Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Να σταματήσουμε το ξεπούλημα της χώρας

Του Φίλιππου Βασιλείου


Για να μελετηθούν σχέδια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι χρήσιμη μια σύντομη καταγραφή της οικονομικής εξέλιξής μας από την εγκατάσταση (έτος 1823) του βασιλέα Όθωνα, ως εκπροσώπου των συμφερόντων των προστάτιδών μας χωρών -Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία- μέχρι σήμερα (έτος 2014).

Τα επαχθή δάνεια που μας χορήγησαν οι προστάτες μας τα αποπληρώσαμε τη δεκαετία του 2000. Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ) και παραχωρήσαμε στους "προστάτες" τα μονοπώλια: αλυκές, σπίρτα, τραπουλόχαρτα, τα δίκτυα πόσιμου νερού και της ηλεκτροδότησης της Αθήνας (Ούλεν Πάουερ), τους ΗΣΑΠ, τους σιδηροδρόμους Αθηνών-Πελοποννήσου, Αθηνών - Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Παραχωρήσαμε, επίσης, τον πλούσιο ορυκτό πλούτο όλων σχεδόν των νησιών μας, της Εύβοιας, της Χαλκιδικής, κ.λπ. (Στο ΙΓΜΕ που απέμεινε μετά την πρόσφατη μνημονιακή αναδιάρθρωσή του ίσως βρεθεί το φωτοαντιγραφικό album των εγκαταλελειμμένων ορυχείων μας.) Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και την πρόσφατη παραχώρηση των ορυχείων χρυσού και ό,τι άλλο βρεθεί εκεί μέσα, στην εταιρεία με τον σαρκαστικό τίτλο Ελληνικός Χρυσός.

Όλες οι ως άνω παραχωρήσεις έγιναν με αντάλλαγμα τις θέσεις εργασίας, δηλαδή τα μεροκάματα μέσα στις στοές των ορυχείων μας.

Τέλος, η χαριστική βολή στην οικονομία μας δόθηκε, όπως όλοι γνωρίζουμε, την τελευταία εικοσαετία.

Σε όλη τη χρονική περίοδο 1823-2014 το μόνο σχέδιο ολοκληρωμένης παραγωγικής ανασυγκρότησης που υπάρχει στη χώρα μας περιλαμβάνεται στο έργο του Δ. Μπάτση. "Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα" . Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα από τον πρόλογο αυτού του μνημειώδους έργου, τον οποίον συνέταξε ο αείμνηστος Ν. Κιτσίκης, γενικός γραμματέας της ΕΠ-ΑΝ (Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Νεοελληνικών Προβλημάτων), πρύτανης του ΕΜΠ και μετέπειτα πρόεδρος του ΤΕΕ.

"Σχέδιο ανασυγκρότησης είναι αδύνατο να καταρτιστεί μέσα στην αχλύ του μυστηρίου, χωρίς να σημειωθεί συναγερμός των λαϊκών οργανώσεων και όλων των επιστημόνων, που είναι ενδεδειγμένοι να παραστούν και να συντελέσουν στη γένεσή του.

Την ανάγκη συστηματικής μελέτης της σχεδιασμένης εκβιομηχάνισης κατάλαβαν πρώτοι οι προοδευτικοί επιστήμονες, που από τα χρόνια της κατοχής, οραματίζονταν μια καινούργια Ελλάδα και κήρυτταν ότι η 'εκβιομηχάνιση της χώρας πρέπει να είναι σκοπός όλων εκείνων που θα ρυθμίζουν στο μέλλον τις τύχες του έθνους'. Οι επιστήμονες αυτοί συγκρότησαν πριν από δύο χρόνια την "Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Νεοελληνικών Προβλημάτων (ΕΠ-ΑΝ) με σκοπό τη μελέτη των προβλημάτων της ανοικοδόμησης, μέσα στα οποία παίρνει κεντρική θέση και ξεχωριστή σημασία η σχεδιασμένη εκβιομηχάνιση της Ελλάδας".

Σήμερα, η ανασυγκρότηση της χώρας μας έχει επιπλέον προβλήματα που πρέπει να λυθούν για να καρποφορήσει το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως:

Τα μέσα ενημέρωσης, με τη στοχευμένη επιλογή των πληροφοριών και των παραπληροφοριών, το ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ανήκομεν στη Δύση, τον κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού, τον υποβιβασμό των αξιών ζωής και της προσωπικότητας της Ελλάδος και επιπλέον τον κατακερματισμό της Αριστεράς και την εχθρότητα στις μεταξύ τους σχέσεις.

Θα έχουμε τεράστιες ευθύνες αν δεν σταματήσουμε αυτό το ξεπούλημα της χώρας, αυτήν την κατρακύλα, αυτήν την παρακμή.

* Ο Φίλιππος Κ. Βασιλείου είναι πολιτικός μηχανικός

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου