Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Συντριβή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους μετά από εμπλοκή με ρωσικά μαχητικά

Κόσμος


Την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφώσει η τεράστια όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, ήρθε να επιβεβαιώσει η κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από ρωσικά μαχητικά (σύμφωνα με τις ΗΠΑ) ή η πτώση του επειδή οι χειριστές του έχασαν τον έλεγχο κατά την διαδικασία αναχαίτισης και εμπλοκής (σύμφωνα με τους Ρώσους).

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απέδωσε την συντριβή του Drone MQ-9 «Reaper» πάνω από την Μαύρη Θάλασσα σε απώλεια ελέγχου, λόγω των ελιγμών που έκανε το ίδιο το drone κατά την αναχαίτησή του, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι τα μαχητικά Su-27, δεν χρησιμοποίησαν τον οπλισμό τους, ούτε το άγγιξαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το αμερικανικό drone παραβίασε τα όρια της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που έχει επιβάλλει πάνω απο την περιοχή των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, έχοντας κλειστούς τους πομποδέκτες του.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, μίλησε για «κατάρριψη» του drone. Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι έχουν υπάρξει και άλλες παρόμοιες αναχαιτίσεις, όμως αυτή ήταν αξιοσημείωτη επειδή προκάλεσε την κατάρριψη του «Reaper». Σύμφωνα με τον Κίρμπι, ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε για το περιστατικό.

Από την πλευρά του ο Διοικητής των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική, Πτέραρχος, James B. Hecker, δήλωσε ότι τα δύο ρωσικά μαχητικά επιχείρησαν να παρεμποδίσουν την πτήση του drone ρίχνοντάς του καύσιμα, πριν ένα από αυτά το χτυπήσει στην προπέλα, με αποτέλεσμα να πέσει στη Μαύρη Θάλασσα.

«Λόγω της ζημιάς που υπέστη, δεν είχαμε άλλη επιλογή από την πτώση του στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσκρουση προκάλεσε απώλεια της πτητικής ικανότητας του Drone.

Ο James B. Hecker πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν τις πτήσεις και τις επιχειρήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο της περιοχής» και «κάλεσε» την Ρωσική πλευρά «να συμπεριφέρεται επαγγελματικά και με ασφάλεια».

Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια ο Αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR), ενημέρωσε τα μέλη του ΝΑΤΟ για το γεγονός.

Αργότερα, κλήθηκε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον για να του κοινοποιηθεί «η έντονη διαμαρτυρία» των ΗΠΑ μετά το περιστατικό.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP) 

Πηγή:902.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου