Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ Αντιδράσεις για την επιχειρούμενη κατασκευή του θαλάσσιου αιολικού πάρκου



Συνεχίζεται η ανησυχία για την εγκατάσταση γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο, που επιχειρείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, σχέδιο που εγκρίθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΕΠ) και το οποίο έχει δει το φως της δημοσιότητας και για την περιοχή.

Με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων που ευνοούν τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, προωθείται για τον Πατραϊκό Κόλπο η εγκατάσταση άνω των 50 τεράστιων ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 695 GW, πολύ κοντά στην ακτογραμμή, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης.

Πρόκειται για σχέδια που ήδη προκαλούν αντιδράσεις, ενώ για την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων γιγαντιαίων υποδομών σταθερής έδρασης έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, που τρίβουν τα χέρια τους βλέποντας νέα πεδία κερδοφορίας, την ώρα που ο λαός πληρώνει την πανάκριβη Ενέργεια.

Πρόκειται για σχεδιασμούς που υλοποιούνται στο όνομα της ευρωενωσιακής «πράσινης μετάβασης», απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, με τις ευλογίες όχι μόνο της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), που πίνουν νερό στο όνομά της, στηρίζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι άλλωστε οι ίδιοι, που την ώρα που υποκριτικά λένε ότι προστατεύουν το περιβάλλον, προχωρούν επενδύσεις - μεγαθήρια ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές «Natura», όπως αυτές στον Πατραϊκό, ή μέσα σε καμένες δασικές εκτάσεις.

Σχεδιασμοί σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Για το θέμα Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Παπαναστάσης και Διαμάντω Μανωλάκου, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να μην αναπτυχθούν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί, να μην παραδοθούν βουνά, παραλίες και φυσικό περιβάλλον στους επιχειρηματικούς ομίλους, φθηνό ρεύμα για τον λαό και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο αποτελεί έγκλημα για τον λαό και το περιβάλλον της περιοχής. Εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια της ΕΕ για την "πράσινη μετάβαση" και τη διασφάλιση υψηλής κερδοφορίας στους ενεργειακούς ομίλους, στα αρπαχτικά της "πράσινης" Ενέργειας», δήλωσε επιπλέον ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας: «Είναι σε βάρος των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, η οποία θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβα το "πράσινο" ρεύμα, αλλά και σε βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής. Αφού σακατέψανε τη χλωρίδα και την πανίδα των ορεινών όγκων, με την άναρχη τοποθέτηση των αιολικών πάρκων, τώρα προωθούν ένα νέο έγκλημα σε βάρος του θαλάσσιου οικοσυστήματος ενός κλειστού κόλπου, του Πατραϊκού. Η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει και μπορούν να αποτρέψουν αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς».

Να σταματήσει κάθε σκέψη ανάπτυξης των πλωτών αιολικών πάρκων

Αντίστοιχα, ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε: «Είναι γνωστό ότι με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραγματικό "ράλι" επενδύσεων σε υποδομές παραγωγής της λεγόμενης "καθαρής" Ενέργειας. Αναφέρομαι σε εκτεταμένες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Οι επενδύσεις αυτές αφορούν σε έναν τεράστιο τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και γι' αυτό, άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι σ' αυτές τις επενδύσεις πρωτοστατούν μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, επενδύοντας αδρά στη μετάβαση στην "πράσινη" Ενέργεια.

Προφανώς και δεν κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος όπως δηλώνουν οι ίδιοι, αλλά και οι κυβερνήσεις που τους στηρίζουν. Το μόνο πρόβλημα στο οποίο δίνουν λύση είναι η κερδοφόρα διέξοδος στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που διαθέτουν, τα οποία δεν τους αποφέρουν την κερδοφορία που θέλουν.

Η επέκταση των ΑΠΕ (κυρίως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά), όπως υλοποιείται σήμερα, δεν λαμβάνει υπόψη τις μελέτες που γίνονται, με αποτέλεσμα καταστροφικές επιπτώσεις: Αλλοίωση ορεινών όγκων, βαρύτατες επιπτώσεις στη φυσική ποικιλότητα και την βιοποικιλότητα, καταστροφή άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως κτηνοτροφία και μελισσοκομία, σοβαρές επιπτώσεις στις ανθρώπινες και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως η αναψυχή, η ξεκούραση κ.ά. Οι επιπτώσεις συνεχίζονται στη διαχείριση των υδάτων και της απορροής των υδάτινων ρευμάτων στις ορεινές περιοχές. Αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα ήδη τα βιώνουν οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και της Αχαΐας, όπως και άλλων περιοχών της χώρας.

Με βάση πληροφορίες, οι υπάρχοντες σχεδιασμοί των μονοπωλίων της "πράσινης" Ενέργειας εντάσσουν στους σχεδιασμούς θαλάσσια πάρκα ανεμογεννητριών, αλλά και αντίστοιχα λιμναία φωτοβολταϊκών στην περιοχή της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, περιοχές όπου ήδη παρατηρείται πολύ μεγάλη συγκέντρωση ΑΠΕ.

Πρέπει να σταματήσει κάθε σκέψη για ανάπτυξη πλωτών ή σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στον Πατραϊκό Κόλπο και στις θάλασσες της Αιτωλοακαρνανίας. Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι λίμνες, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Πρέπει να δοθεί φθηνό ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Πρέπει να προστατευθεί τόσο το περιβάλλον όσο και ο φυσικός πλούτος της περιοχής».

Νέα επιβάρυνση για τους αλιείς

«Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αναμένεται να επιβαρύνει την ήδη πολύ δύσκολη κατάστασή μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Μεσολογγίου - Αιτωλικού, Θοδωρής Μπότας, που βλέπει μεγάλους κινδύνους για τις 500 οικογένειες που απασχολούνται με την αλιεία στην περιοχή.

«Οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές. Μειώνεται το αλιευτικό πεδίο, λόγω των μέτρων ασφάλειας που θα πρέπει να τηρηθούν. Επιπλέον, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επίδραση στο θαλάσσιο περιβάλλον και στα ευαίσθητα είδη του, όπως τα ψάρια, από το ενεργειακό πεδίο που θα αναπτυχθεί. Τρίτον, υποβαθμίζεται η περιοχή "Natura", που όπως πληροφορούμαστε, ο φορέας διαχείρισής της δεν έχει δώσει θετική έγκριση. Συνολικά σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον για τους κατοίκους και την περιοχή, χωρίς κανένας να μας ρωτήσει, έρχεται να πραγματοποιηθεί ένα γιγάντιο έργο, με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες», εξήγησε.


Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου