Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Hoax

Χάρης Ζάβαλος


Κάνουν τα πάντα με σκοπό να εκφοβίσουν και τον τελευταίο νοικοκυραίο

Όσο η αλληλεγγύη κερδίζει έδαφος, τόσο η προσπάθεια τρομοκράτησης του κοινωνικού συνόλου μέσα από κατασκευασμένες ειδήσεις, αυξάνεται.

Τον τελευταίο καιρό είμαστε μάρτυρες μια πρωτόγνωρης καταιγίδας hoax ειδήσεων, όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα οι οποίες κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Πολλές μάλιστα από αυτές καταφέρνουν και σπάνε τα στεγανά των εθνικολάγνων / ψεκασμένων σελίδων που τις αναδημοσιεύουν και αναμεταδίδονται και από mainstream ειδησεογραφικά κανάλια.

Έτσι τις προάλλες μάθαμε από τον συνήθη ύποπτο στην μπουρδολογία και στην τρομολαγνεία, Κωνσταντίνο Μπογδάνο, μέσα από την συχνότητα του ΣΚΑΪ, ότι πρόσφυγας απαίτησε να κατέβει η εικόνα της Παναγίτσας της βρεφοκρατούσας, από τον τοίχο του νοσοκομείου στο οποίο ξεγεννούσε η γυναίκα του. Σε ακόμα πιο εξελιγμένη μορφή της είδησης-ΣΟΚ, μαθαίνουμε ότι το βρέφος γεννήθηκε τυφλό.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση στοιχηματίζουμε ότι η τύφλωση επήλθε στον κατασκευαστή της συγκεκριμένης είδησης και σίγουρα στον Κωνσταντίνο που την αναπαρήγαγε, αφού χρόνια τώρα είναι προφανές ότι η μαλακία εκατέρωθεν τους έχει βαρέσει στο κεφάλι.

Λάτρης της αναδημοσίευσης ψεύτικων ειδήσεων αποδεικνύεται και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε λίγες μέρες θα αναμεταδίδει από το προσωπικό του προφίλ στο Twitter, μια συγκλονιστική πρόταση για έναν νιγηριανό πρίγκιπα, ο οποίος χρειάζεται την βοήθεια σου…

Είναι πασιφανές ότι και οι 2 παραπάνω «φωνές της κοινής λογικής», δεν είναι χτεσινοί στο ίντερνετ και γνωρίζουν πολύ καλά πως μια είδηση στήνεται από το τίποτα ή ακόμα χειρότερα με μισές αλήθειες.

Πριν λίγες μέρες όλα τα ΜΜΕ, ασχολήθηκαν με τον υποτιθέμενο βιασμό μιας ανήλικης στην Ειδομένη, από έναν σεξουαλικά πεινασμένο (κατά Θέμο ευαγγέλιο) Πακιστανό.

Η διάψευση της είδησης ήρθε την ίδια κιόλας μέρα από την Ελληνική Αστυνομία και τον πατέρα της 8χρονης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ήταν μια παρεξήγηση, αφού ο Πακιστανός απλά άνοιξε κατά λάθος την πόρτα της χημικής τουαλέτας στην οποία βρισκόταν ήδη η ανήλικη. Η τεταμένη ατμόσφαιρα και τα νεύρα της πολυήμερης αναμονής των προσφύγων στα Ελληνό-Σκοπιανά σύνορα απλά έδωσαν μια έκταση σε ένα περιστατικό το οποίο λύθηκε άμεσα.

Παρόλα αυτά η εφημερίδα το «Πρώτο Θέμα», 3 μέρες μετά την διάψευση της είδησης συνέχιζε να ανακυκλώνει το ζήτημα, συνδυάζοντας μάλιστα στο «ρεπορτάζ», άσχετες φωτογραφίες από τους 2 Ιρακινούς οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί σε μονοκατοικία στους Αγίους Ανάργυρους και βάζοντας και μια έξτρα πινελιά, δηλαδή μια συνέντευξη της μητέρας της μικρής Μυρτούς, η οποία πριν 3 χρόνια βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε από έναν Πακιστανό.

Και έτσι πολύ απλά, φτιάχνεις ένα ρεπορτάζ εφάμιλλο των χρυσαυγίτικων blogs, που άλλωστε τόσο πολύ θαυμάζεις.

Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, από την στιγμή που ξεκίνησε το προσφυγικό ζήτημα μέχρι και σήμερα, έχει δείξει αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά, κάτι που αφήνει άνεργα όλα αυτά τα sites και blog που ζητιανεύουν λίγα clicks πουλώντας αγνό μίσος και τρόμο.

Κάνουν τα πάντα με σκοπό να εκφοβίσουν και τον τελευταίο νοικοκυραίο, για «σεξουαλικά διψασμένους λαθρομετανάστες» οι οποίοι διάσχισαν με τα πόδια την μισή υφήλιο με απώτερο σκοπό να βιάσουν και να σκοτώσουν θυγατέρες Ελλήνων.

Άλλωστε τα επίσημα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σεξουαλικών εγκλημάτων στην χώρα μας γίνονται από γηγενείς, αλλά δεν πρόκειται αυτοί οι έμποροι του φόβου, να αφήσουν την αλήθεια και τους αριθμούς να χαλάσουν το μισαλλόδοξο παραμύθι τους.

Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους, τόσο χειρότερο για την ίδια την πραγματικότητα, η οποία αυτοκτονεί κάτω από το βάρος του επαναλαμβανόμενου ψεύδους.

Η μη αποδοχή αυτών των ψεύτικων ειδήσεων από την πλειοψηφία της κοινωνίας, λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα από την συχνότητα κατασκευής τέτοιων ειδήσεων. Όσο το ψέμα δεν καταπίνεται, τόσο η δόση στο ψέμα και στην συκοφάντηση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων, αυξάνεται.

Ο κόσμος βλέπει στα μάτια των προσφυγόπουλων το δυστοπικό μέλλον των παιδιών του και όχι έναν εχθρό που ο μιντιακός κόσμος προσπαθεί με λύσσα να κατασκευάσει. Και αυτή είναι ακόμα μια αποτυχία των ΜΜΕ, ανάμεσα στις δεκάδες αποτυχίες που τα χρόνια της κρίσης ακολουθεί η μία μετά την άλλη.

N-H

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου