Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ένας αστεροειδής στη γειτονιά μας

Επιστήμη

   Η ζωγραφική αναπαράσταση αστεροειδούς δείχνει ένα «νεκρό αστέρι» καθώς μπαίνει σε τροχιά σε πλανήτη-νάνο, σε ζωγραφική αναπαράσταση |     Mark A. Garlick/Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics via AP
Ένας μεγάλος αστεροειδής θα επισκεφθεί τη... γειτονιά μας απόψε, τις 7 το βράδυ.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο αστεροειδής με το χαριτωμένο όνομα 2015 ΤΒ145 έχει διάμετρο περίπου 400 μέτρων και θα περάσει σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας, δηλαδή σε απόσταση 480.000 χιλιομέτρων -λίγο μεγαλύτερη από την απόσταση Γης και Σελήνης- και με ταχύτητα 35 χλμ. ανά δευτερόλεπτο.

Ελάχιστα είναι τα πράγματα που γνωρίζουν οι αστονόμοι γνωρίζουν τον «2015 ΤΒ145», τον οποίο ανακάλυψαν στις 10 Οκτωβρίου από τηλεσκόπιο στη Χαβάη.

Το πλησίασμά του στον πλανήτη μας, από το οποίο δεν διατρέχουμε κίνδυνο φυσικά, θα τους δώσει την ευκαιρία να τον μελετήσουν καλύτερα.

Όσο οι επιστήμονες συνειδητοποιούν ότι γύρω από τη Γη περνούν συνεχώς μικροί και μεγαλύτεροι αστεροειδείς, τόσο πιο ανήσυχοι γίνονται.

Αυτό είχε ως συνέπεια οι διαστημικές υπηρεσίες να ξεκινούν προγράμματα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν στο μέλλον, αν οι υπολογισμοί δείξουν ότι κάποιο ουράνιο σώμα κατευθύνεται απειλητικά προς τη Γη.

Άλλωστε, η σύγκρουση ενός αστεροειδούς, διαμέτρου 10 χλμ. με τη Γη από 65 εκατ. χρόνια, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Μεξικό, εκτιμάται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους και άνοιξε τον δρόμο για τα θηλαστικά - και τον άνθρωπο.

Ο αστρονόμος Ντέτλεφ Κόσνι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δήλωσε ότι αν ο «2015 ΤΒ145» έπεφτε στη Γη, θα προξενούσε μεγάλες ζημιές, γι' αυτό χρειάζεται συνεχής εγρήγορση.

Φυσικά o ESA διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο αστεροειδής να χτυπήσει τον πλανήτη μας ή ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί τα επόμενα 100 χρόνια.

Καλού-κακού όμως, τον πρόσθεσαν στον κατάλογο κινδύνου του ESA, ο οποίος περιέχει 524 τέτοια διαστημικά αντικείμενα.

ΕΦ-ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου