Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Οι «ευθύνες» του Δραγασάκη

Του Ισίδωρου Νερούτσου

Σχόλιο στις κριτικές για την ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη


Τι να σου πω φίλε. Αυτό κατάλαβες από την ομιλία του Δραγασάκη; Λυπούμε πολύ. Ο Γιάννης Δραγασάκης γνωστός για το ήθος και την αφοσίωσή του στην αριστερά, αναφέρθηκε στην ευθύνη, που πραγματικά είναι “δική” μας. Όχι όμως του λαού. Αν ο λαός έχει κάποια ευθύνη, είναι γιατί τους πίστεψε. Είναι ακριβώς η μεγάλη ευθύνη των κυβερνήσεων της μίζας, είναι των αβανταδόρων τους, δεξιά και αριστερά. Είναι η ευθύνη των απανταχού κερδοσκόπων. Δεν είναι του Γερμανικού λαού, ούτε των Ευρωπαίων εργαζομένων. που κι αυτοί πληρώνουν την εγκληματική απληστία των τοκογλύφων.

Γι’αυτούς τους πραγματικά υπεύθυνους μίλησε, οι οποίοι πρέπει να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη, να δώσουν λόγο και να πληρώσουν.

Δεν ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από σένα φίλε να πληρώσεις. Το ίδιο πρόβλημα έχουμε όλοι. Τα παιδιά μας είναι άνεργα. Έχεις και έχουμε ήδη πληρώσει περισσότερα από όσα είχαμε την δυνατότητα. Καιρός είναι να πληρώσουν τώρα, αυτοί που έχουν και που ποτέ δεν πλήρωσαν τίποτα ή μπορεί να πλήρωσαν ψίχουλα. Καιρός είναι να πληρώσουν και οι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή.

Είναι λοιπόν θέμα αποκλειστικά δικό μας. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής του λαού.

  • Ζητάμε και θα το κάνουμε με την στήριξη του λαού και ελπίζουμε όλων των πολιτών.
  • Να πληρώσουν όλοι όσοι έχουν, με δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που προκύπτουν από το περιουσιολόγιο μέσα και έξω από την Ελλάδα και το πόθεν έσχες τους.
  • Ζητάμε και θα το κάνουμε, τράπεζες υπό κοινωνικό έλεγχο και σεισάχθεια για όλους, όσους αδυνατούν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, να πληρώσουν τα χρέη τους, στο δημόσιο ή στις τράπεζες.
  • Ζητάμε και θα το κάνουμε άμεση κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών του, νόμων.
  • Ζητάμε Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, για όλες της χώρες της Ευρωζώνης.

Εύκολο είναι να λες δεν πληρώνουμε. Αποτελεί όμως αυτό στο διεθνές δίκαιο (δηλαδή του ισχυροτέρου), αιτία πολέμου casus belli.

Στην ΕΣΔΔ, για τον λόγο αυτό, της κήρυξαν πόλεμο. Αλλά ήταν η ΕΣΣΔ, δεν ήταν η Ελλάδα.

Η επαναδιαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει, με βάση την συμφωνία του 1953, για την Γερμανία. Δηλαδή μεγάλο κούρεμα του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου, με καθορισμό κάποιου ποσοστού, από την ρήτρα ανάπτυξης.

Ζητάμε ανάπτυξη με βάση τους μεγάλους αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας.

Που είναι οι μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις, που πρέπει να λειτουργούν με κοινωνικό έλεγχο, παραγωγικά και όχι πελατειακά για τα κόμματα, όπως ΔΕΗ, ΥΔΡΕΥΣΗ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. Προϋποθέτει υπηρεσίες ΥΓΕΙΑΣ για όλους, ΠΑΙΔΕΙΑΣ για όλους, εξασφάλιση βιώσιμης ΣΥΝΤΑΞΗΣ.

Που είναι ο πυλώνας του τουρισμού με απαραίτητο σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς του θησαυρούς, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση, για την ανάπτυξή του. Δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο να καταστρέψουμε τους ανεκτίμητους αυτούς θησαυρούς.

Που είναι ο Αγροτοκτηνοτροφικός και αλιευτικός πυλώνας, με εκσυγχρονισμό καλλιεργειών και προωθήσεων προϊόντων, με ενθάρρυνση βιολογικών παραγωγών, με παραδοσιακούς και όχι μεταλλαγμένους σπόρους και ανάπτυξη υγιούς αυτοδιοικούμενου, όχι κομματικού συνεταιριστικού κινήματος.

Που είναι ο τεράστιος αναπτυξιακός πυλώνας του πολιτισμού και της πραγματικής ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Που είναι ο Ναυπηγοεπισκευαστικός πυλώνας με κοινωνικό και όχι ιδιωτικό έλεγχο.

Ζητάμε την άμεση επιστροφή στις εργασίες τους, όλων των παρανόμως απολυθέντων, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2010.

Ζητάμε και θεωρούμε αναγκαία, για την επιτυχία των στόχων, την συνεργασία και συμμετοχή για την σωτηρία του λαού μας, όλων των Αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Την συμμετοχή αυτή άλλοτε ακόμα και σε δυσκολότερους καιρούς, θα την θεωρούσαμε αυτονόητη

Ζητάμε την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που έκλεισαν και άφησαν πίσω τους χιλιάδες άνεργους, σε καθαρή αυτοδιοικούμενη συνεταιριστική βάση, με νομοθετική στήριξη από το κράτος.

Δεν απαιτούμε, όχι γιατί δεν το θέλουμε, αλλά γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα, επί του παρόντος για Σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Αν αυτό θεωρεί ότι μπορεί να το επιτύχει το ΚΚΕ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα, να μπει μπροστά αυτό και εμείς στηρίζουμε.

Τουλάχιστον όλοι όσοι εκτιμούν την κοινωνική προτεραιότητα, έναντι των κερδοσκόπων, ας αφήσουν τα προσχήματα και ας βοηθήσουν, αντί να πολεμάνε στην ουσία, τους ομοϊδεάτες τους, για την ανατροπή της βαρβαρότητας και ας παραμερίσουν τον τυπολατρικό και χωρίς ουσία θεωριτικισμό.

Για τους λόγους αυτούς είναι εντελώς απαράδεκτος μεταξύ ιδίως των αριστερών, ο στείρος αλληλοσπαραγμός, αντί για την αναγκαία αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια και συντροφικότητα.

Προϋπόθεση αποτελεί, η Υπερψήφιση των αντιμνημονιακών συνασπισμών στις Αυτοδιοικητικές εκλογές και των αντιμνημονιακών κομμάτων και ιδιαίτερα εκείνων, που δέχονται ευρύτερες ενωτικές προοδευτικές συνεργασίες.

Προτεραιότητα έχει η σωτηρία των ανθρώπων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου