Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Έξι αποφθέγματα του Βίλχελμ Ράιχ: «Δε σʼ αγαπούν ανθρωπάκο, σε περιφρονούν, επειδή περιφρονείς τον εαυτό του»

ΚόσμοςΟ Βίλχελμ Ράιχ (24 Μαρτίου 1897 – 3 Νοεμβρίου 1957) υπήρξε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στον χώρο της ψυχανάλυσης και στην ιστορία της ψυχιατρικής, κυρίως για τις ανατρεπτικές θεωρίες του στα συστήματα σκέψης, ανατρέποντας βασικές επιστημονικές αντιλήψεις.

Προερχόμενος από την Αυστρία, ανήκε στη δεύτερη γενιά ψυχαναλυτών -μαθητής του Σίγκμουντ Φρόυντ και Μαρξιστής-, επηρέασε κινήματα αμφισβήτησης κατά τις δεκαετίες ’60 και ’70 για την απελευθέρωση της σεξουαλικότητας.

Κατά την πορεία του δέχτηκε αμφισβητήσεις για τις θεωρίες του, καθώς χαρακτηρίστηκε ως παρανοϊκός, μεγαλομανής και απατεώνας πρώτου μεγέθους.

Έγινε γνωστός μέσα από βιβλία του «Η μαζική ψυχολογία του φασισμού» (1933), «Η ανάλυση του χαρακτήρα» (1933) και «Άκου ανθρωπάκο» (1948).

Έξι αποφθέγματα του Βίλχελμ Ράιχ

«Οι περισσότεροι σκεπτόμενοι άνθρωποι δεν πιστεύουν στον Θεό, αλλά παρ’ όλα αυτά τον αισθάνονται.»

«Η καταπίεση της φυσιολογικής σεξουαλικής ικανοποίησης οδηγεί σε διαφόρων ειδών υποκατάστατα ικανοποίησης.»

«Είναι η σεξουαλική ενέργεια που εξουσιάζει τη δομή των συναισθημάτων και της σκέψης του ανθρώπου.»

«Η ζωή σου θα γίνει ωραία και ασφαλής όταν η ζωντάνια σημαίνει για σένα περισσότερα απ’ την σιγουριά, η αγάπη περισσότερα απ’ το χρήμα, η ελευθερία σου περισσότερα απ’ την γραμμή του κόμματος ή την κοινή γνώμη.»

«Δε σʼ αγαπούν ανθρωπάκο, σε περιφρονούν, επειδή περιφρονείς τον εαυτό του. Σε ξέρουν απ’ έξω κι ανακατωτά. Γνωρίζουν τις χειρότερες αδυναμίες σου, όπως θα έπρεπε να τις γνωρίζεις εσύ. Σε θυσίασαν σε ένα σύμβολο και εσύ τους έδωσες τη δύναμη να σʼ εξουσιάζουν.»

«Άκου ανθρωπάκο.. Σε φοβάμαι ανθρωπάκο, σε τρέμω, επειδή απο σένα εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας. Σε φοβάμαι επειδή το κυριότερο μέλημα στην ζωή είναι να δραπετεύεις από τον εαυτό σου. Θα ‘χες από καιρό αποτινάξει τα δεσμά σου αν δεν ενθάρρυνες εσύ o ίδιος την κατάσταση και δεν την στήριζες με τις πράξεις σου. Καμία αστυνομική δύναμη στον κόσμο δεν θα ήταν ικανή να σε νικήσει, αν διέθετες έστω μία στάλα αυτοσεβασμό…» 


Πηγή: tetragwno.grΗ Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου