Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Γαλανός ουρανός και κόκκινος πάγος στον Πλούτωνα

Αρχοντία Κάτσουρα



Οι «Νέοι Ορίζοντες» άφησαν τους επιστήμονες της NASA έκπληκτους: η ομίχλη που καλύπτει τον πλανήτη Πλούτωνα ανακλά μια γαλάζια απόχρωση, ενώ στην επιφάνειά του υπάρχουν μεγάλες επιφάνειες με παγωμένο νερό κοκκινωπού χρώματος.

Ο Άλαν Στερν, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Southwest, στο Κολοράντο αναφώνησε: «Ποιος θα το περίμενε να υπάρχει γαλάζιος ουρανός στους δακτυλίους του Πλούτωνα! Είναι υπέροχο!»

Τα σωματίδια της ομίχλης που περιβάλλει τον πλανήτη κανονικά έχουν χρώμα γκρίζο ή κόκκινο, ωστόσο όταν διαθλούν το φως μοιάζουν γαλάζια, σύμφωνα με την Κάρλι Χόγετ, από το ίδιο ερευνητικό κέντρο.

Όπως εξήγησε η επιστήμονας, αυτό που εμείς αποκαλούμε γαλανό ουρανό είναι το αποτέλεσμα της διάθλασης τους ηλιακού φωτός από τα μικροσωματίδια υδρογόνου που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Στη Γη αυτά είναι εξαιρετικά μικρά, αλλά στον Πλούτωνα αρκετά μεγαλύτερα, σαν σωματίδια αιθάλης.

Σωματίδια αιθάλης σε αέναη σύνθεση


Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτά τα σωματίδια αιθάλης σχηματίζονται ψηλά στην ατμόσφαιρα, όπου το υπεριώδες φως διαθλάται και ιονίζει τα άτομα του υδρογόνου και του μεθανίου, επιτρέποντάς τους να αντιδρούν μεταξύ τους δημιουργώντας όλο και περισσότερο φορτισμένα ανιόντα και κατιόντα.

Και στη συνέχεια ξανασυνδυάζονται δημιουργώντας πιο σύνθετα μακρομόρια, διαδικασία που που για πρώτη φορά καταγράφηκε στον Τιτάνα, δορυφόρο του Ουρανού.

Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται αενάως, έως ότου τα σχηματιζόμενα πτητικά αέρια πυκνώνουν και καλύπτουν την επιφάνειά τους με πάγο, πριν προλάβουν να πέσουν στην επιφάνεια του πλανήτη από την ατμόσφαιρα, αυξάνοντας αυτή την αίσθηση κόκκινου χρώματος που αφήνει ο Πλούτωνας.

«Κόκκινο» νερό


Η δεύτερη και εξίσου σημαντική αποκάλυψη που έκαναν οι επιστήμονες με τη βοήθεια των φωτογραφιών από τους «Νέους Ορίζοντες» είναι η ύπαρξη μεγάλων επιφανειών με νερό σε μορφή πάγου στην επιφάνεια του πλανήτη.

Νερό στον Πλούτωνα

Παρ' όλα αυτά, αυτές οι μεγάλες επιφάνειες δεν είναι άμεσα ορατές, διότι «κρύβονται» κάτω από άλλους πάγους πτητικών αερίων που καλύπτουν το σύνολο της επιφάνειας του Πλούτωνα. Η πρόκληση για τους επιστήμονες είναι «να καταλάβουμε γιατί το νερό εμφανίζεται εκεί που το βλέπουμε και όχι σε άλλα σημεία».

Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι το νερό είναι περισσότερο εμφανές σε σημεία όπου οι πρόσφατες φωτογραφίες τα έδειχναν με ανοιχτό κόκκινο χρώμα. «Μου προκαλεί μεγάλη έκπληξη που αυτό το νερό φαίνεται να είναι τόσο κόκκινο», είπε η Σίλβια Πρωτόπαπα, μέλος της επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το Κολέγιο Παρκ.

«Ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει τη σχέση ανάμεσα στο παγωμένο νερό και τα κοκκινωπά σωματίδια αιθάλης στην επιφάνεια του Πλούτωνα».

(Με στοιχεία από την ανακοίνωση της NASA)

ΕΦ-ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου