Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

ΕΞΑΡΧΕΙΑ Αντιδράσεις για την κοπή των δέντρων

Ελλάδα


Κάτοικοι των Εξαρχείων, με τους φορείς τους, συγκεντρώθηκαν νωρίς χτες το πρωί στην πλατεία Εξαρχείων, καθώς μηχανήματα βαρέος τύπου και αναβατόρια πέρασαν μέσα από την περίφραξη και ξεκίνησαν εργασίες κοπής των 72 δέντρων. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων και παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσε η δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την προσφυγή για διακοπή των εργασιών κατασκευής σταθμού του μετρό κάτω από την πλατεία. Δικηγόροι από το Συντονιστικό για τη διάσωση των δέντρων πήγαν στο ΑΤ Εξαρχείων για να ζητήσουν να τους επιδειχθούν οι προβλεπόμενες άδειες κοπής και οικοδομικών εργασιών. Οι αρχές «καθάρισαν» με κάποιο μνημόνιο συνεργασίας της «Ελληνικό Μετρό» με το υπουργείο Υποδομών. Νωρίτερα, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν το συνεργείο, κάτοικοι σπρώχτηκαν με βία και λούστηκαν με χημικά από τις αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών έκανε παρέμβαση στον προϊστάμενο εισαγγελέα Πρωτοδικών, μετά την κατάθεση της μήνυσης που υποβλήθηκε στο ΑΤ Εξαρχείων, ζητώντας την παρέμβασή του για να σταματήσει το έγκλημα.

Σε σχετικό της σχόλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας επισημαίνει τις ευθύνες όλων όσοι ενέκριναν τον σχεδιασμό του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Δεν μπορούν σήμερα να κρύβονται πίσω από την παραχώρηση του χώρου στην "Αττικό Μετρό ΑΕ" που οι εργολάβοι της άρχισαν να κόβουν δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων και προκειμένου να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους, να λένε στους εργαζόμενους του δήμου που δέχονται αλλεπάλληλες καταγγελίες για την εξέλιξη αυτή, ότι "ο δήμος δεν έχει ευθύνη για την κοπή των δέντρων"».

Και συμπληρώνει: «Η ύπαρξη του σταθμού μετρό είναι αναγκαία για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στην περιοχή, αλλά με τους όρους που έχει σχεδιαστεί προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα σε μια γειτονιά που ασφυκτιά από έλλειψη ελεύθερων χώρων και πράσινου.

(...) Η ένταση της καταστολής είναι αναγκαίο συμπλήρωμα μιας πολιτικής που έχει για θεό την προστασία και προώθηση των επενδύσεων και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα την αντιμετώπιση του οργανωμένου λαϊκού παράγοντα ώστε αντιπαλεύει αυτήν την πολιτική ευρύτερα». Καταλήγοντας καλεί σε διεκδίκηση να αναθεωρηθεί η αρχική μελέτη της εταιρείας που να παίρνει υπόψη την προστασία των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου των γειτονιών της Αθήνας και να δίνει μια συνδυασμένη λύση και στα Εξάρχεια, με κριτήριο τόσο τη μετακίνηση όσο και την ποιότητα ζωής κατοίκων και εργαζομένων, με το κόστος να επιβαρύνει την εταιρεία.

Πηγή: rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου