Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Η ψυχαγωγική διάσταση της Επιστήμης

Σπύρος Μανουσέλης


Ολοι γνωρίζουμε το αυστηρό και σοβαρό προσωπείο που υιοθετούν συνήθως όσοι μιλούν για επιστημονικά θέματα. Αυτή η σοβαρότητα είναι όχι μόνο αναμενόμενη, αλλά θεωρείται σχεδόν επιβεβλημένη: υποτίθεται ότι έτσι μόνο διασφαλίζεται η αυθεντία του επιστημονικού λόγου, ο οποίος δεν αρκεί να είναι σοβαρός, αλλά πρέπει και να το... δείχνει!

Οταν επισκεφθεί κανείς μερικές φορές ένα εργαστήριο ή παρακολουθήσει ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο, θα διαπιστώσει εύκολα πόσο ανακριβής είναι αυτή η υπεράνθρωπα σοβαροφανής εικόνα της Επιστήμης.

Αραγε, θα μπορούσε η επιστημονική γνώση να είναι διασκεδαστική και οι πρωταγωνιστές της (οι επιστήμονες) να επιτρέψουν στον εαυτό τους να προβάλλουν μια πολύ λιγότερο αυστηρή, πιο απολαυστική και ενίοτε ξεκαρδιστική εικόνα των ερευνητικών δραστηριοτήτων τους;

Εδώ και χρόνια στην Αθήνα το «Hub Science» προσπαθεί να αναδείξει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο προβολής και διάδοσης στο ευρύ κοινό των πρόσφατων κατακτήσεων της επιστημονικής έρευνας.

Πώς το πετυχαίνει; Η συνταγή είναι απλή: ένας διαπρεπής επιστήμονας, με τη βοήθεια κάποιων έμπειρων ηθοποιών, δίνει μια σύντομη διάλεξη πάνω σε ένα θέμα της ειδικότητάς του, όμως αυτό το κάνει με διάθεση χιουμοριστική, με τρόπο κάθε άλλο παρά σοβαροφανή, δηλαδή διασκεδαστικό και για τους μη ειδικούς.

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου στις 20.00, στον φιλόξενο χώρο του The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κάτω Πετράλωνα), είδαμε το φετινό πρόγραμμα «Hub Science», τη δεύτερη εκδήλωση της νέας του σειράς «Wednesday Night Science» κατά το πρότυπο του Star Talk, η οποία ξεκίνησε με ιδιαίτερη επιτυχία τον περασμένο Νοέμβριο.

Ομως, τι ακριβώς είναι το «Wednesday Night Science»; Πρόκειται για διάλεξη; Συνέντευξη; Συζήτηση; Πρόκειται για έναν συνδυασμό αυτών, αλλά και για τίποτε από τα τρία.

Πρωτοπόροι επιστήμονες και διεθνώς αναγνωρισμένοι ερευνητές κουβεντιάζουν με άλλους επιστήμονες, ηθοποιούς, δημοσιογράφους και φυσικά με το κοινό, αναδεικνύοντας τη διασκεδαστική πλευρά της επιστημονικής δημιουργίας.

Ο Μ. Δερμιτζάκης και τα μυστικά των γονιδίων μας


Στην παράσταση της προηγούμενης Τετάρτης το κεντρικό επιστημονικό θέμα ήταν η Γενετική, τα ανθρώπινα γονίδια και οι βιολογικές λειτουργίες τους (What’s that in your genes and are you happy to see it?).

Η Γενετική είναι η μόνη επιστήμη στην οποία μια μειωτική διαίρεση οδηγεί σε πολλαπλασιασμό. Μας βοηθά να δημιουργήσουμε φυτά που καθαρίζουν το βρόμικο νερό που ποτίζει τις ρίζες τους, καλαμποκιές που παράγουν οι ίδιες το εντομοκτόνο που τις προστατεύει, αλλά και αγαθά με λιγότερο προφανή χρηστικότητα, όπως ρύζι στο χρώμα του χρυσού, ακόμη και μηχανισμούς μείωσης του μεθανίου στα αέρια των αγελάδων.

Αυτά και πολλά άλλα θέματα παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία ο βασικός πρωταγωνιστής της παράστασης, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές Γενετικής στον κόσμο, ο οποίος συζήτησε και αντιπαρατέθηκε με τον ηθοποιό Γιάννη Σαρακατσάνη και τον ερευνητή Κώστα Καρπούζη για μια σειρά από καυτά θέματα: Πώς η επιστήμη της Βιολογίας δίνει απαντήσεις στα πιο σημαντικά προβλήματα του πλανήτη; Τελικά βελτιώνει την ποιότητα και το προσδόκιμο της ζωής μας; Διαδίδονται εύστοχα τα αποτελέσματα της Βιολογίας και της Γενετικής στο σχολείο και το ευρύ κοινό; Δημιουργούν κινδύνους τα μαντζούνια που διαφημίζονται από celebrities στην τηλεόραση;

Ολα αυτά στο The Hub Events με ελεύθερη είσοδο!

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου