Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Το φιάσκο της επιστολικής



Τα όσα έγιναν την Κυριακή με την επιστολική ψήφο, επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τους κινδύνους αλλοίωσης και νοθείας, για τους οποίους προειδοποίησε το ΚΚΕ. 
Τα παρατράγουδα ξεκίνησαν από την παράδοση - παραλαβή των φακέλων και συνεχίστηκαν στην καταμέτρηση. 
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πάνω από 20.000 ψηφοδέλτια δεν βρήκαν ποτέ τον δρόμο για την κάλπη κι άλλα 20.000 βγήκαν άκυρα στην καταμέτρηση. 
Το όργιο συνεχίστηκε πάνω από την κάλπη, με τα άκυρα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, όταν για τους ίδιους λόγους έβγαιναν έγκυρα τα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων. 
Αν ένα πράγμα επιβεβαιώνεται, είναι ότι η επιστολική ψήφος αποτελεί πολυεργαλείο για το αστικό πολιτικό σύστημα. 
Δεν είναι μόνο η παραπέρα απαξίωση της διά ζώσης συμμετοχής έστω και στην εκλογική διαδικασία - την ώρα που όλοι τάχα κόπτονται για τη μεγάλη αποχή - αλλά κυρίως ότι δημιουργείται μια εφεδρεία ψήφων, που μπορούν να αξιοποιούνται κατά το δοκούν για να επηρεάζεται έως έναν βαθμό το αποτέλεσμα, με «μαγειρέματα» της τελευταίας στιγμής. 
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για το φιάσκο της επιστολικής, όπως και τα άλλα κόμματα, που την παρουσιάζουν ως «προοδευτικό μέτρο» για την «ενίσχυση της συμμετοχής και της δημοκρατίας», ενώ στοχεύουν στο ακριβώς αντίθετο.

Πηγή: rizospastis




Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου