Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Να δοθούν άμεσα λύσεις στα πολύ οξυμένα προβλήματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Ελλάδα


Να δοθούν άμεσα λύσεις στα πολύ οξυμένα προβλήματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Νίκος Έξαρχος, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά:

«Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΚΚΠΠΝΑ) με έδρα τη Ρόδο, αποτελείται από δύο παραρτήματα, το Παράρτημα ΑμεΑ Δωδεκανήσου και το Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου. Στο Παράρτημα ΑμεΑ Δωδεκανήσου υπάγονται οι δομές α) ΑμεΑ Ενηλίκων στα Κολύμπια, β) ΑμεΑ Ανηλίκων, "Ο Άγιος Ανδρέας" και γ) η Δομή ΑμεΑ Αυτοεξυπηρετούμενων Υπερηλίκων "Χαραλάμπειο Γηροκομείο".

Η σοβαρή διαχρονική υποστελέχωση του ΚΚΠΠΝΑ και η αδυναμία ασφαλούς λειτουργίας του Παραρτήματος Προστασίας του Παιδιού ανάγκασε τους εργαζόμενους τον Δεκέμβρη του 2023 να απευθυνθούν στον Εισαγγελέα αναφέροντας το πρόβλημα, αφού προηγουμένως το γνωστοποίησαν στη Διεύθυνση της δομής.

Συγκεκριμένα με το υπάρχον προσωπικό, δύο βρεφονηπιοκόμοι μόνιμοι και δύο με σύμβαση covid-19, δημιουργείται πρόβλημα στη σύνταξη ασφαλούς προγράμματος στο τμήμα βρεφοκόμων, αφού για τις ημέρες που έχουν τα παιδιά σχολείο χρειάζονται τέσσερις βάρδιες ημερησίως, ενώ Σαββατοκύριακα και αργίες από πέντε βάρδιες ημερησίως. Η κοινωνική λειτουργός του Παραρτήματος είναι αποσπασμένη από τη δομή ΑμεΑ Ανηλίκων "Ο Άγιος Ανδρέας", όπως και η νοσηλεύτρια. Η μαγείρισσα και η καθαρίστρια του Παραρτήματος Προστασίας του Παιδιού, πέρα από τα καθήκοντά τους, συμπληρώνουν και τα κενά των ελλείψεων άλλων ειδικοτήτων.

Λόγω της υποστελέχωσης δεν χορηγούνται τα προβλεπόμενα ρεπό και οι άδειες. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν ακόμα και 9ωρα χωρίς κανένα διάλειμμα. Παρά τα σοβαρά προβλήματα δεν έχουν πραγματοποιηθεί μόνιμες προσλήψεις και οι συμβάσεις των εργαζομένων λόγω covid-19 λήγουν στις 30/06/2024.

Επίσης απουσιάζει ένα πλαίσιο υποστήριξης των παιδιών, έτσι ώστε να προωθηθεί η ψυχοσωματική εξέλιξή τους. Δεν υπάρχει καν η δυνατότητα κάλυψης αναγκών των παιδιών σε εξωιδρυματικές δραστηριότητες ψυχαγωγικού, αθλητικού, καλλιτεχνικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα τον εγκλεισμό τους. (Ίδρυμα-σχολείο, σχολείο-ίδρυμα). Δεν διατίθεται προσωπικό για να συνοδεύσει τα παιδιά ούτε σε ένα περίπατο. Φύλακας δεν υπάρχει με αποτέλεσμα τα παιδιά να μη βγαίνουν στην αυλή για παιχνίδι.

Ακόμα δεν υπάρχει μέριμνα ιατρικής περίθαλψης σε έκτακτα και τακτικά περιστατικά, αλλά αφήνεται στην πιθανότητα ανταπόκρισης κάποιου εθελοντή. Ούτε όμως και εξασφαλισμένη δαπάνη για φαρμακευτική αγωγή υπάρχει.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελούν επίσης οι κτιριακές εγκαταστάσεις, όπου διαμένουν τα παιδιά, αφού βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη. Στοιχειώδης συντήρηση δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σπασμένα τζάμια που δεν έχουν αντικατασταθεί, έχει αποκαλυφθεί σε μεγάλο μέρος το ηλεκτρολογικό δίκτυο, στις τουαλέτες δεν λειτουργούν ή δεν υπάρχουν βρύσες στους νιπτήρες. Στις πρόσφατες, μάλιστα, μεγάλες βροχοπτώσεις τα παιδιά κοιμόντουσαν σε χώρο που έμπαιναν νερά και στους τοίχους υπάρχει μούχλα λόγω της υγρασίας, με ό,τι όλα αυτά συνεπάγονται για την υγεία των παιδιών. Όποιες μικροεργασίες έχουν γίνει είναι από εθελοντές. Ακόμα και οι δαπάνες αγοράς ένδυσης και υπόδησης γίνονται με δωροεπιταγές εθελοντών, όπως και το πετρέλαιο θέρμανσης από το 2023.

Επίσης, σε ίδρυμα για κορίτσια ήδη διαμένουν και δύο αγόρια, το ένα ηλικίας 11 ετών, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για τη συμβίωση των παιδιών.

Πέρα από τα παραπάνω, σοβαρό πρόβλημα προέκυψε με τη σίτιση των παιδιών εδώ και ένα μήνα, με αποτέλεσμα η τροφοδοσία του Κέντρου να στηρίζεται σε δωρεές. Η διαδικασία για την προμήθεια ειδών διατροφής για το έτος 2023 ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2022, διενεργήθηκε ο διαγωνισμός τον Μάρτιο του 2023, ο οποίος βγήκε άγονος εκτός από είδη οπωροπωλείου και αρτοσκευασμάτων. Επαναλήφθηκε τον Νοέμβριο του 2023 με προϋπολογισμό που αφορούσε βασικά τις προμήθειες για το έτος 2024 και σε ένα ελάχιστο ποσόν για προμήθειες του 2023. Αλλά και αυτός υπήρξε άγονος λόγω της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος από προμηθευτές.

Η σίτιση των παιδιών και των περιθαλπομένων του ΚΚΠΠΝΑ βρίσκεται εγκλωβισμένη πάνω από ένα χρόνο στις μυλόπετρες των νόμων της "αγοράς" και αφημένη ουσιαστικά στη φιλανθρωπία. Πριν λίγες μέρες έγινε προκήρυξη με ανάθεση για προμήθεια τροφίμων για την κάλυψη μερικών αναγκών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Η ευθύνη της προστασίας του ευάλωτου αυτού πληθυσμού των παιδιών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι της ευγενικής πρόθεσης του κάθε εθελοντή.

- Να γίνουν όλες οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες για προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, έτσι ώστε να στελεχωθούν πλήρως όλες οι δομές του ΚΚΠΠΝΑ σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

- Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των δομών του.

- Να λυθεί το πρόβλημα της σίτισης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή βιολογική ανάπτυξη και υγεία των παιδιών.

- Να γίνουν όλες οι απαραίτητες συντηρήσεις των κτιρίων των δομών του ΚΚΠΠΝΑ για την ασφαλή διαμονή των παιδιών στη συγκεκριμένη δομή». 



 Πηγή: 902.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου