Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ανακάλυψαν τον κοντινότερο πλανήτη που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή

Επιστήμη 

Ο Proxima b είναι 50 τρισ. μίλια πιο κοντά από τον πλανήτη που οι επιστήμονες μέχρι τώρα θεωρούσαν ως τον πλησιέστερο που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή (PHOTO ILLUSTRATION : ESO: M. KORNMESSER)

Η ανακάλυψη ενός πλανήτη δημιουργεί σχεδόν πάντα τεράστιο ενδιαφέρον και εδώ και αρκετές μέρες κυκλοφορούσε μια είδηση που έκανε λόγο για έναν ένα δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη σε περιστροφή γύρω από το πλησιέστερο αστέρι στον ήλιο μας, τον ερυθρό νάνο που ονομάζεται Proxima Centauri.

Σήμερα, η επιστημονική ομάδα που δημοσίευσε την έκθεσή της στο Nature, επιβεβαιώνει την τεράστια αστρονομική ανακάλυψη. Ένας βραχώδης πλανήτης που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή βρέθηκε και είναι τόσο κοντά που μια διαστημική αποστολή θα μπορούσε να ταξιδέψει ως εκεί. Ο νέος κόσμος είναι λίγο μεγαλύτερος από τη Γη και βρίσκεται περίπου τέσσερα έτη φωτός μακριά, σε τροχιά γύρω από το Proxima Centauri. Ως εκ τούτου, είναι το πιο εύκολο να μελετηθεί και να ερευνηθεί από οποιαδήποτε «δεύτερη Γη» που έχει ποτέ ανακαλυφθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τα δεδομένα ως τώρα, φέρεται να έχει ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη και φιλοξενία εξωγήινης ζωής.


O πλανήτης, είναι αρκετά κοντά ώστε οι μελλοντικές γενιές θα μπορούσαν να ταξιδέψουν εκεί, σε μια αποστολή που θα περιλαμβάνει ρομποτικούς ανιχνευτές ενώ η κοντινή απόσταση θα μπορούσε ίσως να τον κάνει ένα νέο σπίτι για τους ταξιδιώτες από τη Γη.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να είναι σε θέση να εξερευνήσουν τον πλανήτη περισσότερο για να διαπιστώσουν αν υπάρχει ίχνος ζωής. Ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την κατοικήσιμη ζώνη του ήλιου του, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρεί τη σωστή απόσταση για να είναι σε θέση να υποστηρίξει ζωή.

Ο Δρ Guillem Anglada-Escudé, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ο οποίος καθοδήγησε μια διεθνή ομάδα των περίπου 30 αστρονόμων, δήλωσε πως ο εντοπισμός του ήταν μια εμπειρία ζωής, και πως είναι αποτέλεσμα αφοσίωσης και πάθους μιας ομάδας διεθνών ερευνητών.

Η ασυνήθιστα κοντινή τροχιά του Proxima b είναι στην πραγματικότητα μια ιδανική θέση για τον πλανήτη. Ο Proxima Centauri είναι ένας ψυχρός ερυθρός νάνος, πολύ μικρότερος και πολύ πιο θαμπός από τον Ήλιο. Οπότε η "κατοικίσιμη ζώνη" του- η περιοχή γύρω από τον αστέρα όπου οι θερμοκρασίες είναι σωστές για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια ενός πλανήτη- είναι πολύ πιο κοντά στον αστέρα από ότι είναι στον δικό μας Ήλιο. Και ο Proxima b είναι σε αυτήν την περιοχή. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου πως το το νερό σε υγρή μορφή είναι βασικό συστατικό για τη ζωή εδώ στη Γη- αν ο Proxima b έχει νερό σε υγρή μορφή, είναι πιθανό ο πλανήτης να μπορεί να υποστηρίξει επίσης ζωή. Και μιας που είναι τόσο κοντά σε εμάς, θα μπορούσε να γίνει κορυφαίος υποψήφιος στην αναζήτηση για εξωγήινη ζωή μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.

Ο ερυθρός νάνος Proxima Centauri (φωτογραφία από σύνθεση του Digitized Sky Survey 2)

"Είναι πραγματικά συναρπαστικό. Λόγω της εγγύτητας, δεν μπορεί να γίνει καλύτερο", λέει ο Michael Endl, ερευνητής επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, που επίσης εργάστηκε στη μελέτη.

Αστρονόμοι μαζί με το παρατηρητήριο European Southern Observatory ανακάλυψαν τον πλανήτη μετά από συνεχή παρακολούθηση του Proxima Centauri κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 2016, στο πλαίσιο προγράμματος με όνομα Pale Red Dot. Ωστόσο δεν είδαν τον πλανήτη απευθείας. Αντ' αυτού, συμπέραναν την ύπαρξη του πλανήτη βάσει του πώς κινείται ο Proxima Centauri.

"Αν περαιτέρω έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες της ατμόσφαιρας του πλανήτη είναι κατάλληλες για την ύπαρξη ζωής, αυτό θα είναι αναμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες αστρονομικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει ποτέ" επισημαίνει ο Dr John Barnes, του Open University, που επίσης συμμετείχε στην έκθεση. Ωστόσο σημειώνει πως αυτό είναι κάτι που μπορεί να αργήσει πολύ - ίσως και όταν οι ίδιοι οι επιστήμονες που ανακάλυψαν τον Proxima b, θα έχουν πεθάνει.

BBC: Γιατί είναι τόσο συναρπαστική η ανακάλυψη αυτού του πλανήτη



Με πληροφορίες από Nature, Ιndependent, Τhe Verge, ΒΒC

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου