Κινητοποίηση χτες στο «Γεννηματάς»: 72 ώρες περίμεναν ασθενείς στα Επείγοντα μέχρι να βρεθεί κρεβάτι!
Μέχρι και χτες το πρωί περίμεναν ασθενείς στα Επείγοντα, τρεις ολόκληρες μέρες μετά τη λήξη της εφημερίας στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς»! Στο ίδιο νοσοκομείο διασωληνωμένος παρέμεινε στα Επείγοντα 12 ώρες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε κοινό θάλαμο κι όχι σε ΜΕΘ.
Αλλο ένα νοσοκομείο που θυμίζει «καζάνι που βράζει», αφού χτες δεκάδες οργισμένοι εργαζόμενοι - παρά τις άνωθεν πιέσεις - προχώρησαν σε στάση εργασίας και μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο εκπέμποντας το σήμα κινδύνου: «Το νοσοκομείο βρίσκεται υπό λειτουργική κατάρρευση».
Οι εργαζόμενοι απαίτησαν τα αυτονόητα, ξεκινώντας από την απόσυρση του ΦΕΚ για την καθημερινή πρωινή εφημερία, που έχει εκτοξεύσει την προσέλευση των ασθενών στα Επείγοντα του νοσοκομείου πάνω από 75%, με το προσωπικό να παραμένει ελάχιστο κι εξουθενωμένο. Πάνω από 1.000 προσελεύσεις τη μέρα (πολλές από τις οποίες από την επαρχία, Θήβα, Λαμία, Πάτρα κ.α.), εκ των οποίων 200 γίνονται εισαγωγές, ενώ τα κενά κρεβάτια στην καλύτερη περίπτωση είναι μόλις 30. Γιατροί σχολάνε στις 9 το βράδυ αντί για 3 το μεσημέρι, το νοσηλευτικό και το βοηθητικό προσωπικό κάνει διπλοβάρδιες, εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας.
Και, βέβαια, την ίδια στιγμή διεκδικούν την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, την ανάπτυξη κεντρικά σχεδιασμένου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επίσης, να ανοίξουν τα 12 νοσοκομεία και οι 10.000 κλίνες που έκλεισε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από 15 χρόνια και κράτησαν κλειστά οι επόμενες κυβερνήσεις. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή που τα «λουκέτα» παραμένουν, στις Παθολογικές κλινικές του «Γεννηματάς» με δυναμική 27 κρεβάτια, νοσηλεύονται 100 ασθενείς, σε 4 διαφορετικά κτίρια, που οι εφημερεύοντες γιατροί είναι αδύνατον να τους παρακολουθούν.
Για όλα αυτά ο υπουργός Υγείας, που επισκέφθηκε πρόσφατα το νοσοκομείο, απάντησε με το γνωστό αντικομμουνιστικό παραλήρημα.
«Οι συνεχιστές της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία σε κατάρρευση. Τι άλλο είναι αν δεν είναι κατάρρευση η παραμονή ασθενών στα Επείγοντα επί τρία 24ωρα; Ασθενείς που είναι βαρέως πάσχοντες, διασωληνώνονται. Οταν η πληρότητα στις Παθολογικές κλινικές είναι 400%; Οταν σε μια κλινική με 30 κρεβάτια οι γιατροί καλούνται να θεραπεύσουν 120 ασθενείς; Οταν σε κάθε γιατρό και νοσηλευτή αντιστοιχούν 20 - 30 περιστατικά; Οταν η τακτική λειτουργία του νοσοκομείου έχει πεταχτεί στο καλάθι των απορριμμάτων. Οταν χρειάζεται να περάσουν μέρες για να γίνει μία αξονική; Τη στιγμή που ασθενείς περιμένουν 72 ώρες για να βρουν μια κλίνη, άρον άρον βρίσκεται κλίνη για το απογευματινό χειρουργείο; Αυτή είναι η κατάσταση για την οποία προειδοποιούσαμε, όχι γιατί ήμασταν προφήτες. Ξέρουμε ότι σ' ένα σύστημα Υγείας χωρίς νοσοκομείο, χωρίς ΠΦΥ, με κλειστές 10.000 νοσοκομειακές κλίνες - για τις οποίες ο σημερινός υπουργός Υγείας περηφανεύεται ότι έκλεισε - δύο μήνες μετά την εφαρμογή του ΦΕΚ, η κατάσταση θα οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό που ζούμε σήμερα. Η απάντησή τους ήταν ότι κινδυνολογούμε, καλλιεργώντας τον εφησυχασμό. Και να που φτάσαμε μετά τη γενική εφημερία 60 ασθενείς να περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Δεν θα τους περάσει», σημείωσε μεταξύ άλλων στην κινητοποίηση η Γεωργία Φιλίππα, γιατρός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου.
Ενώ η γιατρός και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελένη Μπάγια, καλώντας να γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σημείωσε: «Η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν θέλει τα νοσοκομεία να μετατραπούν σε επιχειρήσεις, δεν θέλουν οι ασθενείς να παραμένουν 72 ώρες στα Επείγοντα χωρίς την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν θέλουμε να καταπατάται η αξιοπρέπειά τους στη ζωή, στην ασθένεια, ακόμα και στον θάνατο, δεν θέλουμε ο υπουργός Υγείας να πριμοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος έχει 2 δισ. ευρώ τζίρο ετησίως. Η αύξηση της προσέλευσης με το νέο εφημεριακό καθεστώς είναι 71% βάσει των στοιχείων του υπουργείου Υγείας. Ζούμε την πλήρη κατάρρευση της λειτουργίας του νοσοκομείου με ευθύνη του υπουργού εμπορίου της Υγείας, που έκλεισε νοσοκομεία, απέλυσε υγειονομικούς, κατήργησε 10.000 κλίνες. Ο υπουργός εμπορίου της Υγείας που πριν από λίγο καιρό μάς αποκαλούσε κάφρους, τεμπέληδες και ανθρωπάκια, απαιτεί τον σεβασμό μας. Με το νέο εφημεριακό καθεστώς οι κανονικές άδειες και τα ρεπό είναι είδος πολυτελείας και συνέχεια το τηλέφωνο χτυπάει στα ρεπό. Ο εργάσιμος χρόνος έχει γίνει λάστιχο. Αυτήν τη βαρβαρότητα δεν θα τη δεχτούμε».
Ράντζα παντού και στο Νοσοκομείο Νίκαιας
Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»: Εκθετες η κυβέρνηση και η διοίκηση για την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενώνΣτο μεταξύ, πολλά ερωτήματα προκαλεί η στάση της διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», η οποία αρνήθηκε να δώσει απάντηση στα καίρια ερωτήματα των εργαζομένων που χτες, με αφορμή την πρόσφατη πτώση του ανελκυστήρα, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με τον εκπρόσωπο της ΕΙΝΑΠ, Γιάννη Παπαζαχαρία.
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 14 Γενάρη σημειώθηκε βλάβη, τις ίδιες ώρες, σε δύο ανελκυστήρες που βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, και από όπου μπαινοβγαίνουν καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι, ασθενείς, πρόωρα νεογνά σε θερμοκοιτίδες.
Οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο Σωματείο του παιδιατρικού νοσοκομείου έθεσαν το ερώτημα ποιον από τους δύο ανελκυστήρες αφορούσε το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν καθησυχαστικά η διοίκηση του νοσοκομείου και ο υπουργός Υγείας, στο οποίο αναφερόταν ότι ο ανελκυστήρας έχει ...ελεγχθεί. Η διοίκηση του νοσοκομείου αρνήθηκε να απαντήσει, και μάλιστα, εκ των υστέρων, πρώτα η εταιρεία επισκέφθηκε τον χώρο κι έκανε τις αναγκαίες επισκευές και μετά ήρθε η αρμόδια αρχή για να κάνει πραγματογνωμοσύνη!
Οι εργαζόμενοι σημείωσαν για πολλοστή φορά ότι ήταν θέμα τύχης που δεν υπήρξαν θύματα και ανέδειξαν συνολικά τις άθλιες συνθήκες στις οποίες καλούνται να εργάζονται, απαιτώντας να διασφαλιστούν σύγχρονοι όροι νοσηλείας των παιδιών.
Η διοίκηση του νοσοκομείου επικαλέστηκε τις σταδιακές ανακαινίσεις, που βέβαια δεν λύνουν τα σοβαρά προβλήματά του, όπως ότι 57 κλίνες στον 3ο όροφο παραμένουν εκτός λειτουργίας παρόλο που δεν επαρκούν τα κρεβάτια για τους ασθενείς. Για την υποστελέχωση, οι εργαζόμενοι επισήμαναν ότι ...λείπει ένα νοσοκομείο από το νοσοκομείο, καθώς μόνο τα οργανικά κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία πριν από δύο χρόνια ήταν 320! Η διοίκηση αρνήθηκε να δώσει τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις κενές οργανικές θέσεις, και αναμασώντας το κυβερνητικό αφήγημα έκανε λόγο για προσλήψεις, όπως 50 γιατρών εκ των οποίων οι 23 ήδη υπηρετούσαν ως επικουρικοί και 57 νοσηλευτών που θα προσληφθούν τα επόμενα δύο χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές του νοσοκομείου, πέρα από την κατάσταση με τα ασανσέρ, οι εργαζόμενοι ανέδειξαν και την περίπτωση του κτιρίου Δοξιάδη, απαιτώντας να ελεγχθούν οι σωληνώσεις εκεί που είναι παμπάλαιες και να αντικατασταθούν. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε χώρους με μούχλα, έντονη υγρασία, επικίνδυνα υλικά (π.χ. σκουριά, στοιβαγμένα πράγματα που σε περίπτωση σεισμού μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα) ή αέρια, π.χ. παθολογοανατομικό, χώρος μητρικού γάλατος στο κτίριο Δοξιάδη, κλιμακοστάσιο.
Πηγή: rizospastis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου