Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Εικόνες παρά θίν' αλός

Ευσταθία Ματζαρίδου


Γράφεις βιβλία…

-Είδα νεαρό μπαμπά με την κόρη του την Αλεξάνδρα και το γιο του να κολυμπάνε χαλαροί, χωρίς μπρατσάκια και σωσίβια και τον παππού που τους συνόδευε να χτίζει με πάθος πύργους με τα κουβαδάκια των παιδιών. Την Αλεξάνδρα την τσίμπησε σφήκα και ξεσήκωσε την παραλία, προσπάθησαν τότε να την ηρεμήσουν με απόλυτο σεβασμό για τον πόνο της και την υστερία της. Ακολούθησε μακρινή βόλτα του παππού για εξεύρεση παγωτού, ενώ ο νεαρός μπαμπάς συνέχισε να μπαινοβγαίνει στο νερό και να λιάζεται. Αξιοσημείωτο, καμία διαταγή από ενήλικες προς παιδιά και καμία προμήθεια φαγητού με τάπερ.

-Είδα νεαρό μπαμπά με την κόρη του τη Λυδία,- απροσδιορίστου ηλικίας, ένα οστεωμένο παιδί με συμπεριφορά μεγαλοκοπέλας- που ήρθε στην παραλία, έστησε ομπρέλα και κάθισμα και άραξε σαν σκηνοθέτης στη σκιά και έστειλε τη Λυδία για βουτιές με φίλο του ή συγγενή. Η Λυδία φορούσε μπρατζάκια και ειδικό σωσίβιο, παρόλο που λόγω βάρους δεν μπορούσε επ’ ουδενί να βυθιστεί. Ο μπαμπάς έλεγε κάθε τόσο απ’ την καρέκλα του προς πια κατεύθυνση έπρεπε να κινηθούν, πόσο δηλαδή αριστερά και πόσο δεξιά, στη συνέχεια έβγαλε ένα σάντουιτς και τάιζε τη Λυδία, καλώντας την να βγαίνει από τη θάλασσα. Το τάισμα πήρε ώρες. Όση ώρα μάλλον παρέμειναν στη θάλασσα.

-Είδα νεαρή γιαγιά στην ηλικία μου με νεαρό παππού με τον τρίχρονο ή και τετράχρονο εγγονό τους Φραντσίσκο να έχουν κουβαλήσει το μισό νοικοκυριό τους, να ξεφωνίζουν σε κάθε κίνηση του Φραντσίσκου, σαν να ανακάλυπτε κάθε φορά καινούργιο πλανήτη και το Φραντσίσκο να ουρλιάζει και να μην του αρέσει τίποτα και αυτοί να μπαίνουν στην θάλασσα, προσπαθώντας να του μάθουν κολύμπι, κρατώντας ο ένας τα χέρια του και ο άλλος τα πόδια του. Το παιδί από όσο θυμάμαι, ελάχιστα περπάτησε μόνο του, ήταν διαρκώς δίπλα του μήπως και του συμβεί κάτι.

-Είδα μητέρα με τα τρία της αγόρια και τη φίλη της να μπαινοβγαίνει στη θάλασσα με το σούπερ κορμί της και να περνάει η υπέρβαρη λουκουματζού και να της λέει, καλέ, εσύ είσαι σταρ, είδες, της απαντάει εκείνη, και με τρεις γέννες! Μετά απ’ αυτό αρχίζει να δείχνει στη φίλη της, που της περίσσευαν τα κιλά και η κυτταρίτιδα, κάτι σούπερ ασκήσεις pilates που κάνει με τις ώρες στο γυμναστήριο. Και μετά απευθυνόμενη στη γιαγιά του Φραντσίσκου, της λέει, «αχ, καλέ τι χαριτωμένη η μικρή», «αγόρι είναι», της λέει εκείνη, «καλέ τι λέτε, άντρας και με μαλλιά, είναι δυνατόν!» Δεν κάθεται, της απολογείται η γιαγιά, και η μαμά της είναι και κομμώτρια, αλλά της αρέσουν κιόλας… «Απαπα, να της πείτε να το κουρέψει, να δείξει άντρας κι εγώ κομμώτρια είμαι και τα κουρεύω από πέντε μηνών». Α, της λέει η γιαγιά, δεν μπορώ να της το πω, δεν είναι κόρη μου, νύφη μου είναι…

-Είδα γιαγιά που εμφανίστηκε ξαφνικά δίπλα μου, φώναξε, Μυρτώ, δυνατά και άγρια, κουνώντας το χέρι της σαν θηριοδαμαστής που διατάζει το ζώο να μείνει ακίνητο και τότε ξεπρόβαλε απ’ τη θάλασσα ένα έντρομο κοριτσάκι και ακολούθησε τη γιαγιά με σκυμμένο το κεφάλι. Η γιαγιά είχε φύγει, η Μυρτώ έτρεχε να την προλάβει.

Πηγή: artinews.gr



Arti News: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου