Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Είναι επίσημο: Google και Facebook λογοκρίνουν ανοιχτά και με την «βούλα» τους χρήστες τους!

Βασίλης Μακρίδης


Η λογοκρισία του Google μειώνει την επισκεψιμότητα ιστοσελίδων αριστερής κατεύθυνσης!

Κέντρο λογοκρισίας – το δεύτερο! – στο Essen της Γερμανίας από το Facebook.

Η γνωστή αμερικανική πολυεθνική εταιρεία Google, δημιουργός της εξαιρετικά δημοφιλούς ομώνυμης μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο, ασκεί θεωρητικά κρυφή, στην πράξη όμως ανοιχτή λογοκρισία στους χρήστες του Ίντερνετ. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν, μετά από ενδελεχή έρευνα αρκετών μηνών, δύο επιφανείς Αμερικανοί αριστεροί διανοούμενοι, οι Andre Damon, δημοσιογράφος και αρθρογράφος του World Socialist Web Site (wsws.org) και David North, βετεράνος μαρξιστής θεωρητικός (με τροτσκιστική κατεύθυνση) και εθνικός Πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ισότητας των ΗΠΑ (Socialist Equality Party – SEP).

Όπως μας πληροφορεί σε ρεπορτάζ ειδικού συνεργάτη της η ρωσική αριστερή ιστοσελίδα fondsk.ru, όλα ξεκίνησαν από τις αλλαγές που επέφερε η Google στο σύστημα αναζήτησης, οι οποίες οδήγησαν σε απότομη μείωση της επισκεψιμότητας σελίδων με αριστερή (όλων των αποχρώσεων) και αντιπολεμική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της Google, η οποία εκφράστηκε μέσω ενός εκ των αντιπροέδρων της εταιρείας, του Ben Gomes, οι αλλαγές αυτές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, είχαν ως στόχο την προστασία των χρηστών του Διαδικτύου από προσβλητικό ή μη έγκυρο περιεχόμενο, όπως και από διαφόρων ειδών «θεωρίες συνωμοσίας», οι οποίες ευδοκιμούν και στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα λεγόμενα του Gomes, η Google «τελειοποίησε τις μεθόδους εκτίμησης και ανανέωσε τους αλγορίθμους αναζήτησης για την παροχή όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστης πληροφόρησης».

Ωστόσο, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, η Google δεν επεξεργάστηκε ένα σύστημα προστασίας των χρηστών, αλλά ένα εργαλείο σκληρού ιδεολογικού ελέγχου και λογοκρισίας, που αποτρέπει ή αποκλείει τους χρήστες από τις χώρες της Δύσης από την ανάγνωση κειμένων με «ανεπιθύμητο», πολιτικά και ιδεολογικά, περιεχόμενο.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία της έρευνας των δύο Αμερικανών αριστερών διανοούμενων, η επισκεψιμότητα της σελίδας wsws.org έπεσε κατά 67% μέσα σε διάστημα 3 μηνών! Ίδιο ποσοστό πτώσης της επισκεψιμότητάς της είχε στο ίδιο διάστημα η ιστοσελίδα alternet.org, ενώ η globalresearch.ca, προσωπική ιστοσελίδα του Καναδού πολιτικού επιστήμονα και επικριτή της Ουάσιγκτον Michel Chossudovsky, είχε πτώση κατά 62%.

«Από τον Μάιο του 2017 η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας Common Dreams μέσω της μηχανής αναζήτησης της Google έπεσε σχεδόν κατά 50%», δήλωσε στον ανταποκριτή της fondsk.ru ο αρχισυντάκτης του site, Aaron Kaufman.

Ανάλογες συνέπειες είχαν και άλλες ιστοσελίδες που τηρούν επικριτική στάση προς την πολιτική των κρατών της Δύσης, τέτοιες όπως οι  consotriumnews.com (μείωση επισκεψιμότητας κατά 47%), socialistworker.org (-47%), wikileaks.org (-30%), truth-out.org (-25%), counterpunch.org (-21%) κ.ά. Τα δεκατρία (13) ενημερωτικά sites που έπαθαν τη μεγαλύτερη ζημιά από τους «νεωτερισμούς» της Google, ήταν όλα, σαν να είχαν επιλεγεί ειδικά, αντικαπιταλιστικής και αντιπολεμικής κατεύθυνσης.

Οι δύο Αμερικανοί ερευνητές τονίζουν, ότι οι ιστοσελίδες που περιέχουν άρθρα με λέξεις όπως «σοσιαλισμός» ή «μαρξισμός» έχουν περισσότερες πιθανότητες να μπουν στη «μαύρη λίστα» της Google, αφού με τους «νεωτερισμούς» της αμερικανικής πολυεθνικής το περιεχόμενό τους θα θεωρηθεί «ανεπιθύμητο» ή «αναξιόπιστο».

Έτσι λοιπόν, η μηχανή αναζήτησης της Google «κουβαλά» επισήμως τις ιδεολογικές προκαταλήψεις των δημιουργών της και, βεβαίως, εμπλέκεται ενεργά σε πολιτικά παιχνίδια και πραγματοποιεί ανοιχτή και ευθεία επίθεση στην ελευθερία του λόγου των χρηστών του Διαδικτύου.

Και κέντρο λογοκρισίας του Facebook στο Essen της Γερμανίας!

Την ίδια ώρα στο Essen της Γερμανίας το γνωστό σε όλους μας Facebook ανοίγει το δεύτερο, ήδη, κέντρο λογοκρισίας και ελέγχου των πληροφοριών που διακινούνται μέσω του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις 11/08 το αμερικανικό αριστερό site wsws.org (στο οποίο αναφερθήκαμε και νωρίτερα), το Facebook ανακοίνωσε την Τετάρτη 09/08 ότι θα ανοίξει ένα νέο κέντρο ελέγχου στο Essen με 500 υπαλλήλους. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των εργαζομένων που είναι υπεύθυνοι για τη λογοκρισία και τον έλεγχο περιεχομένου στη Γερμανία θα διπλασιαστεί. Η εταιρεία είχε μέχρι τώρα μόνο ένα αντίστοιχο κέντρο στο Βερολίνο.

Και συνεχίζει το αμερικανικό site: «Ενώ τα εκπαιδευτικά έγγραφα και οι εσωτερικές οδηγίες για τους εργαζόμενους κρατήθηκαν αυστηρά μυστικές, η εταιρεία οργάνωσε μια περιήγηση στο κέντρο (λογοκρισίας, στγ) του Βερολίνου για επιλεγμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης πριν από ένα μήνα.

Οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί WDR, Die Zeit και Spiegel Online είχαν τη δυνατότητα να κοιτάξουν «κλειδωμένες» οθόνες και να θέτουν ερωτήσεις εργαζομένων ειδικά προετοιμασμένων για την περίσταση στα γραφεία της Arvato, θυγατρικής της Bertelsmann, η οποία εκτελεί τις διαγραφές για το Facebook. Και τα τρία μέσα μαζικής ενημέρωσης εστίασαν τις μεταγενέστερες αναφορές τους σχετικά με τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και τους παρουσίαζαν ως υπεύθυνους απλώς για τη διαγραφή βίντεο βίαιων αποκεφαλισμών και παιδικής πορνογραφίας.

Στην πραγματικότητα, τα εκατομμύρια των χρηστών του Διαδικτύου λογοκρίνονται συστηματικά μέσα σε ερμητικά κλειστά γραφεία. Οι εκθέσεις σχετικά με τη διαγραφή κρίσιμων θέσεων και την παρεμπόδιση των αριστερών και προοδευτικών αρθρογράφων αυξήθηκαν ραγδαία τους τελευταίους μήνες».

Αναφέρονται, στη συνέχεια, χαρακτηριστικά παραδείγματα «τιμωριών» από το Facebook σε αριστερούς διανοούμενους-χρήστες του συγκεκριμένου μέσου, όπως του Γερμανού σατιρικού συγγραφέα Leo Fischer, του Βερολινέζου blogger Jörg Kantel και της Αυστριακής συγγραφέως Stephanie Sargnagel, μετά από συστηματικές αναφορές ακροδεξιών (φασιστών, νεοναζί, ρατσιστών) χρηστών, την ίδια στιγμή που περιεχόμενο που καλλιεργεί το φυλετικό, εθνοτικό, θρησκευτικό ή σεξουαλικής ταυτότητας μίσος περνάει «απαρατήρητο» από τους λογοκριτές του μέσου. Οι «τιμωρίες» αυτές ξεκινούν από διαγραφή συγκεκριμένων κειμένων και μπορεί να καταλήξουν ακόμη και σε αποκλεισμό από την χρήση του Facebook για ορισμένο χρονικό διάστημα (από 1-2 μέρες έως και μήνες ολόκληρους!). Και, βεβαίως, με βάση αυτήν την πρακτική, ο κατάλογος των λογοκρισμένων συγγραφέων θα μπορούσε να επεκταθεί κατά βούληση.

Την ίδια ώρα, ενώ θέσεις μέσα στο Facebook που υπερασπίζονται την ακραία βία και τη βίαιη δολοφονία ή περιέχουν προσβολές κρίνονται συχνά ως «μη προβληματικές», οι υπάλληλοι-λογοκριτές του διατάσσονται να διαγράψουν αμέσως θέσεις όπως πχ «Κάποιος να πυροβολήσει τον Trump», επειδή ως αρχηγός κυβέρνησης, ο Trump ήταν μέρος μιας «προστατευμένης κατηγορίας». Επομένως, κατά την εκδοχή της «ελευθερίας του λόγου» που ισχύει μόνο στο Facebook, απαγορεύεται σε έναν χρήστη να επιτεθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην (οποιανδήποτε) κυβέρνηση, εφόσον η (οποιαδήποτε) κυβέρνηση θεωρείται «προστατευμένη κατηγορία».

Πρόκειται για μια προφανή παραβίαση της ελευθερίας του λόγου, μια σημαντική παράμετρος της οποίας είναι το δικαίωμα των πολιτών να επικρίνουν τις κυβερνήσεις (τους).

Όπως παρατηρεί παρακάτω το wsws.org, «Οι στενές σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των μηχανισμών λογοκρισίας των μεγάλων εταιρειών είναι ιδιαίτερα σαφείς στη Γερμανία. Παρά το γεγονός ότι την 1η Ιουλίου μόνο το 1,5% των χρηστών του Facebook προέρχεται από τη Γερμανία, το 16% των 7.500 λογοκριτών του Facebook θα λειτουργήσει στη Γερμανία μέχρι το τέλος του έτους λειτουργίας της νέας εγκατάστασης. Στα τέλη Ιουνίου, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) ψήφισε τον λεγόμενο «Νόμο περί επιβολής δικτύων», ο οποίος υποχρεώνει εταιρείες όπως το Facebook να εκπληρώσουν τις ευθύνες ενός λογοκριτή. Χωρίς δικαστική απόφαση, η εταιρεία πρέπει να διαγράψει «προφανώς παράνομο περιεχόμενο» εντός 24 ωρών ή να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 50 εκατ. ευρώ. Οι μεγάλες εταιρείες αφέθηκαν να καθορίσουν τι είναι «προφανώς παράνομο».

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα μέρος, μόνο, της, οργουελιανής έμπνευσης, «δυστοπίας» που ετοιμάζουν να φορτώσουν στις πλάτες των πολιτών οι κυβερνήσεις και τα παγκόσμια κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Και μόνο η άρνηση της αδράνειας, η δραστηριοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών, όχι μόνο για την αποτροπή κάθε είδους αντιδημοκρατικής εκτροπής, αλλά και για την δημιουργία ένος νέου κόσμου, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι ικανή να βάλει φρένο στις επιδιώξεις των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών ελίτ και να τις στείλει μια και καλή στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας»…

Πηγή: iskra.gr



Βασίλης Μακρίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου