Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Καλύτερα ατμιστές από καπνιστές

Σπύρος Μανουσέλης


Απ’ ό,τι φαίνεται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο βλαβερά από τα συνήθη, τα συμβατά. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις περισσότερες μέχρι σήμερα έγκυρες ιατρικές έρευνες, που αν και ευρεία η διάδοση του ηλεκτρονικού καπνίσματος δεν είναι πολλές.

Οτι το άτμισμα είναι σαφώς καλύτερο από το κάπνισμα προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Tanvir Walele, διευθυντή ερευνών στην εταιρεία Fontem Ventures με έδρα το Αμστερνταμ, η οποία είναι ιδιοκτήτρια ευρείας γκάμας ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό τοξικολογίας «Regulatory Toxicology and Pharmacology», η συστηματική χρήση αυτών των ατμιστικών συσκευών δεν φαίνεται να βλάπτει καθόλου τους ατμιστές.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (ή eCig) προβάλλονται ως εναλλακτική και πολύ πιο υγιεινή λύση για τους εξαρτημένους από τη νικοτίνη καπνιστές των συμβατικών τσιγάρων.

Πρόκειται για ηλεκτρονικές συσκευές σε διάφορα μεγέθη και σχήματα οι οποίες τροφοδοτούνται από μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία για να απελευθερώνουν νικοτίνη και συχνά άλλες ουσίες (προπυλενογλυκόλη, φυτικές γλυκερίνες και αρώματα) αδιευκρίνιστης ή και αμφίβολης μέχρι τώρα επίδρασης στην υγεία των ατμιστών.

Αυτό το σύστημα παροχής νικοτίνης σε εξαρτημένους καπνιστές, εκτός από το να ικανοποιεί τη σφοδρή ανάγκη τους για τη συγκεκριμένη ουσία, προσομοιώνει λίγο-πολύ ικανοποιητικά και τις οπτικές, αισθητικές και συμπεριφορικές απολαύσεις που προσφέρει το συμβατικό τσιγάρο.

Πράγματι, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι από πολλές απόψεις πολύ πιο ικανοποιητικό από τα άλλα προϊόντα (όπως π.χ. τα αντικαπνιστικά τσιρότα) που, κατά καιρούς, έχουν προταθεί ως υποκατάστατα της νικοτίνης.

Τα οποία, όμως, δεν καταφέρνουν να υποκαταστήσουν την ψυχοσωματική έξη των καπνιστών για την ιεροτελεστία του συμβατικού καπνίσματος που, αν και απολαυστικό, είναι αποδεδειγμένα επιβλαβές για την υγεία τους.

Ατμίστε άφοβα!



Στην πρόσφατη ολλανδική έρευνα συμμετείχαν 209 εθελοντές που ήταν όλοι καπνιστές και οι οποίοι επί 24 μήνες έπρεπε να ατμίζουν έναν πολύ διαδεδομένο στις αγορές τύπο ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων οι ερευνητές έλεγχαν συστηματικά τις πιθανές παρενέργειες και κατέγραφαν την επίδραση της νικοτίνης και των άλλων συστατικών του ατμίσματος στην υγεία των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Από τα δεδομένα αυτά προέκυψε μόνο μια ελαφριά δυσχέρεια στη λειτουργία των πνευμόνων, η οποία θεωρείται κλινικά ασήμαντη.

Μετά τον δεύτερο μήνα, τα συμπτώματα από το σύνδρομο στέρησης της νικοτίνης άρχισαν να μειώνονται, καθώς και η ανάγκη κατανάλωσης συμβατικών τσιγάρων. Γεγονός που ενισχύει την υπόθεση ότι όντως η άτμιση ηλεκτρονικών τσιγάρων ενδέχεται να αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο για να κόψει κάποιος το κάπνισμα, αν και τα επίπεδα συγκέντρωσης της νικοτίνης παρέμειναν ουσιαστικά τα ίδια από όταν άρχισε η μελέτη.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε στατιστικά αύξηση του βάρους των εθελοντών κατά τη φάση του περάσματος από το συμβατικό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Τέλος, δεν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες στην υγεία εκτός από κάποιους σύντομους πονοκεφάλους, ελαφρύ ρινοφαρυγγικό ερεθισμό και βήχα.

«Μετά δύο χρόνια αδιάλειπτης χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν προέκυψε καμία ένδειξη σοβαρών επιβαρύνσεων για την υγεία των χρηστών.

Οι κυβερνήσεις και οι ειδικές επιτροπές οφείλουν να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι από τις μακροχρόνιες έρευνες επιβεβαιώνεται η ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Επομένως, η σχετική νομοθεσία οφείλει να βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα που συσσωρεύονται και όχι να είναι ταυτόσημη με αυτήν που ισχύει για το συμβατικό κάπνισμα», δήλωσε ο Tanvir Walele παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε αυτή η έρευνα, με όλες τις επιφυλάξεις που επιβάλλονται από το γεγονός ότι χρηματοδοτήθηκε από επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου και πιθανώς να υπάρχει ιδιοτέλεια, ταυτίζονται με τα συμπεράσματα ενός διεθνούς και μη κερδοσκοπικού οργανισμού, του «Cochrane collaboration».

Ενας οργανισμός που διαθέτει επιτροπές ειδικών οι οποίες αναλύουν όλα τα σχετικά με την υγεία ιατρικά και φαρμακολογικά, οι εκθέσεις τους δημοσιεύονται παγκοσμίως και εξετάζουν λεπτομερώς την ασφάλεια των προτεινόμενων θεραπευτικών αγωγών.

Στην αναφορά του «Cochrane collaboration» σχετικά με τις συνέπειες για την υγεία από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου επισημαίνεται ότι υπάρχει ελλιπής ερευνητική αρθρογραφία.

Πάντως, αυτό που προκύπτει από τις λίγες διαθέσιμες μελέτες είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη μπορούν πράγματι να βοηθήσουν τους καπνιστές να μειώσουν ή και να εξαλείψουν το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων, χωρίς σημαντικές συνέπειες για την υγεία από την πρόσκαιρη ή μακροχρόνια χρήση τους.

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου