηρωικό έργο των σωστικών συνεργείων, όπου αυτά ενεργούν, δυσκολεύουν οι μεγάλες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, ακόμα και αεροδρόμια. Λόγω ζημιών στους αεροδιαδρόμους τα αεροδρόμια σε Χατάι και Αδανα ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Στο Ισκεντερούν το κτίριο του κεντρικού νοσοκομείου κατέρρευσε.


Επίσης, ένα τμήμα του Δημοτικού Νοσοκομείου υπέστη ζημιές, ενώ και ένα από τα 3 ιδιωτικά νοσοκομεία κατέρρευσε. Το ερευνητικό νοσοκομείο υπέστη ζημιές.

Μεγάλες ζημιές έγιναν και στο λιμάνι της πόλης, ενώ η πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία, αμέσως μετά τον σεισμό, μαίνεται ακόμη.



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε ανησυχία για περιοχές της Τουρκίας από τις οποίες δεν έχουν υπάρξει νεότερα ύστερα από τη φονική σεισμική δόνηση, μιλώντας για την «αυξημένη ανάγκη για τη φροντίδα των τραυματιών και τη στήριξη του συνολικού συστήματος Υγείας στις πληγείσες περιοχές».

Τεράστιες ζημιές υπέστησαν μια σειρά πολιτιστικά μνημεία, όπως το κάστρο του Γκαζιαντέπ, ηλικίας 2.200 ετών.

Στην Συρία

Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στη Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα οι κυβερνητικές αρχές και διασώστες που επιχειρούν στις αντικυβερνητικές περιοχές.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τουλάχιστον 812 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.449 έχουν τραυματιστεί στις επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Χαλέπι, Λαττάκεια, Χάμα, Ιντλίμπ και Ταρτούς.

Σε άνω των 790 ανήλθε παράλληλα ο αριθμός των νεκρών και σε 2.200 των τραυματιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών στη βορειοδυτική Συρία.

Στην χώρα φτάνουν σωστικά συνεργία από την Ρωσία και το Ιράκ, ενώ το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απέστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέροντας το αίτημα της Δαμασκού για βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως θα διανεμηθεί «σε όλους τους Σύρους» που τη χρειάζονται, «σε όλη την επικράτεια», μολονότι μέρος της βρίσκεται εκτός του ελέγχου της κυβέρνησής του.

Ο Μπασάμ Σαμπάγ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να τού μεταφέρει το αίτημα για βοήθεια της συριακής κυβέρνησης, η οποία υποσχέθηκε να «διευκολύνει όλες τις απαραίτητες (διαδικασίες) ώστε οι διεθνείς οργανισμοί να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Sol Haber», SANA) 

 Πηγή:902.gr


Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου