Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Με ήλιο και βροχή


Σκίτσο του Ιάκωβου Βάη

Εχει παραγίνει το κακό με τον «στρατηγό άνεμο» και την «λοχαγό ξηρασία», που μας τσαμπουνάει κάθε τρεις και λίγο η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις καταστροφές από τις πυρκαγιές. 

Να θυμίσουμε ότι οι καύσωνες στη χώρα μας δεν εμφανίστηκαν τον περασμένο Ιούλη, ούτε βέβαια η ανομβρία, που κατά καιρούς έχει σπάσει διάφορα ρεκόρ. 

Ενδεικτικά μόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο, από το 1987 μέχρι και το 2021 έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 11 περιπτώσεις καύσωνα που κράτησε περισσότερες από 10 μέρες, με θερμοκρασίες έως και 46 βαθμούς. 

Βέβαια, τις περιόδους αυτές είχαμε ξανά μεγάλες φωτιές, όπως το 2007, ή το 2021. Αυτό σημαίνει όμως ότι το «καμπανάκι» του καιρού, που επικαλείται διαρκώς ως άλλοθι η κυβέρνηση, έχει χτυπήσει προ πολλού και είναι απαράδεκτο σήμερα να οχυρώνεται ο κρατικός μηχανισμός πίσω από μεταβολές στο κλίμα που η επιστήμη παρακολουθεί εδώ και 30 σχεδόν χρόνια, καταγράφοντας και την επίδρασή τους στα δάση. 

Δεν φταίει επομένως ο ...κακός τους ο καιρός. 

Φταίει ότι με ήλιο και βροχή, οι κυβερνήσεις και ο κρατικός μηχανισμός δεν έχουν για προτεραιότητα την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος, αλλά τη στήριξη των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δράσης, στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Πηγή: rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου