Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Κυβέρνηση: Με νομοσχέδιο φέρνει από την «πίσω πόρτα» την ιδιωτικοποίηση του νερού

Ελλάδα


Διάπλατα ανοίγει το δρόμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού αγαθού του νερού. Ειδικότερα με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το υπουργικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση προωθεί τη μαζική συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, που στο άμεσο μέλλον θα υπάγονται σε έναν νέο Ενιαίο φορέα Διαχείρισης Υδάτων, με ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργία τους και κυρίως με τη δυνατότητα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό, από τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη. Εντός του Δεκεμβρίου θα κατατεθεί για διαβούλευση και με την είσοδο του νέου χρόνου προς θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.


Σύμφωνα με τους εργαζόμενους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση περνά «από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση του νερού και το ξεπουλά στους ιδιώτες. Δημιουργεί Περιφερειακές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπό την εποπτεία του νέου φορέα και μεγάλοι όμιλοι θα πάρουν στα χέρια τους το κοινωνικό αγαθό».

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί


Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, μεταξύ άλλων προβλέπεται συγχώνευση των «Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας, με τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές και σε αυτά τα πρότυπα «θεσπίζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ)».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι δημιουργηθούν νέες «Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις. (…) Περαιτέρω, με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων, ρυθμίζονται τα χρέη των ΔΕΥΑ και θεσπίζεται μηχανισμός μη δημιουργίας νέων χρεών».

Επίσης, προβλέπεται «η χωρική επέκταση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε όμορες περιφερειακές ενότητες και η ανάληψη από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, αντίστοιχα, της ευθύνης για τον καθορισμό, τη συντήρηση και λειτουργία των φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου ομβρίων υδάτων και των συνδετηρίων αγωγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση συρρικνώνει το δίκτυο των ΔΕΥΑ με τον ισχυρισμό ότι «η χώρα θα αποκτήσει πολύ λιγότερες, αλλά ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης που θα καλύπτουν επαρκώς και σε προσιτό κόστος τις ανάγκες των πολιτών». Ωστόσο οι νέες επιχειρήσεις, θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ, ο οποίος θα καθορίζει και την τιμολόγηση των υπηρεσιών τους! Δηλαδή θα χαθεί η δυνατότητα από τους δήμους να ασκούν κοινωνική τιμολογιακή πολιτική και να διατηρούν την τιμή του νερού προσιτή προς τους δημότες.

Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑ: Περνούν από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση του νερού

«Περνούν από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση του νερού και το ξεπουλάνε στους ιδιώτες. Δημιουργούνται Περιφερειακές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπό την εποπτεία του νέου φορέα και μεγάλοι όμιλοι θα πάρουν στα χέρια τους το κοινωνικό αγαθό. Τελικά τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιώθηκαν!», δήλωσε στην εφημερίδα «Ελευθερία» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. (Π.Ο.Ε. – Δ.Ε.Υ.Α.) Αχιλλέας Μητράκος.

Ο ίδιος τόνισε ότι στις 120 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για απεργίες διαρκείας, αντιδρώντας στα σχέδια του Υπουργείου.

Μάλιστα, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου το προεδρείο της Π.Ο.Ε. – Δ.Ε.Υ.Α. θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, προκειμένου να συζητήσουν για τα μελλούμενα στις Δ.Ε.Υ.Α. και να καταθέσουν την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις και στην αλλαγή λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης. «Το Υπουργείο Ενέργειας έχει έτοιμη πρόταση για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, για τις συγχωνεύσεις και την ίδρυση Περιφερειακών Δ.Ε.Υ.Α. και για συνεργασίες που θα αναπτυχθούν με ιδιωτικούς φορείς, με έργα ΣΔΙΤ», αναφέρει ο Θ. Μητράκος.

Στο πρόσφατο Συνέδριο της Π.Ο.Ε. – Δ.Ε.Υ.Α., που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από τις 120 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, κεντρικό θέμα ήταν τα νέα σχέδια της Κυβέρνησης για τις Δ.Ε.Υ.Α. Στο πλαίσιο του εκφράστηκε η κάθετα αντίθεση άποψη για όλα τα παραπάνω και αποφασίστηκε να προβούν σε κινητοποιήσεις. «Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά…» τόνισε ο Θ. Μητράκος και σημειώνει πως:

«Οι Δ.Ε.Υ.Α. που ανήκουν σήμερα στους Δήμους, θα μεταφερθούν στον νέο φορέα και πώς; Πόσες θα είναι οι περιφερειακές Δ.Ε.Υ.Α. Στις συγχωνεύσεις τους, οι υγιείς Δ.Ε.Υ.Α. θα κληθούν να πληρώσουν τα χρέη των υπολοίπων; Πώς θα λειτουργήσουν με ΣΔΙΤ, Τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, έγιναν με χρήματα των πολιτών από τα ανταποδοτικά τέλη. Αυτά θα τα καρπωθούν ιδιώτες;».

ΠΟΕ – ΔΕΥΑ: Παράδοση του νερού σε ιδιώτες – Ερχεται κλείσιμο των ΔΕΥΑ

Τα σχέδια της κυβέρνησης για παράδοση του νερού στους ιδιώτες και κλείσιμο των ΔΕΥΑ, μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΠΟΕ-ΔΕΥΑ).

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, που θα υπάγονται σε έναν νέο Ενιαίο φορέα Διαχείρισης Υδάτων, με ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργία τους, που θα περιλαμβάνουν συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Ομοσπονδία μιλά για «τελειωτικό χτύπημα στις ΔΕΥΑ», σημειώνοντας ότι «τελικά τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιώθηκαν».

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της, η ΠΟΕ – ΔΕΥΑ, σημειώνει:

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι μία επιχείρηση ανά περιφέρεια. Ένα διοικητικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από μερικούς δημάρχους και οι υπόλοιποι εγκάθετοι της κάθε κυβέρνησης. Καμία μέριμνα για εκπρόσωπο εργαζομένων όταν ακόμα και στους ΦΟΣΔΑ οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η εξόφληση των χρεών των ΔΕΥΑ για το ρεύμα που όμως θα αφαιρεθούν από πόρους που κατευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο.

Προβλήματα λειτουργίας θα λύνονται μετά από ένα χρόνο.

Συνεργασίες με τοπικούς συνεργάτες και προμηθευτές δεν θα υπάρχουν.

Τις ανάγκες θα τις κρίνουν άνθρωποι ξένοι με τα τοπικά προβλήματα.

Για τα δικαιώματα των εργαζομένων καμία μέριμνα παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις.

Για τις κατακτήσεις των εργαζομένων καμία μέριμνα.

Προβλήματα εργαζομένων θα τίθενται στο Δ.Σ. του νέου φορέα άγνωστο πότε.

Η κατεύθυνση του συνδικάτου είναι η μετωπική σύγκρουση.

Τα σωματεία να απαιτήσουν από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια άμεσα να καταδικάσουν την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση και την διάλυση των ΔΕΥΑ.

Να σταματήσουν τη γιγάντωση των επιχειρήσεων που έχει ως τελικό στόχο την παράδοση και εκτέλεση έργων από τις μεγάλες (γνωστές) εταιρείες.

Να σταματήσουν την σταδιακή και στο τέλος ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού σε ιδιώτες.

Τα κόμματα, οι τοπικοί φορείς, τα κινήματα να πάρουν θέση στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση του νερού που ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και ολοκληρώνεται με το νέο νομοσχέδιο που αύριο τίθεται για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα σωματεία ενημερώνουν άμεσα τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία για τις εξελίξεις και να προετοιμάζονται για απεργίες διαρκείας, συλλαλητήρια και κλείσιμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι να πάρουν πίσω το νομοσχέδιο.

Το νερό ανήκει στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες και όχι στους «κολλητούς». Οι εξαγορές μικρών εταιρειών από τους μεγάλους «παίχτες» δεν έγιναν τυχαία.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον των ΔΕΥΑ και για το μέλλον των εργαζομένων.

Δεν δικαιολογείται εφησυχασμός την ύστατη στιγμή.

Δεν δικαιολογείται καμία υποχώρηση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.

Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος που μας έχει απομείνει. 


Πηγή: imerodromos.grΗ Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου