Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ποτέ την Κυριακή...

Βασίλης Γεώργας


Πίσω από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση για το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, συνασπίζονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες προκειμένου να αποκρούσουν τη νέα προσπάθεια απελευθέρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τόσο η ΕΣΕΕ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ αντέδρασαν χθες στις πληροφορίες ότι το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων έχει τεθεί ξανά στο τραπέζι της δεύτερης αξιολόγησης, με τις δύο πλευρές να φωτογραφίζουν πίσω από τις πιέσεις τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου και να εμμένουν στην αντισυνταγματικότητα κάθε νεότερης απόφασης.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, η απόφαση του ΣτΕ «απαγορεύει στον οποιονδήποτε, είτε λέγεται κυβέρνηση είτε θεσμοί, να αντιμετωπίζει την ξεχωριστή ημέρα που είναι η Κυριακή ως μια κοινή “καθημερινή”. Στο πλαίσιο αυτό οποιοσδήποτε νόμος απελευθερώσει τις Κυριακές θα είναι εξ ορισμού αντισυνταγματικός και μάλιστα με τη βούλα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που είναι επιφορτισμένο με την ερμηνεία των νόμων».

Ο ίδιος θεωρεί ότι η ανακίνηση της συζήτησης «είναι πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού, παρά σχεδιασμένη απαίτηση των δανειστών».

Αντίστοιχα και η ΓΣΕΒΕΕ θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας και θεωρεί πως «στόχος όσων εισηγούνται ένα τέτοιο μέτρο είναι να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εις όφελος των ολιγοπωλιακών πολυεθνικών ομίλων».

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εταιρειών, η εμπειρία και τα οικονομικά αποτελέσματα στην αγορά από τη λειτουργία όλων των καταστημάτων 8 Κυριακές τον χρόνο καταδεικνύουν σημαντική κάμψη του κύκλου εργασιών τα χρόνια εφαρμογής του μέτρου.

Σημειώνουν επίσης ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπου να ισχύει η καθολική λειτουργία όλων των καταστημάτων όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Κυβέρνηση και δανειστές έχουν πάντως ανοίξει εκ νέου τον φάκελο της απελευθέρωσης. Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης εστιάζει στην κατάργηση των περιορισμών του νόμου 4177/2013 σύμφωνα με τον οποίο, ενώ ο περιφερειάρχης μπορεί να επιτρέπει στα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. της περιοχής του να λειτουργούν περισσότερες από τις οχτώ θεσμοθετημένες Κυριακές τον χρόνο, εντούτοις απαγορεύεται να το κάνει για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ή για καταστήματα που ανήκουν σε αλυσίδες (π.χ. σούπερ μάρκετ, τηλεφωνία κ.λπ.) ή λειτουργούν μέσα σε εκπτωτικά χωριά.

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου