Του Θανάση Καρτερού


Από άποψη πάντως λέξεων, λεκτικών σχημάτων και σχηματισμών, πρωτότυπων προτάσεων και προτεινόμενης πρωτοτυπίας δεν πάει τόσο άσχημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου κι εκεί που πάει ο κάθε δογματικός να πει δόξα τω Θεώ, πιστεύοντας ότι επανήλθε η πειθαρχία και το συλλογικώς συνεπές σε όσα λέγονται δημοσίως, εκεί πέφτει πάλι στο βόηθα Παναγιά. Γιατί κάποιες φάμπρικες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας καπνίζουν ακόμα και παράγουν προσωπικές ερμηνείες, προσωπικές επεξεργασίες και προσωπικές πολιτικές. Ως συμβολή στο συλλογικό γίγνεσθαι βεβαίως-βεβαίως.

Μπερδευτήκατε; Αν ναι, δείτε λίγο πιο προσεκτικά την παραγωγή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με βάση την πρώτη ύλη που προσέφερε η πρωτοβουλία του Τσίπρα να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκλογές και, εν συνεχεία, αφού αυτές διεξαχθούν, να εκλέξει η ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ τον διάδοχό του. Με τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για μια τέτοια εκλογή, αφού όμως αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη, που θέλει οι συσχετισμοί στη Βουλή, σε συνθήκες μάλιστα κρίσιμες όπως οι σημερινές, να ανταποκρίνονται στους συσχετισμούς στην κοινωνία.

Σαφές, αλλά πόσο να πουλήσει; Εδώ λοιπόν παρεμβαίνει η ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία ως γνωστόν είναι εφευρετική. Αν δεν ήταν, θα λουζόμασταν όλοι ακόμα με πράσινο σαπούνι και όχι με εκατό είδη σαμπουάν, που έχουν μεν ως βάση το σαπούνι, αλλά προσφέρουν χρώματα, αρώματα, ακόμα και τριχοφυΐα. Η πολιτική δεν είναι βέβαια βιομηχανία καλλυντικών - ή μήπως είναι; Τέλος πάντων, παίρνει η ιδιωτική πρωτοβουλία την πρόταση και την κάνει σαμπουάν για πλούσια μαλλιά και χωρίς πιτυρίδα: Να εκλέξει πρώτα η σημερινή Βουλή συναινετικά Πρόεδρο και εν συνεχεία πάμε συναινετικά σε εκλογές.

Μια παραλλαγή, θα πείτε. Ε, όχι και παραλλαγή, τα πάνω κάτω έφερε αυτή η ευφάνταστη επένδυση σε τρίχες. Και δικαιώθηκε εκκωφαντικά, καθώς το νέο προϊόν πούλησε αμέσως σε πολλούς και διάφορους που αναζητούν αυτό που προσφέρει: Καλό λούσιμο, τέλειο ξέπλυμα και φυσικά πλούσια μαλλιά και χωρίς πιτυρίδα. Έτσι, το μόνο που απομένει για μας, την οιονεί πελατεία αυτών των ανατρεπτικών προϊόντων της αριστερής εφευρετικότητας, είναι να λουστούμε εκόντες άκοντες το προϊόν, προσπαθώντας να βρούμε απάντηση στη συμπαντική απορία: πώς γίνεται ο κόσμος να καίγεται και το μαλλί να χτενίζεται;

Να που γίνεται. Κατά τα άλλα, μην ξεχνάτε τις οδηγίες χρήσεως: Μην το πιείτε, λουστείτε...

Αποό την ΑΥΓΗ