Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Η Νότια Ρωσία έχει καλυφθεί από αντιαεροπορικά συστήματα

Του Ντμίτρι Κερασίδη*


Η Αζοφική Θάλασσα, ακριβώς όπως και όλη η Νότια Ρωσία, από την αρχή αυτού του έτους καλύπτεται όχι μόνο από αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα τύπων Thor-M2 και Thor-M2U, αλλά και από αρκετά νεότατα αμυντικά συστήματα S-300 «Favorit» μαζί με συγκροτήματα πυραύλων SA-22 Greyhound (σύμφωνα με την ταξινόμηση του ΝΑΤΟ).

Όλα αυτά τα οπλικά συστήματα είναι απαραίτητα για την διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Προστατεύουν μια σειρά από έργα, όπως η Γέφυρα της Κριμαίας, οι υποδομές για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου 2018, όπως και μια σειρά από άλλες, εξαιρετικά σημαντικές εκτάσεις.

Τι αντιπροσωπεύουν τα συγκεκριμένα συστήματα;

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Thor-M2 δεν έχει ανάλογό του στον κόσμο. Μπορεί να ανακαλύπτει ταυτόχρονα πάνω από 40 πιθανούς στόχους, να καθορίζει τους πιο επικίνδυνους και ταυτόχρονα να ανοίγει πυρ προς 4 από αυτούς.

Το σύστημα Thor είναι προορισμένο για την κάλυψη σημαντικών διοικητικών, οικονομικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των πρώτων κλιμακίων επίγειων συνδέσεων (στμ: υπονοούνται τηλεπικοινωνίες κτλ) από χτυπήματα πυραύλων αντι-ραντάρ και τύπου Cruise, τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών (drones), αεροπορικών βομβών, αεροπλάνων και ελικοπτέρων, μεταξύ άλλων και αυτών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία «Stealth». Μπορεί να λειτουργήσει τόσο χειροκίνητα, με τη βοήθεια ανθρώπων-χειριστών, όσο και απολύτως αυτοματοποιημένα. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα Thor ελέγχει μόνο του τον προκαθορισμένο εναέριο χώρο και καταστρέφει από μόνο του όλους τους εναέριους στόχους που δεν είναι αναγνωρισμένοι με το σύστημα «δικός μας – ξένος».

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημαS 300 εκτελεί καθήκοντα κάλυψης στρατιωτικών ομάδων και στρατηγικών στόχων, σταθερών σημείων διαχείρισης, στρατιωτικών βάσεων, διοικητικών κέντρων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων από χτυπήματα πυραύλων βαλλιστικών, διαστημικών και τύπου Cruise, τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών (drones), στρατηγικής και τακτικής αεροπορίας.

Το σύστημα εξασφαλίζει το χτύπημα αεροσκαφών και πυραύλων τύπου Cruise με ταχύτητα πτήσης έως 1200 m/sec, σε απόσταση έως 300 χιλιόμετρα. Οι τελευταίες τροποποιήσεις του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Favoritεπιτρέπουν την καταστροφή έως 36 αεροδυναμικών ή βαλλιστικών πυραύλων-στόχων, στέλνοντας εναντίον τους έως και 72 πυραύλους. Λειτουργεί και σε συνθήκες μαζικής αεροπορικής επίθεσης του εχθρού και παραβολής (ραδιο-)παρασίτων.

Είναι προφανές, ότι η Νότια Ρωσία άρχισε αναγκαστικά να κατασκευάζει στον περίγυρό της έναν σοβαρό εναέριο «φράχτη». Οι τρομοκρατικές απειλές από τα δυτικά και τα νοτιο-ανατολικά της Νότιας Ρωσίας υποχρεώνουν σε μια τέτοια κίνηση.

*Μετάφραση από τα Ρωσικά: Βασίλης Μακρίδης

*Ο Ντμίτρι (Δημήτρης) Κερασίδης είναι Ρώσος, ελληνικής καταγωγής, δημοσιογράφος, μπλόγκερ και θρησκειολόγος.



Η Σφήκα: Συντακτών μας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου