Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Η απελευθέρωση του Λένινγκραντ και «ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος».

Βασίλης Μακρίδης


►Διπλή επέτειος σήμερα (27/01), με δύο γεγονότα στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους και με απολύτως συμβατό με τη σημερινή εποχή μήνυμα...

►Σαν σήμερα, το 1944, το Λένινγκραντ απελευθερώνεται οριστικά από τον Κόκκινο Στρατό, μετά από 872 μέρες αποκλεισμού. Στο διάστημα αυτό, περίπου 470 χιλιάδες ένστολοι και περίπου 650 χιλιάδες άμαχοι Σοβιετικοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ άγνωστος παραμένει μέχρι σήμερα ο ακριβής αριθμός των απωλειών των δυνάμεων του Άξονα. Και λέμε «του Άξονα» και όχι μόνο των Γερμανών ναζί, καθώς μαζί τους πολεμούσαν και στρατιωτικές μονάδες από τη Φινλανδία, την δήθεν «ουδέτερη» Ισπανία του Φράνκο (η λεγόμενη «Γαλάζια Μεραρχία»), το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και εθελοντές από τη Βόρεια Αφρική.

►Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, το 1945, απελευθερώνονται επίσης από τον Κόκκινο Στρατό της ΕΣΣΔ οι κρατούμενοι στα 3 στρατόπεδα συγκέντρωσης του Auschwitz (σημερινό Oświęcim της Πολωνίας). Σε αυτά τα 3 στρατόπεδα θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των ναζί μέχρι το 1945 περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο ήταν Εβραίοι. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε, πλέον, να τιμάται ως «Μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων («Σοά»)».

►Το μήνυμα της ημέρας είναι, ότι ΜΟΝΟ με αγώνα και με θυσίες αντιμετωπίζεται το τέρας του φασισμού και του ναζισμού, το οποίο στις μέρες μας έχει μάθει και να μεταλλάσσεται και να λαμβάνει διάφορες μορφές. Κι αν τον φασισμό και τον ναζισμό με τη σβάστικα στο μπράτσο έχουμε μάθει, λίγο ως πολύ, να τον αντιμετωπίζουμε και να τον πολεμούμε, τον φασισμό και τον ναζισμό ΧΩΡΙΣ σβάστικα πρέπει να τον ξεσκεπάζουμε και να τον αποκαλύπτουμε στους συμπολίτες μας. Περιθώρια για ολιγωρία δεν υπάρχουν!... Για το καλό όλων μας ξεχωριστά και των κοινωνιών μας συνολικά!!!

ΥΓ: Το μουσικό συμπλήρωμα της ανάρτησης, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η 7η Συμφωνία («Συμφωνία του Λένινγκραντ») του Dmitriy Shostakovitch. Εδώ με τη Μεγάλη Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου «Μαρίινσκι» της σημερινής Αγ. Πετρούπολης (πρώην Λένινγκραντ), υπό τη διεύθυνση του μεγάλου μαέστρου Valeriy Gergiev...




Βασίλης Μακρίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου