Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Οι γυναίκες που έδιωξαν τα καρτέλ, την αστυνομία και τους πολιτικούς από την πόλη τους

Κόσμος


Στην πόλη Χεράν του Μεξικού

Στις 15 Απριλίου του 2011 μια ομάδα γυναικών στην πόλη Χεράν του Μεξικού οργάνωσε και πραγματοποίησε μια μικρή επανάσταση όταν μπήκε μπροστά και σταμάτησε μια ένοπλη συνοδεία φορτηγών φορτωμένων με ξύλα βελανιδιάς.

Για χρόνια, το γύρω δάσος είχε αποδεκατιστεί από τους υλοτόμους που υποστηρίζονταν από το καρτέλ Λα Φαμίλια Μιτσοακάνα (Michoacana).


Οι γυναίκες πέταξαν πέτρες και πυροτεχνήματα στο κομβόι ενώ χτύπησαν τις καμπάνες της εκκλησίας καλώντας περισσότερους ανθρώπους για να τις βοηθήσουν.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, που σήμερα αποκαλούν: levantamiento del pueblo de Cheránη τοπική αστυνομία προσπάθησε να παρέμβει εξοργίζοντας τους διαδηλωτές επειδή γνώριζαν ότι το καρτέλ είχε εξαγοράσει αστυνομικούς και τοπικούς αξιωματούχους.

Με ένα, λοιπόν, από τα φορτηγά ξυλείας, οι κάτοικοι αποφάσισαν να περάσουν τις πύλες της τοπικής κυβέρνησης και να ζητήσουν από την αστυνομία και τους τοπικούς άρχοντες να εγκαταλείψουν άμεσα την πόλη, όπως και έγινε.


«Ήταν κυριολεκτικά ή το κάνετε ή θα πεθάνετε, η επιλογή τους» εξηγεί η Μαργαρίτα Ελβίρα Ρομέρο από τους πρωτεργάτες του κινήματος, που είχε συναντηθεί αρκετές φορές με τις υπόλοιπες γυναίκες στα κρυφά, πριν αποφασίσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους διώχνοντας από την πόλη τα καρτέλ των ναρκωτικών, τους παράνομους, υλοτόμους, τους αστυνομικούς και τους πολιτικούς.

Οι άνθρωποι της Χεράν έφτιαξαν στη συνέχεια ένα είδος κοινοτικής αστυνομίας της Ronda Comunitaria, που αποτελείται από άνδρες και γυναίκες, που περιπολούν στην πόλη και φρουρούν σημεία ελέγχου σε όλους τους δρόμους που οδηγούν σε αυτήν για να ελέγξουν για όπλα, ναρκωτικά και άγνωστα άτομα.

Σήμερα, η μεξικανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τη Χεράν ως αυτόνομη, αυτοδιοικούμενη από αυτόχθονες κοινότητα.


Πέντε χρόνια μετά την εξέγερση το καρτέλ δεν δοκίμασε ούτε για μια στιγμή να επιστρέψει στη Χεράν.

Ορισμένοι λένε πως τα κέρδη του από την παράνομη υλοτομία ήταν πολύ μικρά για να δικαιολογήσουν αντίποινα και άλλοι ότι η «La Familia Michoacana» διαλύθηκε περίπου την ίδια ώρα, επειδή ο αρχηγός τους και άλλα στελέχη της σκοτώθηκαν σε χωριστές επιθέσεις.

Το κενό εξουσίας έχει εν μέρει καλυφθεί από τους Caballeros Templarios ένα μικρο-καρτέλ που ιδρύθηκε από πρώην μέλη του La Familia, αλλά είναι δύσκολο να μετρηθεί, προς το παρόν, η επίδραση της νέας συμμορίας στη Χεράν.

Οι πιο σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας παραπέμπονται στο Γενικό Εισαγγελέα, αλλά κατά το τελευταίο έτος δεν υπήρξαν δολοφονίες, απαγωγές ή εξαφανίσεις στη Χεράν, σε αντίθεση με τις περισσότερες αν όχι όλες τις άλλες πόλεις του Μεξικού.


Για αυτό και οι κάτοικοι της Χεράν αισθάνονται πιο ασφαλείς από ποτέ και ξέρουν πως κατάφεραν να ζήσουν, αυτό που άλλοι βλέπουν ως ουτοπία κάνοντας πραγματικότητα και την άμεση δημοκρατία με τις αποφάσεις για την πόλη τους, να λαμβάνονται από όλους, κατά πλειοψηφία.

Πηγή: nostimonimar.gr - insideoutborders.com



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου