Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Εφεραν ένα πρώτο αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών



Η πάλη των λαϊκών στρωμάτων ευρύτερα στην περιοχή, τόσο κατά τη χτεσινή συγκέντρωσή τους στην Τρίπολη, όσο και όλο το προηγούμενο διάστημα, έφερε το πρώτο αποτέλεσμα, ώστε να απορριφθούν από την αρμόδια περιβαλλοντική επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου τα σχέδια εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων («MORES» και «MORES ΙΙ»), σε περιοχές του Πάρνωνα, του Μαινάλου και του Ταϋγέτου (Δυτική Μάνη).

Με δυναμική συγκέντρωση χτες στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, όπου καλούσαν οι Επιτροπές Αγώνα κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών Αρκαδίας (Μαινάλου και Πάρνωνα) και Δυτικής Μάνης καθώς και με παρέμβαση στη συνεδρίαση, πέτυχαν να παρθεί ομόφωνη αρνητική απόφαση κατά των συγκεκριμένων σχεδιασμών για αιολικά πάρκα. Σ' αυτά, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών «MORES» και «MORES ΙΙ» ισχύος 453.6 MW, στον Αγιο Πέτρο, στο Βαλτέτσι, στη Νεστάνη, στην Τζεμπερού και στο Γαϊδουροβούνι, στον Ταΰγετο.

Η συνολική πίεση έφερε την αρνητική γνωμοδότηση για τις εγκαταστάσεις στον Ταΰγετο και για τον Αγιο Πέτρο καθώς και την επιστροφή των σχεδίων για αυτές των Βαλτετσίου, Νεστάνης και Τζεμπερού στην ενδιαφερόμενη για την εγκατάσταση των πάρκων, εταιρεία («Volton»).

Είναι η πρώτη φορά που γνωμοδοτούν αρνητικά σε τέτοιους σχεδιασμούς, η πλειοψηφούσα παράταξη του περιφερειάρχη Πτωχού (ΝΔ), με τους υπόλοιπους της μειοψηφίας Τατούλη (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κ.ά.), καθώς και των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, απέναντι στη σταθερή θέση και άποψη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που και για την περίπτωση του Αγ. Πέτρου και στην τελευταία συνεδρίαση, επεσήμανε την ανάγκη απόρριψης συνολικά των συγκεκριμένων σχεδίων.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι καμιά απ' τις συγκεκριμένες παρατάξεις, τόσο της περιφερειακής αρχής, όσο και των υπολοίπων, δεν θέτει θέμα απέναντι στους σχεδιασμούς και τις κατευθύνσεις της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και αποδέχονται και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων για τη διασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και της Ενέργειας.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το ρόλο των ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων, στάθηκε ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΤΕ Αρκαδίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε, μεταξύ άλλων, το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, και ο δήμαρχος Γ. Χιουρέας.


Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου