Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Από καρδιάς με τον Σταύρο Κεβόπουλο

Της Ελένης Ζάχαρη


Καλή εβδομάδα αγαπημένοι φίλοι του «Λόγων Παίγνια»! Είμαι σίγουρη ότι σας βρίσκω σε αναβρασμό και αγωνία για την πρώτη δια ζώσης συνάντησή μας , στις 22Φεβρουαρίου, στο Γκάζι! Είναι αλήθεια πως κι εμείς λαχταράμε να σας δούμε όλους μαζεμένους εκεί, να περάσουμε υπέροχα ζωντανεύοντας τις αγαπημένες στήλες και…….ΓΕΜΙΖΟΝΤΑΣ την Αθήνα ΧΑΡΤΑΕΤΟΥΣ!!!! ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ!!! Το «Από Καρδιάς» μάθατε όλοι σίγουρα ποια υπέροχη καλεσμένη θα έχει για μια αληθινά καρδιακή συζήτηση!

Σήμερα, μέσα στα πλαίσια των στόχων του «Λόγων Παίγνια», που είναι Άνθρωπος, Θεραπεία, Πολιτισμός, φιλοξενούμε ,με μεγάλη χαρά , έναν άνθρωπο που εργάζεται για τους Ανθρώπους. Τον ψυχολόγο Σταύρο Κεβόπουλο , επιστημονικά υπεύθυνο της κοινωνικής επανένταξης του 18 άνω. Όλοι γνωρίζουμε τι περίπου είναι το 18 άνω , μια ομάδα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά με απλά λόγια, αλλά κανείς ή πολύ λίγοι ξέρουν τη δουλειά που ουσιαστικά γίνεται εκεί και τις διαφορές της από τις υπόλοιπες ομάδες και τα κέντρα απεξάρτησης! Θεωρούμε επιβεβλημένη την προβολή του 18 άνω για τους λόγους που θα διαβάσετε παρακάτω!

- Καλησπέρα σας , κ. Κεβόπουλε. Είναι χαρά μας να φιλοξενούμε στο "Από Καρδιάς" , τον υπεύθυνο του προγράμματος 18άνω και τιμή βέβαια γιατί όταν έχεις κοντά σου κάποιον που ασχολείται με το έργο της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, είναι σημαντικό! Καλώς ήρθατε στην παρέα μας!

-Είναι και δική μου χαρά. Για την ακρίβεια είμαι επιστημονικά υπεύθυνος της κοινωνικής επανένταξης του 18 άνω.

-Ωραία, σημαντική η διευκρίνιση γιατί δεν ήξερα ακριβώς τη θέση σας.

Κύριε Κεβόπουλε, θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την ίδρυση του 18 άνω; Πώς ξεκίνησε ως ιδέα και από ποιους;

-Το 18 άνω ξεκίνησε μέσα από το ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής, το γνωστό Δαφνί. Στην δεκαετία του΄80 ήταν μία από τις κλινικές του Δαφνίου, γνωστές και ως «περίπτερα». Τότε υπήρχαν παλιά διώροφα κτήρια στο Δαφνί, τα οποία ήταν αριθμημένα (10ο, 11ο κτλ) και επειδή ήταν διώροφα χαρακτηρίζονταν ανάλογα, δηλαδή 17 άνω και 17 κάτω, 18 άνω κτλ. Έτσι προήλθε και η ιστορική ονομασία του.

Η ιδέα και το όραμα της ανάπτυξης του έως σήμερα, που αριθμεί 32 δομές, είναι βέβαια έργο της διευθύντριας του 18 άνω κας Κ. Μάτσα.

-Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το 18άνω από τα υπόλοιπα προγράμματα απεξάρτησης κ. Κεβόπουλε;

-Το 18 άνω είναι το ΜΟΝΟ ΣΤΕΓΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ πρόγραμμα απεξάρτησης. Αυτή είναι και σημαντικότερη διαφοροποίηση του, πέρα βέβαια από τις διαφοροποιήσεις που έχουν να κάνουν με τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα και την φιλοσοφία του.

-Όταν λέμε "στεγνό δημόσιο πρόγραμμα" τι ακριβώς εννοούμε; Πιθανόν για κάποιους αναγνώστες ο όρος να είναι άγνωστος.

-Όταν λέμε στεγνό, εννοούμε ότι δεν χρησιμοποιεί υποκατάστατα (μεθαδόνη κτλ), γιατί ,ως γνωστόν ,τα υποκατάστατα δεν συμβάλλουν στην θεραπεία απεξάρτησης αλλά στοχεύουν μόνο στην μείωση της βλάβης.

Και βέβαια, δημόσιο πρόγραμμα με δωρεάν προσφορά υπηρεσιών.

-Πολύ σημαντικό αυτό! Αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις του ως προς τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και ως προς τη φιλοσοφία του θα θέλαμε να μάθουμε σίγουρα περισσότερα γιατί όλοι σχεδόν πιστεύουν πως οι ομάδες απεξάρτησης έχουν αυτό το στοιχείο ως προϋπόθεση!

-Η φιλοσοφία του 18 άνω είναι ότι αντιμετωπίζει την τοξικομανία όχι ως ασθένεια (μια νόσος του εγκεφάλου) αλλά ως ένα κοινωνικό φαινόμενο.

Χρησιμοποιεί δύο πυλώνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου: την ψυχοθεραπεία εστιασμένη στο άτομο και την θεραπεία μέσω τέχνης.

Είναι κατάκτηση που ένα δημόσιο πρόγραμμα παρέχει αυτές τις υπηρεσίες.

-Είναι σημαντικό αυτό το γεγονός για τη σύγχρονη κοινωνία , γιατί αφενός εστιάζει στην προσωπικότητα κι αφετέρου στη δημιουργικότητα πάλι μέσω της προσωπικότητας...Σαν να λέμε , επαφή του ατόμου με τα βαθύτερα αίτια...Μπορείτε να μου περιγράψετε μια μέρα ή το πρόγραμμα του 18άνω;

-Το πρόγραμμα διακρίνεται σε 3 φάσεις: Στην πρώτη φάση έχουμε τον Συμβουλευτικό Σταθμό. Εκεί απευθύνεται ο εξαρτημένος για να ζητήσει βοήθεια αρχικά. Διαρκεί περίπου 3 με 4 μήνες και ο τοξικομανής εντάσσεται σε ομάδες εμψύχωσης και αργότερα σε ομάδα ψυχοθεραπείας.

Στην δεύτερη φάση εντάσσεται στο ΜΨΑΤ (Μονάδα ψυχολογικής απεξάρτησης τοξικομανών) η οποία διαρκεί περίπου 7 μήνες. Αυτή η φάση λέγεται και κλειστή, γιατί οι θεραπευόμενοι παραμένουν μέσα, χωρίς να επικοινωνούν με το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον. Κατά κάποιο τρόπο αυτοδιαχειρίζονται τον χώρο τους (μαγειρεύουν και καθαρίζουν μόνοι τους) Κάνουν ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, δραματοθεραπεία, ομάδες τέχνης, φωτογραφίας, πηλού, βιβλίου, κήπου και ομάδες κλινικής.

Η τρίτη φάση είναι η κοινωνική επανένταξη. Διαρκεί περίπου 12 μήνες και οι θεραπευόμενοι μένουν στα σπίτια τους, εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό, μένουν σε ξενώνες της κοινωνικής επανένταξης. Συνεχίζονται οι θεραπευτικές δραστηριότητες της κλειστής φάσης και προστίθενται και καινούριες (ομάδες κοσμήματος, θεάτρου, ψυχόδραμα, κοινωνικού προβληματισμού, κούκλας μαριονέτας, μουσικής, κινηματογράφου).

Συνολικά η διάρκεια του προγράμματος διαρκεί περίπου 2 χρόνια.

-Έχει επιτυχία το πρόγραμμα του 18 άνω; Εννοώ , οι συμμετέχοντες μένουν "καθαροί" και επανεντάσσονται στην κοινωνική ζωή ή έχουμε και άτομα με υποτροπές;

-Σαφώς και υπάρχουν υποτροπές στην δύσκολη πορεία για την απεξάρτηση, το ποσοστό όμως που παραμένει «καθαρό» είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά μας το 80% των ανθρώπων που εμπιστεύονται το 18 άνω, παραμένουν καθαροί και επανεντάσσονται με επιτυχία στην κοινωνία. Πολλοί μάλιστα από αυτούς κατέχοντας σημαντικές θέσεις στην τέχνη και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους.

-Άρα, η προσπάθειά σας αξίζει να ενισχυθεί από τους κρατικούς φορείς , αν δεν ενισχύεται μέχρι τώρα. Πριν προχωρήσω σε κάποιες άλλες διαφωτιστικές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα των ναρκωτικών, θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα προβλήματα που αντιμετώπισε πρόσφατα το 18 άνω και τις αιτίες τους;

-Το θέμα που δημιουργήθηκε ήταν το εξής: Κληθήκαμε σε απολογία από το ΔΣ του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής εγώ και η Δ/ντρια του προγράμματος Κ. Μάτσα, επειδή αρνηθήκαμε να ποινικοποιήσουμε ένα θεραπευτικό ζήτημα. Το γεγονός ότι τηρήσαμε με σεβασμό το θεραπευτικό απόρρητο προστατεύοντας 4 θεραπευόμενους της κοινωνικής επανένταξης, για ένα πισωγύρισμα στην θεραπεία τους και για ένα ουσιαστικά ασήμαντο ποινικά γεγονός, θεωρήθηκε η αιτία για να υποστούμε μια διοικητική δίωξη.

Αφορμή στάθηκε μια κατασκευασμένη καταγγελία, η οποία, σημειωτέον , έγινε 2 ολόκληρους μήνες μετά το συμβάν. Το «αδίκημα» αυτών των παιδιών ήταν ότι, μετά από μια μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας πέρυσι τον Φλεβάρη και το πλιάτσικο που ακολούθησε, βρήκαν και πήραν μαζί τους, στον ξενώνα του 18 άνω, ένα παντελόνι και ένα ζευγάρι παπούτσια. Στην ουσία ήταν μια οργανωμένη επίθεση εναντίον του κύρους του 18άνω.

-Η συνέχεια όλων αυτών των γεγονότων τι αντίκτυπο είχε για το 18 άνω και βέβαια για εσάς και την κ. Κ. Μάτσα;

-Μετά από μεγάλη κινητοποίηση όλου του επιστημονικού κόσμου καθώς και ανθρώπων ,που παρακολουθούν χρόνια το έργο του 18άνω,μας αθώωσε για το ένα σκέλος της κατηγορίας που αφορούσε σε ενδεχόμενη αμέλεια καθήκοντος. Έστειλε όμως στο υπουργείο αίτημα να εξεταστεί αν ασκήσαμε κακή ιατρική (malpractise). Το κακό είναι ότι όλη αυτή η αναταραχή θα μπορούσε να κλονίσει την πίστη των ανθρώπων που μάχονται για απεξάρτηση. Παρόλα αυτά αισθάνομαι ότι βγαίνουμε πιο δυνατοί από όλο αυτό και ήδη ξεκινήσαμε μια σειρά εκδηλώσεων προς την κοινωνία. Η θεατρική ομάδα της κοινωνικής επανένταξης έδωσε μια επιτυχημένη παράσταση στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, μπροστά σε 750 θεατές και προγραμματίζει να την επαναλάβει στο θέατρο ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ την επόμενη Τετάρτη στις 9μμ και στην οποία είστε όλοι καλεσμένοι. Το έργο είναι «Το μεγάλο μας τσίρκο», του Ι. Καμπανέλη και η είσοδος είναι ελεύθερη.

-Από την προηγούμενη Παρασκευή, που είχε ανακοινωθεί στη ραδιοφωνική εκπομπή του "Λόγων Παίγνια" , ο κόσμος έδειξε απίστευτο ενδιαφέρον για να σταθεί κοντά στο 18 άνω!!!! Ευχόμαστε ανάλογη επιτυχία και σε αυτή την παράσταση. Να φύγουμε κ. Κεβόπουλε, αν δεν θέλετε να προσθέσετε κάτι ακόμα, από τα γεγονότα αυτά, και να σας ρωτήσω πράγματα για κάποιους τετριμμένα για άλλους όχι. Ο διαχωρισμός σε «σκληρά και μαλακά ναρκωτικά» είναι επιτυχημένος; Και κατά πόσο, πιστεύετε , η αποποινικοποίηση θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας;

-Τα ναρκωτικά ξέρετε, σηματοδοτούν την πλήρη απομόνωση του ανθρώπου. Για μας δεν υπάρχουν «σκληρά ή μαλακά ναρκωτικά», όπως δεν υπάρχει σκληρή ή μαλακή απομόνωση. Ο δρόμος για τα ναρκωτικά είναι ,σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς επιστροφή και η αποποινικοποίηση δεν θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση τους. Εξάλλου, αυτό έχει αποδειχθεί και σε άλλες χώρες. Αυτό που θα χρειαζόταν είναι να «ποινικοποιήσουμε» τις αιτίες που δημιουργούν αυτό το κοινωνικό φαινόμενο: την φτώχεια, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, το κοινωνικό αδιέξοδο, την απουσία σταθερών συναισθηματικών σχέσεων.

-Συμφωνώ μαζί σας καθώς κάποιο περιστατικό στο κοντινό μου περιβάλλον μ' έκανε να ασχοληθώ αρκετά με το θέμα και να διαβάσω πολλές μελέτες. Κατέληξα ,λοιπόν, στο συμπέρασμα πως αυτά που ευθύνονται είναι όσα ακριβώς αναφέρετε και βέβαια για κανένα λόγο δεν μιλάμε για «σκληρά ή μαλακά ναρκωτικά».

Κατέληξα σ' ένα δίπολο: κοινωνία - οικογένεια , και μάλιστα με την οικογένεια να έχει τη βαρύτητα και στην ευθύνη και στην αποκατάσταση. Είναι έτσι ή κάνω λάθος;

-Είναι πράγματι έτσι. Να προσθέσω, αν θέλετε, έναν πιο συγκεκριμένο παράγοντα που συμβάλει καθοριστικά. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ. Ο ρόλος του πατέρα στην διαδικασία της εξάρτησης είναι καταλυτικός. Η φυσική ή ,κυρίως, η συμβολική απουσία του πατέρα είναι η σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να εστιάσουμε. Εξάλλου και στην κοινωνία μας απουσιάζει ο συμβολικός πατέρας που θα βάλει τα όρια και θα αποδώσει δικαιοσύνη, ισότητα, όραμα και θα δώσει ευκαιρίες για ανάπτυξη προσωπική.

-Πάλι θα συμφωνήσω μαζί σας...Η δίχως πρότυπα και όρια κοινωνία μας λειτουργεί δημιουργώντας κάθε είδους ανασφάλειες στα νέα άτομα. Πώς μπορεί ένας γονιός να παρέμβει ουσιαστικά για να βοηθήσει το παιδί του; Θα μου πείτε ότι όταν ξεκινήσει , η παρέμβαση είναι ήδη καθυστερημένη , αλλά έστω και σε αυτό το στάδιο.

-Η παρέμβαση είναι σε όλα τα στάδια επιβεβλημένη. Όμως όταν εγκατασταθεί η εξάρτηση, ο μόνος δρόμος είναι η αναζήτηση βοήθειας από ένα πρόγραμμα απεξάρτησης.

Για να μην φτάσουμε όμως εκεί, ο γονιός οφείλει να βρίσκεται πλάι στο παιδί. Να ξέρει τον ρόλο του και να έχει πάντα ένα δίαυλο επικοινωνίας με το παιδί, ακόμα και στις πιο μεγάλες συγκρούσεις μαζί του.

Ξέρετε, ο γονιός είναι ο ήλιος και το παιδί η γη. Θα πρέπει πάντα να έχει την σωστή απόσταση από αυτό. Πολύ κοντά οι σχέσεις καίγονται και πολύ μακριά παγώνουν. Η τέχνη του γονιού-ήλιου είναι να επιτρέπει την ζωή στον πλανήτη-παιδί.

-Πολύ όμορφη αυτή η αναλογία. Στις σωστές αποστάσεις και δόσεις όλα λειτουργούν όσο το δυνατόν καλά. Όμως , η δική μας εποχή έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να δυσχεράνει τις σχέσεις γονιών, παιδιών, γονιών και παιδιών, παιδιών και δασκάλων, κλπ. Πώς προβλέπετε την "επόμενη μέρα" της λεγόμενης Κρίσης;

-Εμείς οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να σταθούμε στα θετικά και αισιόδοξα. Τα δύσκολα και δυσοίωνα κρατούν μεγαλύτερο χώρο μέσα μας.

Όμως μια χαραμάδα χρειάζεται για να περάσει ο έρωτας. Για τον άλλον, για το μέλλον, για την ζωή.

Η ζωή εξάλλου είναι μια σκηνή και οφείλουμε να παίξουμε τον ρόλο μας όσο καλύτερα μπορούμε. Και όπως γράφει ο Α. Εμπειρίκος :

Εν όψει όλων των καιρών
Εν όψει όλων των εκτάσεων
Μια πρώτη μέρα προχωρεί.

-Πολύ όμορφη απάντηση και αισιόδοξη. Τι θα θέλατε αυτή τι στιγμή για το 18 άνω , που κατά τη γνώμη σας, θα βοηθούσε ακόμη πιο αποτελεσματικά το έργο σας; Και βέβαια πως μπορεί , εάν σας χρειαστεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;

-Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την υποστήριξη της κοινωνίας , έτσι ώστε να παραμείνουμε ένα δημόσιο πρόγραμμα απεξάρτησης για όλους χωρίς διακρίσεις. Αυτή την εποχή που όλα είναι υπό ιδιωτικοποίηση και επιλέγεται η χορήγηση υποκατάστατων, θέλουμε όλοι μαζί να φωνάξουμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ και ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ.

Γιατί ο εξαρτημένος ΜΠΟΡΕΙ να γίνει καλά, να παραμείνει για πάντα καθαρός. Όλοι μαζί το έχουμε αποδείξει.

Η επικοινωνία για όσους χρειάζονται βοήθεια γίνεται με τον συμβουλευτικό σταθμό του 18ανω. τηλ. 210 3611803 και η επικοινωνία με την κοινωνική επανένταξη τηλ. 210 8250206

-Από τη μεριά μας , μπορούμε να σας υποσχεθούμε αμέριστη συμπαράσταση και προβολή του έργου σας ,γιατί ο σκοπός του "Λόγων Παίγνια" είναι ο Άνθρωπος, είναι το "Μαζί", είναι η Θεραπεία και ο Πολιτισμός. Σας ευχαριστώ θερμά που ήσασταν εδώ, στο "Από Καρδιάς" , και μιλήσαμε για όλα αυτά. Η στήλη είναι κάθε στιγμή στη διάθεσή σας για φιλική συζήτηση , ακόμα και με τα παιδιά του 18άνω, ανώνυμα βέβαια , να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από την δουλειά που έχουν κάνει τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδό! Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια! Και πάλι ευχαριστώ θερμά!

-Και εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη.
Ήταν μια ζεστή επικοινωνία και ελπίζω να επαναληφθεί.
Να είστε πάντα καλά!

Για καλύτερη ανάγνωση επιλέξτε την λειτουργία "πλήρης οθόνη",κάτω αριστερά


Από το Λόγων Παίγνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου