Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Η ηχώ

Λητώ Σεϊζάνη


Φωνάζει ο άνθρωπος, φωνάζει αλλά δεν τον ακούει κανείς.

Αν ήξερα τις τεχνικές λεπτομέρειες και τους συμβολισμούς του γλυπτού, θα είχα σταθεί να τον ακούσω εγώ. Αλλά πήρα στα γρήγορα μια φωτογραφία κι έφυγα, τον προσπέρασα δηλαδή όπως κάνουν οι περισσότεροι, χωρίς να φαντάζομαι τι κρυβόταν πίσω από την αγωνιώδη φωνή του. Χρειάστηκε μετά να ψάξω για να μάθω.

Ίσως δεν είναι τόσο δυνατή η υπαρξιακή κραυγή του σαν εκείνη του Μουνχ, τη γεμάτη τρόμο και κατάπληξη. Εδώ, στο πολυσύχναστο κέντρο μιας πόλης, όπου οι φοιτητές βγαίνουν με λαχτάρα στον καθαρό αέρα, αφήνοντας πίσω τους ανακουφισμένοι το πνιγηρό αμφιθέατρο όπου μόλις παρακολούθησαν ένα μάθημα, εδώ όπου οι τουρίστες κατευθύνονται προς το γειτονικό διάσημο μουσείο, ο άνθρωπος αυτός κραυγάζει απελπισμένος για λίγη προσοχή και νοιώθει την αποξένωση στον σύγχρονο κόσμο.

Κι όμως, αν τον δω καλύτερα, δεν είναι καθόλου μόνος. Ακριβώς από κάτω του έχει τον σιαμαίο αδελφό του ή την αντανάκλασή του όπως θα την έβλεπε ίσως μέσα στο νερό. Αλλά νερό δεν υπάρχει εδώ...Κι όμως, κάνω λάθος. Υπάρχει ολόκληρο υδραυλικό σύστημα κρυμμένο μέσα σ'αυτό το γλυπτό. Αν κάποιος το γνωρίζει, θα πλησιάσει και θα μπορέσει ν'ακούσει ένα μουρμουρητό μυστηριώδες...Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη που το υλοποίησε, οι ευαίσθητοι και υποψιασμένοι θεατές θα πρέπει να σκεφτούν την συμβολή των ποταμών Πάδου και Ντόρα στο Τορίνο όπου βρίσκεται το άγαλμα. Μια συμβολή συμβολική;

Δεν άκουσα τίποτα γιατί δεν ήξερα τίποτα, όπως είπα. Στο μυαλό μου όμως έμεινε αυτή η μορφή που έχει το όνομα "Ηχώ" και είναι φτιαγμένη από τον Γάλλο γλύπτη Marc Didou.

Είμαστε κλεισμένοι όλοι στον εαυτό μας; Την ηχώ απ'τα λόγια μας δεν την ακούει κανείς; Έχουμε διπλή ταυτότητα, διχασμένη προσωπικότητα; Στο άγαλμα μέσα κυλάει νερό, στις δικές μας φλέβες τι κυλάει άραγε εκτός από το αίμα μας; Ποιό άλλο ποτάμι ενώνεται με το δικό μας; Ποιό χάρισμα μας έχει δοθεί; Είναι αυτή η μορφή σαν την Κασσάνδρα, που την είχαν καταραστεί να λέει την αλήθεια και κανείς να μην την πιστεύει; Πόσες φορές δεν είδαμε Κασσάνδρες να επαληθεύονται μετά από χρόνια, Κασσάνδρες σοφές, Κασσάνδρες με προφητικό χάρισμα ή απλώς με περισσότερες γνώσεις και δυνατότητα προβολής προς το μέλλον, που άλλοτε, στην εποχή τους, τις είχαν κοροϊδέψει και περιγελάσει;

Η ηχώ των σκέψεων αυτού του ανθρώπου βουίζει στ'αυτιά μου...



Κείμενο: Λητώ Σεϊζάνη

www.litoseizani.com

Πηγή:ideostrovilos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου