Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Σαφάρι



Δεν πρόλαβε να στεγνώσει ο κάμπος από το νερό της πλημμύρας και οι ασφαλιστικές εταιρείες άρχισαν ήδη το σαφάρι για να μαζέψουν πελατεία, διαφημίζοντας «ελκυστικά» πακέτα για προστασία έναντι «ακραίων καιρικών φαινομένων». «Προστάτεψε το σπίτι σου», λέει το φυλλάδιο μίας απ' αυτές, που προσφέρει πακέτα ασφάλισης από «πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα», «χιόνι, χαλάζι, παγετό», «πυρκαγιά», «σεισμό» και άλλους ...λοιμούς και καταποντισμούς που μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή. 

Ενημερώνει μάλιστα τους υποψήφιους πελάτες για τη ρύθμιση - δωράκι που έκανε η κυβέρνηση στις ασφαλιστικές εταιρείες, προσφέροντας έκπτωση «έως και 10%» στον ΕΝΦΙΑ σε όποιον ασφαλίσει το σπίτι του. Το κράτος προμοτάρει την ιδιωτική ασφάλιση και αναθερμαίνει την αγορά με φορολογικά και άλλα «τυράκια», ενώ ταυτόχρονα αποποιείται κάθε ευθύνη για την προστασία της περιουσίας του λαού, πετώντας και εδώ το μπαλάκι στο «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». 

Αντί για ουσιαστική προστασία, τα λαϊκά στρώματα παίρνουν ένα ...voucher για να ασφαλίσουν με έκπτωση το σπίτι τους και οι ασφαλιστικές εταιρείες τρίβουν τα χέρια τους, αφού ο συγκεκριμένος κλάδος ασφάλισης είναι παρθένος στην Ελλάδα, με προοπτικές μεγάλης κερδοφορίας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόλις το 17% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα, και αυτά κυρίως λόγω της συμβατικής υποχρέωσης των ιδιοκτητών που έχουν στεγαστικό δάνειο. 

Ούτε καρφάκι δεν τους καίγεται λοιπόν για τον λαό που υποφέρει με κάθε νεροποντή. Αντίθετα, κράτος και ασφαλιστικά μεγαθήρια αντιμετωπίζουν την καταστροφή σαν ευκαιρία για περισσότερα κέρδη και λιγότερη κρατική ευθύνη στην προστασία και αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Πηγή: rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου