Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστρονομίας στο Ευγενίδειο

Εκδηλώσεις


Για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα Ευγενίδου η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Εταιρείας (EAS), που είναι γνωστή ως «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστρονομίας και Επιστήμης του Διαστήματος» (EWASS). Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για την αστρονομία ξεκινά σήμερα και διαρκεί έως τις 8 Ιουλίου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Αστρονομική Ένωση. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν πάνω από 800 Έλληνες και ξένοι αστρονόμοι, αστροφυσικοί και άλλοι επιστήμονες που ασχολούνται με το διάστημα γενικότερα, οι οποίοι θα ανταλλάξουν επιστημονικές απόψεις και θα δημιουργήσουν στενότερους διασυνοριακούς δεσμούς.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα απονεμηθούν μια σειρά βραβείων, μεταξύ άλλων το βραβείο θεωρητικής αστροφυσικής MERAC στην ελληνικής καταγωγής αστροφυσικό Μαρία Πετροπούλου του Πανεπιστημίου Περντιού των ΗΠΑ. Επίσης ο Γιοαχίμ Τρίμπερ του γερμανικού Ινστιτούτου Εξωγήινης Φυσικής Μαξ Πλανκ θα τιμηθεί με το βραβείο «Τίχο Μπράχε» για τις ανακαλύψεις του στο πεδίο της αστρονομίας με ακτίνες-Χ.

Αύριο Τρίτη 5 Ιουλίου και ώρα 19:00, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του αστροφυσικού δρος Ιάσονα Σπυρομίλιου, αστρονόμου στο Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο (ESO), με τίτλο «Το επιταχυνόμενο σύμπαν». Η ομιλία θα παρουσιάσει την ιστορία της επιταχυνόμενης διαστολής του σύμπαντος, καθώς και το πώς η σκοτεινή ενέργεια και η σκoτεινή ύλη θα επηρεάσουν το μέλλον του.

ArtiNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου