Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΣΟΦΙΑ

Εκδηλώσεις


Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Μουσικοποιητική Βραδιά Αλληλεγγύης που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων Κλασικής Μουσικής & Όπερας και οι Εκδόσεις ΑΛΔΕ, σε ένα κτίριο κόσμημα στην περιοχή του Πειραιά τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στις 28 Μαρτίου 2017, βασισμένη επάνω στο κοινωνικό λογοτεχνικό έργο της συγγραφέα/διανοήτριας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΜΠΛΕΤΑ.

Εξαιρετικοί μουσικοί, τραγουδιστές, καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι συμμετείχαν αφιλοκερδώς.

Η εκδήλωση έγινε ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ, ενώ συγκεντρώθηκε σημαντική ποσότητα τροφίμων και βασικών ειδών ανάγκης, που θα διοχετευθούν στις δομές που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη,

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Διευθύντρια Ισότητας της UNESCO Πειραιώς & Νήσων Αγγελική Πιτσόλη εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ Ιωάννη Μαρωνίτη, η Διευθύντρια Λόγου & Τέχνης της UNESCO Πειραιώς & Νήσων Κλέλια Χαρίση και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κλασικής Μουσικής & Όπερας Γεώργιος Τρανταλίδης.

Για την Παναγιώτα Μπλέτα μίλησε ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Τέχνης & Πολιτισμού Σάντυ Νικολαρέας: (Απόσπασμα της ομιλίας του)



«Η Παναγιώτα Μπλέτα στρατολογημένη στην υπηρεσία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας, αλλά και γενικότερα ο κόσμος, γράφει για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του μέσα στις κοινωνίες που ζει, γράφει για τη Δημοκρατία…Τα έργα της, που ο σπουδαίος βιβλιοκριτικός Μπάμπης Δερμιτζάκης αποκαλεί ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ- ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ- ΠΑΡΑΙΝΕΤΙΚΑ και τα συγκρίνει με αυτά του Νίτσε, διακρίνονται για την επεξεργασμένη γνώση και εμπειρία που συνθέτουν τη σύγχρονη διανόηση. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που στην προηγούμενη παρουσίαση την αποκάλεσα ΘΗΛΥΚΟ ΝΙΤΣΕ και έγινε σύνθημα.

Σήμερα όμως θα καταπιαστώ με τα της ελληνικής σοφίας.

Και θα αναφερθώ στου επτά σοφούς της αρχαιότητας.

Οι επτά σοφοί λοιπόν έζησαν τον 7ο αιώνα και νεότερα στην Αρχαία Ελλάδα και αποτελούσαν ιστορικές προσωπικότητες στους οποίους αποδίδονται μια σειρά από φιλοσοφικές θεωρίες για τη ζωή αι τον άνθρωπο. Στους επτά σοφούς δεν ανήκουν όμως μόνο φιλόσοφοι, αλλά και άνδρες που διακρίθηκαν στη πολιτική και κοινωνική σκηνή του τόπου.

Και αυτοί είναι:


Εγώ ανάμεσά τους σήμερα θα προσθέσω και μία όγδοη σοφό, που μας αφήνει μια σπουδαία κληρονομία με τα έργα της, που ήδη έχουν αρχίσει και καταγράφονται ιστορικά ως σπουδαία, καθώς ανοίγουν καλύτερους δρόμους για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η ποίησή της, τα δοκίμια της, τα άρθρα της που μεταφράζονται και στο εξωτερικό, η στάση ζωής της, η προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, αποπνέουν ΣΟΦΙΑ, τη ΣΟΦΙΑ που διαχειρίζεται και εξελίσσει ως ΑΞΙΑ ΔΙΑΔΟΧΟΣ των προγόνων μας…»


Θεατρική απόδοση των κειμένων έκανε η εξαιρετική ηθοποιός Κατερίνα Γκατζόγια. Ενώ την μουσική επιμελήθηκαν ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της Ευρώπης ο Παναγιώτης Τροχόπουλος και ο σπουδαίος μουσικός/τραγουδοποιός Γεράσιμος Σπυράτος. Τραγούδησαν οι έξοχοι ερμηνευτές Δημήτρης Σαμαρτζής και Νίκος Πατσιαούρας.

Το βίντεο και τις φωτογραφίες της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο δεξιοτέχνης συνεργάτης της Παναγιώτας Μπλέτα, Λευτέρης Σερλής.


Χορηγοί Επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν:

*Τηλεόραση – ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ /HIGH TV *Ραδιόφωνο- La Vita Radio *Sites/Blogs/Εφημερίδες - Now24.gr, AtticaCoast.gr, McNews.gr, Lifespeed.gr, ΣΦΗΚΑ, ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, PROTAGORASNEWS, Η ΠΕΝΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ Ο ΜΠΟΥΦΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ




Η Σφήκα: Εκδηλώσεις




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου