Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ουκρανία και... το κάρβουνο από το Ντονμπάς...

Βασίλης Μακρίδης


►Για κάποιους/-ες που τρέφουν απατηλές ελπίδες για αλλαγές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προς το καλύτερο (τουλάχιστον όπως βλέπουμε εμείς εδώ το καλύτερο) μετά την εκλογή Τραμπ, να σημειώσω ότι:

α) Συνεχίζεται αμείωτη η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στον περίγυρο της Ρωσίας, η οποία τη δεδομένη στιγμή είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει από την εποχή ακόμη του Ψυχρού Πολέμου. Πολωνία, χώρες της Βαλτικής, Γεωργία, Ρουμανία και (η... νέα είσοδος) Βουλγαρία γίνονται υποδοχείς και «χρήσιμοι ηλίθιοι» για την εκπλήρωση των αντιρωσικών βλέψεων του ΝΑΤΟ, με την ελπίδα ότι θα γλείψουν κάποιο κοκκαλάκι, σε περίπτωση που διαλυθεί πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά η Ρωσία (σχόλιο του γράφοντος: με αυτό το πλευρό να κοιμούνται!!!).

β) Η εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πρόσφατη κοινή ναυτική άσκηση Ουκρανίας - 7 χωρών του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, πολύ κοντά στην Κριμαία και στη ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης (σχόλιο του γράφοντος(2): έχουμε ως χώρα προηγούμενο στην πολιτική ηλιθιότητα και δουλικότητα των κυβερνώντων μας, σε ό,τι αφορά στη Ρωσία και, παλιότερα, στην ΕΣΣΔ: ας θυμηθούμε την «ουκρανική εκστρατεία» του 1919, με επικεφαλής του εκστρατευτικού σώματος τον Ν. Πλαστήρα).

►Και μια αναφορά στο Ντονμπάς, αλλά από μια όχι αμιγώς στρατιωτική σκοπιά, παρά την εμπλοκή κι εδώ των παραστρατιωτικών ομάδων που δουλεύουν δίπλα στις επίσημες Ένοπλες Δυνάμεις του Κιέβου.

►Εδώ και μερικές βδομάδες, ουκρανικές φιλοναζιστικές παραστρατιωτικές ομάδες εμποδίζουν την οδική και σιδηροδρομική αποστολή άνθρακα (κάρβουνου) από την περιοχή του Ντονμπάς προς την κυρίως Ουκρανία, με το αιτιολογικό ότι «με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η θέση των αυτονομιστών, άρα και της Ρωσίας»...

►Μόνο που, με αυτόν τον τρόπο το επίσημο ουκρανικό κράτος εξαναγκάζεται να αναζητήσει τις απαραίτητες για τη τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα και κεντρική θέρμανση ποσότητες άνθρακα είτε απευθείας από τη... Ρωσία (σε τιμές όμως αρκετά υψηλότερες απ' ό,τι του άνθρακα από το Ντονμπάς), είτε από περιοχές του κόσμου πολύ απομακρυσμένες, με τις ανάλογες συνέπειες στο τελικό κόστος του προϊόντος.

►Η πρόσφατη προσπάθεια των Αρχών του Κιέβου να εισαγάγει κάρβουνο από τη Νότια Αφρική οδηγήθηκε σε φιάσκο, αφενός γιατί το νοτιοαφρικάνικο κάρβουνο αποδείχθηκε πολύ χειρότερο ποιοτικά από αυτό του Ντονμπάς, αφετέρου γιατί πάνω στην εισαγωγή αυτή διαμείφθηκε ένα ακόμη οικονομικό σκάνδαλο σε μια χώρα που, πλέον, δεν αντέχει την απώλεια ούτε μισής γρίβνας (νομισματικής μονάδας της Ουκρανίας - 1 ευρώ = περ. 29 γρίβνες, στγ) από τα κρατικά της ταμεία.

►Στο μεταξύ οι Ουκρανοί πολίτες ξεπαγιάζουν από το κρύο, σε μια χρονιά που είχε έναν από τους βαρύτερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών και που η περίοδος της παρεχόμενης κεντρικής θέρμανσης έχει ακόμη μπροστά της περίπου 2 μήνες (λήγει στις 15 Απριλίου). Οι 59 μικροί και μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και τα 7 πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες μιας χώρας με έκταση όσο η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μαζί.

Και οι ευθύνες γι' αυτό ανήκουν πρώτα και κύρια στην ηγεσία των πραξικοπηματιών του Κιέβου, οι οποίοι αφενός έχουν χάσει τον έλεγχο πάνω στις νεοναζιστικές παραστρατιωτικές ομάδες και δεν μπορούν να τους επιβάλουν τη βούλησή τους, ώστε ν' απελευθερωθούν οι δίαυλοι διέλευσης του κάρβουνου από το Ντονμπάς, αφετέρου με την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία και στον ενεργειακό τομέα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν και εκεί τα συμφέροντα των δυτικών κηδεμόνων τους, έχουν στερήσει τη χώρα από τον πλέον παραδοσιακό της προμηθευτή ενέργειας...

Τα εγκλήματα εναντίον ενός ολόκληρου λαού με πάνω από 43 εκατομμύρια ψυχές, δυστυχώς τα πληρώνουν για άλλη μία φορά αυτοί που δεν φταίνε σε τίποτε...



Βασίλης Μακρίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου