Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ανω-κάτω για τη «λευκή νύχτα» το Ιλιον

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος


Εντονες αντιδράσεις και πόλεμο ανακοινώσεων με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως οι Θάνος Μικρούτσικος και Μίλτος Πασχαλίδης, προκάλεσε η απόφαση του Δήμου Ιλίου να προχωρήσει σε οργάνωση «λευκής νύχτας» το Σάββατο, παρά την αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Οι «λευκές νύχτες», με το άνοιγμα των καταστημάτων έως τις 3 το πρωί, αποτελούν διαχρονικά σημείο τριβής μεταξύ των εμποροϋπαλλήλων και των εκάστοτε δήμων που τις οργανώνουν. Στο επιχείρημα των δημάρχων περί τόνωσης της εμπορικής κίνησης, οι εργαζόμενοι απαντούν ότι με αυτόν τον τρόπο μεθοδεύεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου και καταστρατηγείται κάθε εργασιακό δικαίωμα.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πλήρους απορρύθμισης των ωραρίων εργασίας επιχειρείται και η επιβολή της “λευκής νύχτας”. Ο Δήμος Ιλίου έχει διατελέσει πρωτοπόρος στη διοργάνωση της συγκεκριμένης αθλιότητας την οποία και προσπαθεί να αναγάγει σε θεσμό/πολιτιστικό γεγονός για την πόλη. Για τέταρτη συνεχή χρονιά λοιπόν, το Σάββατο 25 Ιούνη, θα επιχειρήσει να μετατρέψει την πόλη του Ιλίου και πάλι σε μια τεράστια “αρένα κατανάλωσης”, στην οποία με το έτσι θέλω τα εμπορικά καταστήματα, και όχι μόνο, της περιοχής παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε το «Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια», που καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεννηματά στο Ιλιον, το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι Μίλτος Πασχαλίδης και Θάνος Μικρούτσικος, αφού ενημερώθηκαν για τις αντιδράσεις στη «λευκή νύχτα» από τοπικούς φορείς, ακύρωσαν αμέσως την εμφάνισή τους. Ο Δήμος Ιλίου πέρασε στην... αντεπίθεση και σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «πράξη αντίθετη σε κάθε ηθική και επαγγελματική δεοντολογία, η οποία επιπρόσθετα προσβάλλει τους πολίτες του Ιλίου και το Δημοτικό Συμβούλιο που ενέκρινε τη “λευκή νύχτα” και τη συμμετοχή των εν λόγω καλλιτεχνών σε αυτή». Επιπλέον, προχώρησε στην αντικατάστασή τους με τον λαϊκό-ποπ τραγουδιστή Κωνσταντίνο Αργυρό, ενώ στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι έχει μόνο την ευθύνη της πολιτιστικής εκδήλωσης της «λευκής νύχτας» και δεν εμπλέκεται με τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων.



Η πρώτη αφίσα είχε «φίρμες» τους Θάνο Μικρούτσικο και Μιλτιάδη Πασχαλίδη. Υστερα από τις αντιδράσεις βγήκε νέα, με κεντρικό πρόσωπο τον Κων/νο Αργυρό

Την αντίθεσή τους στις «λευκές νύχτες», εκτός από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που παγίως απορρίπτει τα αιτήματα επέκτασης του ωραρίου, εκφράζουν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων WIND.

Στις 2 Ιουλίου διοργανώνεται «λευκή νύχτα» και στο Μαρούσι, για την οποία επίσης υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων.

ΕΦ-ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου