Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

ΛΙΒΑΝΟΣ Θάνατος, συντρίμμια και εκτοπισμός από τις νέες ισραηλινές βαρβαρότητες που έχουν «χορηγό» τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Κόσμος


Νεκρούς, σακατεμένους και συντρίμμια άφησαν οι πολύωρες δολοφονικές επιδρομές στις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, της πρωτεύουσας του Λιβάνου, που εξαπέλυσε την Παρασκευή, με βόμβες τεράστιας ισχύος το Ισραήλ, το οποίο οδηγεί σε νέα και απρόβλεπτη κλιμάκωση τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Από το απόγευμα της Παρασκευής, η πυκνοκατοικημένη συνοικία Νταχίγια στην Βηρυτό, βομβαρδιζόταν για περισσότερες από 12 ώρες.

Το πρώτο χτύπημα ισοπέδωσε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, κάνοντας σκόνη έξι πολυκατοικίες που ήταν γεμάτες κόσμο. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 6 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερος κάτω από τα συντρίμμια, καθώς τα ασθενοφόρα ακόμη δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε όλα τα σημεία, ενώ οι πολυκατοικίες έχουν εξαϋλωθεί και προφανώς όσοι ήταν μέσα σε αυτές.

Μετά τα μεσάνυχτα, ακολούθησε ένα νέο κύμα δολοφονικών επιθέσεων στην ίδια συνοικία, το οποίο έπληξε τρεις πολυκατοικίες.

Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν άρον - άρον τα σπίτια τους μετά τους βομβαρδισμούς. Κάποιοι γύρισαν σήμερα για να πάρουν κάποια από τα υπάρχοντα τους. Οι δρόμοι της συνοικίας, που κανονικά έσφυζε από ζωή, είναι άδειοι. Μαζί με το μαρτύριο των βομβών έρχεται το μαρτύριο του εκτοπισμού.

«Ήμασταν στο σπίτι όταν έγινε η προειδοποίηση για εκκένωση. Πήραμε τις ταυτότητες, τα υπάρχοντά μας και βγήκαμε έξω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας πρόσφυγας από τη Συρία που είχε βρει κατάλυμα στον Λίβανο. Αυτός ο πατέρας έξι παιδιών, ηλικίας 3-17 ετών, λέει ότι δεν έχει «πού να πάει», αφού δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι χτύπησε το αρχηγείο της Χεζμπολάχ. Ισραηλινά μέσα και άλλα ευρωατλαντικά φερέφωνα μετέδωσαν ότι μέσα στο κτίριο βρισκόταν ο αρχηγός της οργάνωσης, Χ. Νασράλα.

Η Χεζμπολάχ διέψευσε ότι σκοτώθηκε ο ηγέτης της. Πηγές του ισραηλινού στρατού υποστήριξαν ότι οι εξετάζουν αν ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης ήταν στα κτίρια που βομβαρδίστηκαν, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το κράτος- δολοφόνο ότι τον σκότωσε.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν αντιθέτως ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μ. Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χ. Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε ένα από αυτά τα πλήγματα.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όχι μόνο στηρίζουν αυτές τις δολοφονικές επιδρομές, αναπαράγοντας τα περί «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», αλλά αναδεικνύονται σε πραγματικό «χορηγό» αυτού του μακελειού.

Για το χτύπημα στη συνοικία Νταχίγια, το Ισραήλ χρησιμοποίησε τεράστιες διατρητικές βόμβες των 2.500 κιλών που του δώρισαν οι ΗΠΑ.

Άλλωστε, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη νέο πακέτο στρατιωτικής «βοήθειας» προς το Ισραήλ, ύψους 8,7 δισ. δολαρίων, «χρηματοδοτώντας» την κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή.


Πηγή: 902



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου