Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Να μην κλείσουν τα σινεμά του κέντρου

Ελλάδα

Την Κυριακή δωρεάν προβολές σε «IDEAL», «ΑΣΤΟΡ» και «Ιριδα»



Με μια λιτή ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού σημείωσε ότι δεν έχει λόγο για τους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Αστορ» επειδή δεν είναι χαρακτηρισμένα μνημεία και δεν εμπίπτουν, επομένως, στην αυξημένη προστασία του Ν. 4858/2021.

Ομως, στον συγκεκριμένο νόμο, που αφορά την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημειώνεται ότι «τα νεότερα πολιτιστικά αγαθά που ανάγονται στην περίοδο των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών και χαρακτηρίζονται μνημεία λόγω της ιδιαίτερης κοινωνικής, τεχνικής, λαογραφικής, εθνολογικής ή εν γένει ιστορικής, καλλιτεχνικής, αρχιτεκτονικής, βιομηχανικής ή επιστημονικής σημασίας τους».

Και εμείς αναρωτιόμαστε, γιατί δεν μπορεί τώρα το υπουργείο Πολιτισμού να χαρακτηρίσει ιστορικά μνημεία τους κινηματογράφους «IDEAL» και «ΑΣΤΟΡ»; Γιατί αρνείται να χαρακτηρίσει διατηρητέα τη χρήση κινηματογράφου - θεάτρου στο τμήμα που καταλαμβάνει σήμερα η χρήση αυτή, τόσο για το «ΑΣΤΟΡ» όσο και για το «IDEAL», ώστε να μην οδηγηθούν σε αφανισμό αυτές οι αίθουσες, ιστορικά τοπόσημα και χώροι πολιτισμού της Αθήνας, οι οποίοι, μάλιστα, ανήκουν στον ΕΦΚΑ, δηλαδή στο Δημόσιο; Γιατί ο ΕΦΚΑ πριν από 4 μήνες υποστήριζε ότι δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των κινηματογράφων και τώρα φέρεται να έχει ήδη προχωρήσει τουλάχιστον στην περίπτωση του «IDEAL» σε εκμίσθωσή του για να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο; Ρητορικά τα ερωτήματα...

Αξίζει μόνο να σημειώσουμε ότι το «ΑΣΤΟΡ» λειτουργεί ως κινηματογράφος από το 1947, ενώ στην ίδια θέση είχαν προϋπάρξει αρχικά οι κινηματογράφοι «Παλλάς» (1908 - 1920, πιθανότατα η πρώτη αίθουσα που χτίστηκε στην Αθήνα αποκλειστικά για σινεμά) και αργότερα το «Σινέ Νιους» (1940 - 1947), ενώ ενδιαμέσως ο χώρος λειτούργησε και ως ιταλικός στρατιωτικός κινηματογράφος και στρατιωτική αποθήκη (1942 - 1943). Αντίστοιχα, το «IDEAL» έχει κλείσει έναν αιώνα ζωής και κινηματογραφικής προσφοράς στους κατοίκους της πόλης. Πρόκειται για τον παλαιότερο αυτήν τη στιγμή εν λειτουργία κινηματογράφο της Αθήνας. Ξεκίνησε το 1921 ως «Σαλόν Ιντεάλ» και μέσα στα χρόνια του ευτύχησε όχι μόνο να φιλοξενήσει μεγάλες ταινίες, αλλά και σπουδαίες παραστάσεις.

Στους κινηματογράφους αυτούς διεξάγονται τα σπουδαιότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Αθήνας, που πλέον θα χάσουν τις κεντρικές αίθουσές τους. Αντίστοιχα, οι κάτοικοι της Αθήνας θα χάσουν τις ελάχιστες πιθανότητες προβολής ποιοτικού κινηματογράφου και συνάμα την κοινωνική επαφή που προσφέρει η κινηματογραφική αίθουσα, ενώ το κέντρο οδεύει στο να μετατραπεί σε μια περιοχή αμιγώς τουριστικής αξιοποίησης, εκμηδενίζοντας τις εναπομείνασες κοιτίδες πολιτισμού από τον χάρτη.

Θυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ είχε δηλώσει τη στήριξή του στους κινηματογράφους και είχε φέρει το θέμα στη Βουλή με Ερώτηση, η οποία κατέληγε: «Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε: Να μην αλλάξει το καθεστώς χρήσης των κινηματογραφικών αιθουσών και να κριθούν διατηρητέες. Να υπάρξει εγγύηση συνέχισης λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών υπό όποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Να υπάρξει στήριξη στις χειμερινές κινηματογραφικές αίθουσες, ιδιαιτέρως στη μονή κινηματογραφική αίθουσα που απειλείται με αφανισμό».
***

Την Κυριακή 2 Απρίλη τα σινεμά «IDEAL», «ΑΣΤΟΡ» και «Ιριδα» ανοίγουν τις πόρτες τους με δωρεάν προβολές και live για το κοινό, απευθύνοντας ένα κάλεσμα στήριξης σε όλους τους σινεφίλ και τους κατοίκους της πόλης μας, για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά και για τον ίδιο τον κινηματογραφικό πολιτισμό της χώρας μας, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωση των δύο αιθουσών της Πανεπιστημίου και της Στοάς Κοραή, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας και της «Ιριδας», όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι προβολές θα ξεκινήσουν το απόγευμα και θα διαρκέσουν έως το βράδυ μέσα αλλά και έξω από τους κινηματογράφους, στην πλατεία Κοραή και στην Ακαδημίας 55, όπου θα στηθούν οθόνες.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

18.00 | «ΑΣΤΟΡ» | «Aftersun», της Σάρλοτ Γουέλς.

18.30 | «ΙΡΙΔΑ» | «Η Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια», του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.

20.00 | «ΑΣΤΟΡ» | «Brutalia: Μέρες Εργάσιμες», του Μανώλη Μαυρή.

19.45 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ | «Cannibal Tours», του Ντένις Ο' Ρουρκ.

20.45 | «ΑΣΤΟΡ» | «Final Cut!», του Μισέλ Χαζιναβίσιους.

21.00 | «ΙΡΙΔΑ» | «Ποίηση Χωρίς Τέλος», του Αλεχάντρο Χοδορόφσκι.

21.15 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ | «Ο Χαμένος τα Παίρνει Ολα», του Νίκου Νικολαΐδη.

21.30 | ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 55 | «Climax, του Γκασπάρ Νοέ.

21.45 | «ΙΝΤΕΑΛ» | «Το Μπλε Καφτάνι», της Μαριάμ Τουζάνι.


Πηγή: rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου