Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Απόλυτη η ευθύνη του υπουργείου Παιδείας για τη «σφαγή» με τα θέματα στις πανελλαδικές

Η ΣΦΑΓΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ


Συνεχίζονται η συζήτηση και οι αντιδράσεις για τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων, που ειδικά στα μαθήματα της Φυσικής και της Ιστορίας, την τελευταία μέρα του διαγωνισμού για τους υποψηφίους των ΓΕΛ εν μέσω καύσωνα, χαρακτηρίστηκαν τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών.

Πιο συγκεκριμένα, θυμίζουμε ότι για τη Φυσική η Ενωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) χαρακτήρισε κάποια από τα θέματα «υπερπαραγωγές», που «τρομοκρατούν τα παιδιά, τα απομακρύνουν από το γνωστικό αντικείμενο και απέχουν πολύ από τις οδηγίες διδασκαλίας του μαθήματος». Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία των Φροντιστών (ΟΕΦΕ) έκανε λόγο για «πολλά και δύσκολα θέματα, γεμάτα ανούσιες και αχρείαστες παγίδες». Τόσο η ΕΕΦ όσο και η ΟΕΦΕ συμφωνούν ότι ο απαιτούμενος χρόνος για την επίλυση των θεμάτων της Φυσικής ξεπερνά κατά πολύ τις τρεις ώρες που είχαν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι, και μάλιστα σε μέρα με συνθήκες καύσωνα, χωρίς κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή του στα σχολεία.

Στη Φυσική μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται τέτοιο πρόβλημα, αφού και το 2019 η δομή και το εύρος των θεμάτων ήταν τέτοια που δεν επαρκούσαν οι τρεις ώρες, δεν υπήρχε διαβαθμισμένη δυσκολία αλλά συγχύσεις, και οι αντιδράσεις που ξέσπασαν από επιστημονικές ενώσεις, τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους ήταν σφοδρές.

Η δε συζήτηση για τις ευθύνες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων ξεκίνησε φέτος από τις πρώτες μέρες των πανελλαδικών, με αφορμή τα λάθη στις διατυπώσεις των θεμάτων της Γλώσσας στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, και συνεχίστηκε αργότερα με τις προβληματικές οδηγίες της ΚΕΕ (για το μάθημα της Βιολογίας των υποψηφίων των ΓΕΛ) και με ασάφειες σε άλλα μαθήματα (Αρχαία, Μαθηματικά κ.ά.).

Με αφορμή τη «σφαγή» στα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων σε μια σειρά μαθήματα, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι το υπουργείο Παιδείας έχει την απόλυτη ευθύνη. Συγκεκριμένα, επισημαίνει:

«Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων, ιδιαίτερα στη Φυσική, αλλά και στην Ιστορία, έχουν προκαλέσει δικαίως οργή στους μαθητές και στις οικογένειές τους, συνολικά στην εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι σε συνέχεια των θεμάτων της Βιολογίας και των Μαθηματικών, θέματα με ασάφειες και προβλήματα ως προς τις αποδεκτές απαντήσεις.

Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, σε συνθήκες καύσωνα οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν στα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων ετών, σε θέματα που, όπως εκτιμούν επιστημονικές ενώσεις και εκπαιδευτικοί, ήθελαν πάνω από 4 ώρες για να απαντηθούν από έναν καλά προετοιμασμένο μαθητή.

Καταγγέλλουμε το υπουργείο Παιδείας για την επιλογή τέτοιων θεμάτων, που μάλλον μόνο τυχαία δεν είναι. Αλλωστε, πώς θα βρεθεί η "περιζήτητη" πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αν όχι από τα χιλιάδες παιδιά που εν μέσω Τράπεζας Θεμάτων, Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αλλά και "πετσοκόμματος" στα θέματα των εξετάσεων, μένουν εκτός των δημοσίων; Πώς θα προχωρήσουν τα νέα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για "πανελλαδικού τύπου" εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου μέσω του Εθνικού Απολυτηρίου; Ηδη τους έχει ανοίξει η όρεξη, αλλά θα τους κοπεί γρήγορα από τους αγώνες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλου του λαού, όπως και σε τόσα άλλα...

Ενημερώνουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας πως "τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας". Οι μαθητές και οι μαθήτριες, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των πανελλαδικών εξετάσεων, κρατούν το μέλλον στα χέρια τους. Με τον συλλογικό τους αγώνα και την ατομική τους προσπάθεια θα κατακτήσουν το μέλλον και τη ζωή που τους αξίζει».


Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου