Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

ΗΠΑ: Η ακροδεξιά βγαίνει μέσα από το διαδίκτυο (βίντεο)

Artinews.gr


Εκατοντάδες νέοι ακτιβιστές που μεταφέρουν δάδες κατά το ανάλογο της ΚουΚλουξΚλαν, διαδηλώνουν για λογαριασμό του λευκού εθνικισμού σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη Charlottesville αποκαλύφθηκε το νέο πρόσωπο της άκρας δεξιάς. Αυτό το ριζοσπαστικό κίνημα, όμως, δεν έρχεται από το πουθενά. Έχει τις ρίζες του στο διαδίκτυο, που συνιστά πραγματικά πρόσφορο έδαφος για την αυτο-χαρακτηριζόμενη «εναλλακτική δεξιά» (Alt Right). Το βίντεο-ντοκιμαντέρ, δημοσιευμένο στο αμερικανικό site (The Intercept) που διεξήγαγε έρευνα σχετικά με το θέμα, είναι τρομακτικό.

Η ιστοσελίδα που ιδρύθηκε από τον Glenn Greenwald δείχνει πώς η κουλτούρα του Διαδικτύου διαπερνά το κίνημα, ιδιαίτερα η πρακτική του «τρολαρίσματος», η οποία επιχειρεί να προκαλέσει και να παρενοχλήσει τους αντιπάλους στο διαδίκτυο αρχικά, και στη συνέχεια στον πραγματικό κόσμο. (σ.σ. ίσως η εξίσωση κομμουνισμού-ναζισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα να μη γίνεται μόνο για ιστορικούς λόγους αλλά και για τωρινούς, καθώς δίνει πολιτικο-ιδεολογικά «πολεμο-φόδια» για την επίθεση (τρολάρισμα) της παρ’ ημίν νέο-ακροδεξιάς, που εκφράζεται πλέον από τη ΝΔ, εναντίον της αριστεράς).

Οι αμερικανοί ακροδεξιοί προκαλούν τους προοδευτικούς δημοκράτες στο χώρο των πανεπιστημιουπόλεων, όπως έκανε ο πρώην δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Breitbart, ο ελληνικής καταγωγής Milo Yiannopoulos, που θα μιλούσε στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, στην Καλιφόρνια, τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά προκάλεσε μία διαδήλωση και μία «εξέγερση» 150 αντιφασιστών, οι οποίοι υποχρέωσαν το πανεπιστήμιο να ακυρώσει την εκδήλωση Γιαννόπουλου. Ο τελευταίος κατήγγειλε την απόπειρα κατά της «ελευθερίας της έκφρασης», ενώ μία έκρηξη μίσους ακολούθησε στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για δύο «κουλτούρες» που αντιμάχονται, λέει η Angela Nagle, ειδική στο θέμα: Από τη μια είναι ο σεβασμός της ταυτότητας και της ευαλωτότητας του καθενός, που υποστηρίζει η αριστερά, και από την άλλη οι επιθέσεις που κάνει εναντίον των «πολιτικά ορθών» η δεξιά, ειδικά στο διαδίκτυο. Και τελείωσε εδώ η... ειδική επί του θέματος!

Μετά τα γεγονότα του Μπέρκλεϊ, η άκρα δεξιά έχει αξιοποιήσει και δημοσιοποιήσει τις εικόνες των μελών της που επιτίθενται βίαια εναντίον των ακτιβιστών της ριζοσπαστικής αριστεράς, σημειώνει το The Intercept. «Ειδικότερα, το Berkeley ήταν ένα σημείο καμπής για την Identity Evropa, μία ομάδα λευκών ρατσιστών που στρατολογεί ως επί το πλείστον στις πανεπιστημιουπόλεις και στα διαδικτυακά φόρουμ,» αναφέρει ένα άρθρο που συνοδεύει το βίντεο. Artinews.gr

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι στις ΗΠΑ αναπτύσσεται ένας πραγματικός εμφύλιος των "κάτω", η αιτία του οποίου έγκειται στην αδυναμία ένταξης των νέων αλλά και των προηγούμενων γενιών νέων μεταναστών. Η προβολή των λευκών ρατσιστών και της ΚουΚλουξΚλαν δεν είναι παρά μία προσπάθεια επιβολής της κουλτούρας τους που έχει τις ρίζες της στους WASPs (Λευκοί Αγγλο-Σάξονες Προτεστάντες).

Εδώ ισχύει αυτό που γράφαμε το 2008 στο βιβλίο Homo Americanus (Εκδόσεις Καστανιώτη), δηλαδή το κριτήριο της «θελκτικότητας ενός πολιτισμού» (Α. Τόυνμπη): «Η ελκυστικότητα δηλαδή του «αμερικάνικου πολιτιστικού» πρότυπου αποτυπώνεται στη «μίμησή» του από τους άλλους και, εντέλει, επιστρέφει και λειτουργεί ως ενοποιητικό και νομιμοποιητικό στοιχείο και στο εσωτερικό των ίδιων των ΗΠΑ. Αλλά όταν ένας πολιτισμός παύει να γοητεύει, καταρρέει. Η «εκούσια υποταγή» που στηριζόταν στην ελκυστικότητά του, αντικαθίσταται από την επιβολή δια της ισχύος. Έτσι, η πρότερη δημιουργική «ήπια υποταγή» αντικαθίσταται από την αυτοκρατορική «βίαιη» υποταγή.

Το ζήτημα του απωλεσθέντος κύρους έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για το εξωτερικό των ΗΠΑ αλλά και για το εσωτερικό τους. Οι νέοι μετανάστες που οδηγήθηκαν στη χώρα υποδοχής (ΗΠΑ) ελκυόμενοι από τον πολιτισμό της, συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού πολιτισμού ως παρόχου ευκαιριών, όταν χαθεί το θέλγητρο, θα πάψουν να είναι «μέρος» του παρακμάζοντος πολιτισμού (αν και είναι «εντός» του, δηλαδή πολίτες του), δημιουργώντας ένα «εξωτερικό προλεταριάτο», που είναι όχι μόνο αποκλεισμένο και ξένο από την κοινωνία υποδοχής, αλλά και εκούσια ξένο καθώς απορρίπτει τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής ή αρνείται να ενταχθεί, εμμένοντας τον καταγωγικό του πολιτισμό. Η Ευρώπη συμμετέχοντας στον δυτικό «κύκλο γοητείας» θα έχει τα περισσότερα προβλήματα με τους μετανάστες αφού στερείται των ποικίλων παραδόσεων ενσωμάτωσης των μεταναστών, που έχει η Αμερική. Αλλά και στη δεύτερη, η ενσωμάτωση γίνεται πλέον πάρα πολύ δύσκολα, λόγω της κρίσης του αμερικανικού πολιτιστικού αρχέτυπου αλλά και εξαιτίας της αποβιομηχάνισης που προκαλεί η ψηφιακή εποχή.»

Γι αυτό η ακροδεξιά είναι η αντίδραση του «κατεστημένου συστήματος», που ψυχορραγεί, καθιστάμενη άκρως επικίνδυνη ακόμη και για την κολοβή αστική δημοκρατία δυτικού τύπου.


Πληροφορίες: Κουριέρ Ιντερνασιονάλ, Homo Americanus, Artinews.gr

Πηγή: artinews.gr



Arti News: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου