Την ακύρωση της απόφασης για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε έκταση NATURA, μέσα στο καμένο δάσος της Δαδιάς, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, κατά τη συζήτηση χτες σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, στον πολύπαθο Εβρο, όπως είπε χαρακτηριστικά, για δύο βδομάδες μια μεγάλη πυρκαγιά έκαψε συνολικά πάνω από 800.000 στρέμματα, μεταξύ των οποίων και 46.000 στρέμματα μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.
Λίγες μέρες μετά, στις 20 Σεπτέμβρη, μια κρατική υπηρεσία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, έβγαλε απόφαση και έδωσε άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού μέσα στην καμένη έκταση, δηλαδή ανεμογεννητριών, μέσα σε ζώνη NATURA.
Η πρόκληση και το θράσος είναι κολοσσιαία, τόνισε ο Γ. Δελής, ενώ τεράστια ήταν και η κατακραυγή. Υπό το βάρος της τελευταίας, στις 26 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση ανέστειλε για έναν χρόνο τις εργασίες και διέταξε προσωρινή αναστολή εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
Το ΚΚΕ ζητά άμεσα να ακυρωθεί, να καταργηθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να αποκατασταθεί ο βιότοπος των σπάνιων αρπακτικών του δάσους, να ενισχυθεί το Δασαρχείο του Σουφλίου που έχει μόνο 4 εργαζόμενους και αντιστοιχούν 200.000 στρέμματα για τον καθένα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, είπε ότι η συγκεκριμένη αδειοδότηση είχε δοθεί πριν την πυρκαγιά και επικυρώθηκε μετά και έπειτα το υπουργείο έδωσε αναστολή για έναν χρόνο. Και είπε απροκάλυπτα ότι το 27% των δασικών περιοχών είναι σε περιοχές NATURA, οι οποίες είναι πολλές και πως η ευρωπαϊκή πολιτική αναζητά μια ισόρροπη σχέση για την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων. Αδιαφορία δηλαδή για την προστασία του περιβάλλοντος στο όνομα της προώθησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ο Γ. Δελής στη δευτερολογία του επισήμανε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση «έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια» την αρνητική γνωμοδότηση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη συγκεκριμένη περιοχή, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και επικύρωσε την εγκατάσταση. Τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να μπουν ανεμογεννήτριες σε ένα περιβάλλον που έχει καεί, πόσο μάλλον στο δάσος της Δαδιάς, που είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο των πιο σπάνιων αρπακτικών σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να ξαναβρούν το φυσικό τους περιβάλλον μετά τις πυρκαγιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου