Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Η αντίληψη του σωστού και του λάθους δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινη!

Σπύρος Μανουσέλης


Οι ανθρωπίδες, δηλαδή οι μεγάλοι πίθηκοι που ανήκουν στην οικογένεια Hominidae, όπως οι χιμπατζήδες, οι μπονόμπο και οι ουρακοτάγκοι, φαίνεται πως διαθέτουν την τυπικά ανθρώπινη ικανότητα να αναγνωρίζουν αν κάποιο άλλο άτομο έχει λάθος αντιλήψεις για ένα πραγματικό γεγονός.

Μια νοητική ικανότητα την οποία εσφαλμένα θεωρούσαμε μέχρι τώρα ότι διέθεταν αποκλειστικά οι άνθρωποι!

Αυτή την εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε μια ομάδα ερευνητών από το ευρωπαϊκό ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας (Max Planck Institut) στη Λιψία και μόλις τη δημοσίευσε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «PloS ONE».

Ο David Buttelmann και οι συνεργάτες του υπέβαλαν 34 μεγάλους πιθήκους που ζουν στον ζωολογικό κήπο της Λιψίας -για την ακρίβεια 23 χιμπατζήδες, 5 μπονόμπο και έξι ουρακοτάγκους- σε ένα κλασικό ψυχολογικό τεστ που επιτρέπει στους παιδοψυχολόγους να μελετούν τις νοητικές και κοινωνικές ικανότητες των νηπίων, ηλικίας από 1 έως 2 ετών, περίπου.

Το συγκεκριμένο τεστ συνίσταται στο να επιδεικνύει ο ερευνητής στο παιδί -σε αυτή την περίπτωση στον πίθηκο- ένα αντικείμενο το οποίο τοποθετεί σε ένα από τα δύο κουτιά που βρίσκονται στο τραπέζι και μετά απομακρύνεται (βλ. σχετική φωτογρ.).

Κατόπιν, έρχεται ένας άλλος ερευνητής ο οποίος αφαιρεί το αντικείμενο από το κουτί και το τοποθετεί στο άλλο κουτί.

Μετά από λίγο, ο πρώτος ερευνητής επιστρέφει για να πάρει το αντικείμενο που είχε τοποθετήσει στο πρώτο κουτί, κάνοντας ότι αγνοεί την αλλαγή που έχει κάνει ο άλλος ερευνητής.

Αραγε, οι πίθηκοι αναγνωρίζουν ότι αναζητά το αντικείμενο σε λάθος κουτί και πώς αντιδρούν;

Οι πίθηκοι που συμμετείχαν στο πείραμα ήξεραν πώς να ανοίγουν τα κουτιά και επομένως μπορούσαν, αν ήθελαν, να βοηθήσουν τον ερευνητή να ανοίξει το σωστό κουτί και να εντοπίσει το αντικείμενο που ζητούσε.

Πράγματι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όπως ακριβώς θα έκανε και ένα παιδί, έτσι και οι πίθηκοι πολύ συχνά μόλις αντιλαμβάνονταν το λάθος του ερευνητή, τον βοηθούσαν να εντοπίσει το αντικείμενο στο σωστό κουτί!

Γεγονός που υποδεικνύει σαφώς ότι και αυτοί οι μεγάλοι πίθηκοι διαθέτουν την ικανότητα να διακρίνουν πότε ένα άλλο άτομο έχει μια εσφαλμένη αντίληψη για την πραγματικότητα.

«Η συγκεκριμένη μελέτη, πρώτη φορά, έδειξε ότι αναμφίβολα οι μεγάλοι πίθηκοι μπορούν να κατανοούν τις εσφαλμένες πεποιθήσεις των άλλων και να τους βοηθούν με τον σωστό τρόπο να αντιληφθούν το λάθος τους», όπως δήλωσε ο David Buttelmann.

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιστήμη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου