Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Ο λαός «staycation» και το κεφάλαιο... βουτιές στα κέρδη

Ελλάδα


Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα στερήθηκαν το καλοκαίρι το δικαίωμα ακόμα και σε ολιγοήμερες διακοπές, λόγω της ακρίβειας και ευρύτερα της αντιλαϊκής πολιτικής, από κυβέρνηση και ΕΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέλυσε χτες το απόγευμα, μιλώντας σε συνέδριο, τα σχέδια της κυβέρνησης για τον Τουρισμό ως «στρατηγική προτεραιότητα» για το κεφάλαιο.

Προκλητικός όσο δεν πάει, είπε για τις χιλιάδες λαού που δεν μπόρεσαν να πάνε πουθενά, ότι μια πρώτη «απάντηση είναι τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού», τα οποία βέβαια με τους όρους και προϋποθέσεις που βάζουν αποκλείουν την πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων. «Μια δεύτερη απάντηση», είπε, «είναι ότι σίγουρα υπάρχουν προορισμοί δυσπρόσιτοι (οικονομικά), αλλά αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο» και «υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί άλλοι προορισμοί στη χώρα μας για διακοπές», όπως υποστήριξε, καλώντας τον λαό να συμβιβαστεί με ό,τι ...περισσέψει απ' τον ίδιο του τον τόπο. Βρήκε και τρίτη «λύση», το γεγονός ότι «πολλοί έχουν εξοχικά σπίτια, άρα αυτό τους διευκολύνει» να κάνουν διακοπές, όπως είπε, βασικά καλώντας τους να μείνουν σπίτι τους.

Στο ίδιο πνεύμα, συμφώνησε μεν «να υπάρχουν αρκετές ελεύθερες ακτές, ή Natura που η αξιοποίησή τους να απαγορεύεται πλήρως ή να είναι μερική», όπως είπε, αλλά «το άνοιγμα της Αθήνας στη θάλασσα είναι μια τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία», τόνισε, προϊδεάζοντας για παραπέρα προέλαση των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, τόνισε ότι αν μειωθούν τα τετραγωνικά μέτρα που δίνονται σε παραχωρησιούχους, «οι τιμές για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες θα ανέβουν», όπως είπε, επιβεβαιώνοντας ότι στο σύστημά τους ο λαός είναι μονά - ζυγά χαμένος.

Το τι σημαίνουν αυτές οι «αναπτυξιακές ευκαιρίες» για τον λαό στο Λεκανοπέδιο, το έδειξε όταν - στην αναρχία του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης - παραδέχτηκε ότι π.χ. για την πολυδιαφημισμένη «επένδυση» στο Ελληνικό χρειάζεται επικαιροποιημένη μελέτη για τον αντίκτυπό της στην ευρύτερη περιοχή, αφού ο ίδιος επισήμανε ότι θα επιβαρύνει την κυκλοφορία στο Νότιο Μέτωπο, και «ίσως χρειαστεί πρόσθετες υποδομές στα δίκτυα των δρόμων», με τον λαό να πληρώνει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τις συνέπειες ενώ θα θησαυρίζει το κεφάλαιο.

Με τον ίδιο ταξικό μπούσουλα, έκανε σαφές πως το αστικό κράτος θα πληρώσει ό,τι έργο χρειαστεί για τους ομίλους. «Αν είχαμε καλύτερες υποδομές θα μπορούσαμε να υποδεχτούμε περισσότερους τουρίστες», έκλεισε πονηρά το μάτι, θυμίζοντας ταυτόχρονα ότι έγιναν «επενδύσεις» σε αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους, προχώρησαν «σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια», «άρα σε βασικές υποδομές κρατικής ευθύνης έχουν γίνει σημαντικά βήματα».

Στο μεταξύ, δείχνοντας τι, ακόμα χειρότερο, περιμένει, στο μοντέλο τους, τον Ελληνα εργαζόμενο, έβαλε ρητορικά το ερώτημα, «θέλουμε περισσότερους (ξένους τουρίστες) ή να δαπανούν περισσότερα;». «Στόχος είναι τα έσοδα, με ενδιαφέρει περισσότερο να κάνουμε ρεκόρ στα έσοδα», έδωσε ο ίδιος την απάντηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πού θα ανεβάσουν τις τιμές.

Τέλος, ωμά και κυνικά ομολόγησε ότι «πήραμε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο όταν ανοίξαμε τον ελληνικό τουρισμό το 2020» εν μέσω πανδημίας, χωρίς φυσικά τα αναγκαία μέτρα προστασίας, παίζοντας με την υγεία του λαού, των εργαζομένων στον κλάδο και των επισκεπτών, για να μη μειωθεί η κερδοφορία των μεγαλοξενοδόχων και των τουρ οπερέιτορ. Στο ίδιο μοτίβο απαξίωσε την άποψη ότι οι πισίνες επιβαρύνουν τη λειψυδρία, ενώ στην τακτική του «ζήσε μαύρε μου», αυτή που εφαρμόζει όποτε χρειάζονται κάποια μέτρα για τον λαό, είπε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να παρέμβουμε» αν διαπιστωθεί (!) σε κάποια περιοχή ότι το Airbnb ανεβάζει τα ενοίκια, π.χ. για τους φοιτητές. 


Πηγή: rizospastis


Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου