Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Πρωταίτιοι



«Η μετανάστευση μπορεί να είναι πηγή ανάπτυξης, αρκεί να είναι οργανωμένη και διαφανής», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη. Λίγες μέρες πριν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε εξαγγείλει την επέκταση του φράχτη στον Εβρο, ως «μέσο αποτροπής» της «παράνομης μετανάστευσης». 

Ο πρώτος δεν έκρυψε μάλιστα την ανησυχία του για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που επεκτείνεται στον Λίβανο. Η χώρα μας, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει άμεση εμπλοκή στον πόλεμο που προκαλεί τον εκτοπισμό χιλιάδων από τις εστίες τους και την ίδια ώρα καταστρώνει σχέδια, μαζί με την υπόλοιπη ΕΕ, για το πώς θα φέρουν τις μεταναστευτικές ροές στα μέτρα της ευρωπαϊκής οικονομίας και των αναγκών της σε εργατικό δυναμικό, ειδικά τώρα που κατρακυλάει στην ύφεση. 

Γι' αυτό, από τη μια κλιμακώνουν την καταστολή (η Γερμανία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα) και από την άλλη ενισχύουν τους μηχανισμούς «διαλογής» των μεταναστών, οξύνοντας και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. Οσοι «δεν κάνουν», εγκλωβίζονται σε τρίτες χώρες ή επιστρέφονται σε αυτές. 

Να λοιπόν πώς η καταστολή και η «οργανωμένη και διαφανής» μετανάστευση είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Αλλά και του ίδιου σάπιου συστήματος, όπου οι πρωταίτιοι του ξεριζωμού γίνονται και οι πιο άγριοι θύτες σε βάρος των ξεριζωμένων.

Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου