Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και στην Ελλάδα (Βίντεο)

Ελλάδα


Κυβέρνηση και δανειστές-εντολείς της, αποφάσισαν να λάβουν πρόσθετα μέτρα κατά του ελληνικού λαού. Ενεργοποιούν τη διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που ήδη έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει έτοιμο το προεδρικό διάταγμα, που καθορίζει τη σχετική διαδικασία και παράλληλα ετοιμάζει την ηλεκτρονική πλατφόρμα διεξαγωγής των πλειστηριασμών. Η τελευταία είναι σχετικά έτοιμη, καθώς υπάρχει ήδη από το 2013 η πλατφόρμα του ΤΑΙΠΕΔ για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών, για μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο.

Με τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακάμπτεται η διαδικασία των Ειρηνοδικείων και όλη η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά. Έτσι θα αποφεύγονται και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η κατάθεση των εγγυητικών, των εγγράφων πιστοποίησης και των προσφορών θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ θα επεκταθεί σημαντικά η χρονική διάρκεια των πλειστηριασμών (της κατάθεσης των προσφορών). Αντί του χρονικού διαστήματος 15:00 – 17:00 κάθε Τετάρτη, το σύστημα διαφαίνεται ότι θα είναι ανοικτό ενδεχόμενα και τρεις μέρες την εβδομάδα για το διάστημα από 10:00 έως 17:00. Με βάση τις προτάσεις που θα κατατίθενται, θα επιλέγει το σύστημα την υψηλότερη και θα ακολουθούν οι λοιπές διαδικασίες μεταβίβασης και μεταγραφής του ακινήτου μέσω του συμβολαιογράφου.

Η τιμή έναρξης κάθε πλειστηριασμού δεν είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου με βάση την οποία ο δανειολήπτης πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν γίνει στο θεσμικό πλαίσιο, η τιμή έναρξης είναι η τιμή που ισχύει στην ελεύθερη αγορά όπως την προσδιορίζει, κατά τη χρονική στιγμή της κατάσχεσης του ακινήτου, ειδικός εκτιμητής. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία για τη «διαφάνεια» της διαδικασίας το γεγονός ότι, τον εκτιμητή τον ορίζει ουσιαστικά η τράπεζα, και αυτός ορίζει την αμοιβή του η οποία τελικά επιβαρύνει τον οφειλέτη.

Και μετά από όλα αυτά οι οφειλέτες ενδεχομένως θα συνεχίζουν να οφείλουν ένα σημαντικό μέρος του δανείου, αφού με τις εξευτελιστικές τιμές που θα γίνονται οι πλειστηριασμοί είναι σαφές ότι δεν θα εξοφλείται το σύνολο του δανείου και συνεπώς ο δανειολήπτης θα χάνει το σπίτι του και όσα προαναφέραμε και θα συνεχίζει να χρωστά στην τράπεζα.

Η επόμενη φάση μετά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχει καταγραφεί σε εικόνες και έργα στην Ισπανία. Ενώ οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των σπιτιών θα αρνούνται να βγουν στο δρόμο, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, με εντολή της κυβέρνησης, θα απομονώνουν ολόκληρα τετράγωνα. Θα σπάνε τις πόρτες των, ταμπουρωμένων στα σπίτια τους, ιδιοκτητών και θα τους πετούν αυτούς και τα υπάρχοντά τους στον δρόμο…


Πηγή: e-dromos.gr



Δρόμος της Αριστεράς: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου