Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Σακοράφα: «Δεν ειναι ακροδεξιοί ή αφελείς και εθνικιστές το 52% ενός λαού»

Πολιτική


Πολυπαραγοντική απόφαση, μήνυμα προς το ευρωπαϊκόδιευθυντήριο» θεωρεί το Brexit η Σοφία Σακοράφα σε συνεντευξή της στην κυριακάτικη Realnews. Η ίδια τονίζει ότι κακώς εμφανιζονται ως ακροδεξιοί οι ψηφοφόροι που τάχθηκαν υπέρ της εξοδου.

«Δεν πρέπει να ερμηνεύουμε την απόφαση αυτή με το στενό και επικινδυνο τρόπο που την αντιμετωπίζει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα. Δεν πρόκειται για σύγκρουση «κοσμοπολιτών» και εθνικιστών. Και έχει μεγάλη σημασία ότι ενώ το 80% των πολιτικών ήταν υπέρ της παραμονής, το 52% των ψηφοφόρων αποδείχθηκε ότι ήταν κατά.  Δεν μπορείς να «χαρίζεις» στην ακροδεξιά και στον εθνικισμό το 52% του λαού«, αναφέρει η  ανεξάρτητη ευρωβουλευτής.

Στέκεται επισης στον ταξικό χαρακτήρα της ψήφου, ότι δηλαδή οι φτωχοί και μικρομεσαίοι ψήφισαν εναντίον της ΕΕ όχι επειδή είναι αδαείς, εθνικιστές ή «λαουτζίκος», αλλά επειδή προασπιζονται τα συφμέροντά τους, ενώ (πάλι για τα συμφέροντά τους) ψήφισαν υπέρ της παραμονής τα ισχυρότερα οικονομικά στρώματα, κυρίως τα αστικά και όσοι αισθάνονται πιο κοντά στα συμφέροντα των «μεγάλων».

Η ίδια εκτιμά ότι είναι ιστορικά σημαντική στιγμή, επειδή η Γαλλία πάλλεται από αντιδράσεις, στην Ιταλία παίρνει προβάδισμα ο Γκρίλο και στην Ισπανία είμαστε επίσης εν αναμονή παρομοίων με της Ιταλίας  εξελίξεων, δηλαδή αριστερών επιλογών.

«Είναι μεγάλη η απόσταση που χωρίζει τις επιλογές των λαών από τις επιλογές της ΕΕ και αυτο το μηνυμα καλό θα ήταν να το εξετάσει το ευρωπαϊκό διευθυντήριο. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα»,αναφέρει, «είναι ότι η αριστερά θα μπορουσε να οδηγήσει σε μια αξιόπιστη πρόταση εξόδου από την κρίση, πλην όμως ο ριζοσπαστισμός τσακίστηκε στα βράχια της Αγγλιας, αφού προηγουμένως τσακίστηκε στην πατρίδα μας, την επομένη του δημοψηφίσματος».

Ρ-Ρ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...