Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Κυριακή κοντή γιορτή

Του Στέφανου Πρίντσιου


Ξεκάθαρα πράγματα, συμπεράσματα βέβαια εκ του ασφαλούς, «κατόπιν εορτής» όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός. Το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι κομματικοποίησε στο έπακρο τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αγνοώντας ή υποτιμώντας τις συμμαχίες. Το αποτέλεσμα αυτής της εκτίμησης δεν θα επηρεάσει τα ποσοστά του στις Ευρωεκλογές αλλά απλά θα του στερήσει φίλιες συμμαχικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις για την επόμενη κυβερνητική του πενταετία.

Στις Ευρωεκλογές, σε απλά ελληνικά, αν πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ μία διαφορά 5% από τη δεύτερη Ν.Δ. ακόμα και αν αυτό εκφράζεται αριθμητικά σε ένα 25% με 20%, θα θεωρηθεί τεράστια επιτυχία και αδιαμφισβήτητος λόγος να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές.

Στις περιφερειακές και δημοτικές όμως εκλογές δε ισχύουν τα ίδια πράγματα.

Εδώ απαιτούνταν πολιτικές συμμαχιών και όχι στενές κομματικές επιλογές. Εδώ για να βγεις στην ουσία νικητής χρειάζεσαι το 51% και όχι το 25%. Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’όψιν όλες τις πασίγνωστες σε όλους ιδιαιτερότητες των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν θα έπρεπε να προταθούν πανελλαδικά στενά κομματικές υποψηφιότητες.

Θα μου πείτε ότι όπου αυτό επιχειρήθηκε καταπολεμήθηκε σφόδρα από το στενό κομματικό πυρήνα! Δικαιολογείται όμως αυτή η αντίδραση γιατί όλα επιχειρήθηκαν την τελευταία στιγμή , λες και δεν ήξερε κανείς από το 2012, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονταν το 2014! Αυτά πρέπει να καταλογιστούν ως επιπολαιότητες ενός κόμματος που από το 2% μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα γιγαντώθηκε σε κυβερνητικό κόμμα και μάλιστα σε συνθήκες και περιβάλλον διπολισμού.

Το παρήγορο είναι ότι διαπιστώνεται (τουλάχιστον από όσους επικοινωνούν με κόσμο διαφορετικών πολιτικών απόψεων) ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις ευρωεκλογές.

Πέραν από την επικράτηση των όποιων υποψήφιων στο Β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, για τις ευρωεκλογές σύσσωμος ο κόσμος επικροτεί και διαβλέπει μία συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, άνευ προηγουμένου!

Πραγματικά όλοι, μα όλοι, παίρνοντας ως παράδειγμα τι ψήφισαν και τι θα ψηφίσουν οι ίδιοι, γελάνε με τις προσπάθειες των Μ.Μ.Ε. να συγκρίνουν το αριθμό των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2012 με τις τωρινές αυτοδιοικητικές του 2014! Δεν υπάρχει τόπος συνάθροισης (καφενείο, εργασία, σόι, παρέα κ.α.) που να μη παραδέχονται άπαντες (ψηφοφόροι μέχρι χθες όλων των πολιτικών χώρων) ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ψήφισαν υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για στενά προσωπικούς λόγους και πως στις ευρωεκλογές θα το ρίξουν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καν δεύτερη σκέψη ή τυχόν ενδοιασμό!

Πραγματικά οι Σαμαροβενιζέλοι και οι Πρετεντέρηδες την Κυριακή το βράδυ θα παραχωθούν!

Το μόνο ανησυχητικό στο εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής είναι το διαφαινόμενο μεγάλο ποσοστό των χρυσαβγόπουλων που πράγματι υπάρχει κίνδυνος σε ορισμένες περιοχές να ξεπεράσει το εκλογικό ποσοστό της Ν.Δ.! Και αυτό όμως (ω μη γένοιτο) αν συμβεί, κανέναν δεν πρέπει να τρομοκρατήσει και θα αντιμετωπισθεί ως ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο επιτρεπτό αλλά αποκρουστικό στις δημοκρατίες.

Κυριακή κοντή γιορτή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου