Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ο μικρός μου ήρωας

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης


Από όλους τους ήρωες των παιδικών μου χρόνων, τον Ταρζάν, τον Μόγλι, τον αστυνόμο Σαΐνη, τον Σπορτ Μπίλι, τον Φλας Γκόρντον, τον Γιώργο Θαλάσση και τον Σπίθα, δηλώνω ακόμη και σήμερα την προτίμησή μου στον Τσιπιρίπο. Λέω για το μικρό Ινδιανάκι από τη φυλή των Κομάντσι, τέταρτο και, κατά τη γνώμη μου, πολυτιμότερο μέλος της παρέας του Μικρού Σερίφη.

Τρέφω απεριόριστο σεβασμό απέναντί του για την αίσθηση του μέτρου, τη σοβαρότητα και την αυτοσυγκράτηση που απέπνεε αν και δώδεκα μόλις ετών, για την επιδεξιότητα και την αποτελεσματικότητα που τον χαρακτήριζαν στον χειρισμό του τόξου και του τσεκουριού και για την αφοσίωση που έδειχνε στους φίλους του παρ’ όλα τα δεινά που τράβηξαν οι πρόγονοί του από τα χλωμά πρόσωπα.

Συν τοις άλλοις, είχε τη γνώση να διαβάζει τα σημάδια που άφηναν οι εχθροί πάνω στο χώμα, μπορούσε να ιχνηλατεί χιλιόμετρα μακριά όταν οι σύντροφοί του κοιμούνταν του καλού καιρού και ήξερε να εμφανίζεται την πιο κατάλληλη στιγμή για να σώσει την παρέα του από τους κακούς.

Και όλα αυτά δίχως να πολυμιλάει ή να πολυδείχνεται ή να καμώνεται τον καμπόσο, όπως ο Τζιμ Άνταμς με τις συγκαλυμμένες ηγετικές του ματαιοδοξίες ή η Ντιάνα με την αυταρέσκεια του κοριτσιού σε μια αγορίστικη παρέα, ή ο Πεπίτο που λόγω ηλιθιότητας ήταν έτσι κι αλλιώς εκτός κάθε συναγωνισμού.

Στα πολεμικά ή στις απόκριες έβαζα ένα φτερό κότας, έπαιρνα ένα πλαστικό τόξο και υποδυόμουνα τον Τσιπιρίπο. Με το που μπήκα στην εφηβεία τον φανταζόμουν να καρφώνει το τσεκούρι του στη μάπα του Τζιμ Άνταμς για να του κλέψει την Ντιάνα.

Τώρα τελευταία που τον ξαναφέρνω στον μυαλό μου, τον σκέφτομαι μεσήλικα. Να πάσχει από σάκχαρο ή να ανεβάζει πού και πού πίεση ή να υποφέρει από αρθριτικά. Αλλά συνεχίζει κάθε βράδυ να παίρνει το στενό μονοπάτι για το βουνό των θεών.

Στρώνει το χαλί, ανάβει φωτιά, καπνίζει μονάχος του την πίπα της ειρήνης και αρχίζει ολονύχτιους χορούς ανάμεσα σε άναρθρες κραυγές και ασυνάρτητα ψελλίσματα.

Πηγή: artinews.gr



Arti News: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου