Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

«Σα να σου μιλάει»

Επιστήμη


Τα σκυλιά και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου για την επεξεργασία των λέξεων, υποδεικνύει νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Σύμφωνα με την έρευνα τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν, μέχρι ένα βαθμό, εκτός από τα λόγια και τον τρόπο με τον οποίο τους μιλάμε.

«Όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται το λόγο, οι διεργασίες κατανέμονται σε διαφορετικές περιοχές. Το αριστερό ημισφαίριο επεξεργάζεται το νόημα των λέξεων, ενώ το δεξί το ύφος. Στη συνέχεια και οι δύο πληροφορίες ενώνωνται και συνιστούν ένα ενιαίο νόημα» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Αττίλα Άντικς.

Το ίδιο μοτίβο γνωστικής διαίρεσης παρουσιάζεται και στα σκυλιά, σύμφωνα με εγκεφαλογραφήματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές.

Ενώ οι διεργασίες όμως είναι διακριτές, τα σκυλιά αντιλαμβάνονται ότι επαινούνται μόνο όταν οι λέξεις ταιριάζουν με το ανάλογο ύφος προσφώνησης.

Η έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι τα σκυλιά απέκτησαν την ικανότητα να επεξεργάζονται το λόγο νωρίτερα από ότι πιστεύαμε ως τώρα. Είναι πιθανό και άλλα ήδη να έχουν παρόμοια δυνατότητα με τα σκυλιά. Επειδή όμως έχουν εξημερωθεί εδώ και πολλούς αιώνες από τον άνθρωπο, ενδιαφέρονται και περισσότερο να επικοινωνήσουν.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ένα μικρό δείγμα, συνολικά 13 σκυλιά, συμμετείχε στα πειράματα και θα ήθελαν να εξακριβώσουν αν τα αποτελέσματα μπορούν να αναπαραχθούν σε μεγαλύτερο δείγμα.

Εάν τα ευρήματα όντως επαληθευτούν, αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε πολλά περισσότερα κοινά με τα ζώα, όσων αφορά την επεξεργασία του λόγου.

Παράλληλα όμως τονίζουν ότι αυτό που κάνει την ανθρώπινη επικοινωνία μοναδική είναι η ικανότητα να επινοήσουμε λέξεις και όχι απλά να τις επεξεργαστούμε.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου